Arrogante CDA-Europarlementariër weigert uit te leggen hoe ze haar onkostenvergoeding besteedt

Geen categoriejun 06 2017, 12:00
Ze vindt dat "bonnetjesgedoe" drie keer niks.
Annie Schreijer-Pierik is voor het CDA lid van het Europees Parlement. Je zou denken dat ze de Nederlandse bijzonder dankbaar is dat ze die vetbetaalde baan heeft en dat ze maar graag wil duidelijk maken aan belastingbetalers wat ze zoal doet met haar extra inkomsten, ook wel "de maandelijkse onkostenvergoeding van 4.300 euro netto" genoemd. Helaas, niets is minder waar. Mevrouw vindt het namelijk maar belachelijk dat zij en haar collega's gevraagd worden om tekst en uitleg te geven over wat ze zoal met die ruime "vergoeding" doen.
Vier van de vijf CDA'ers in Brussel hebben accountantsverklaringen overlegd bij hun onkostenvergoedingen over 2015, meldt het AD, maar mevrouw Schreijer-Pierik vindt dat beneden haar waardigheid. Dat is niet alleen merkwaardig omdat het ongelooflijk hautain is, maar ook omdat het CDA zo'n verklaring een voorwaarde vindt om de vergoeding te mogen gebruiken. Oh ja, en de christendemocraten hameren er ook nog eens met enige regelmaat op dat de regels voor hoe die vergoeding besteed mag worden "te vrijblijvend zijn."
Ja, ja, het CDA is echt keihard voor goed rentmeesterschap. Nou ja, behalve natuurlijk als één van zijn eigen Europarlementariërs mee weigert te spelen. Dan is het allemaal wel goed zo.
Een woordvoerder van de partij laat weten dat er een "meningsverschil" is tussen het partijbestuur en mevrouw de Europolitica, maar zij houdt koppig voet bij stuk:

"Ik wil echt van alles doen om openheid te geven. Maar niet dat bonnetjesgedoe met die accountantsverklaring en dat weet het bestuur. Annie gaat er niet aan meedoen. Ik heb geen meningsverschil met het bestuur. Als die woorden zijn gebruikt, laat ik dat aan de woordvoerder."

Ze wil dus van alles doen om "openheid" te geven, behalve daadwerkelijk tekst en uitleg te geven over haar uitgaven. Met andere woorden, ze is voor openheid, maar openheid geven, daar doet ze niet aan.
Hilarisch genoeg laat Schreijer-Pierik ook even tussen neus en lippen weten dat ze "absoluut niet als graaier" wil worden neergezet. Ja, ze besteedt die 4.300 euro netto elke maand (waaraan weten we dus niet), en ja, ze verdient al met al enorm goed, en alweer ja, ze weigert de belastingbetaler tekst en uitleg te geven, maar waag het eens haar ervan te beschuldigen dat ze zich op kosten van u en mij verrijkt. Dat gaat zomaar niet!
En terecht natuurlijk. Daarom moedig ik iedereen die het net als mevrouw Schreijer-Pierik zelf heel vervelend vindt dat ze tóch zo wordt neergezet door kritische commentatoren om haar vooral even een mailtje te sturen. Je weet wel, om haar een hart onder de riem te steken enzo. Stelt ze vast op prijs. (Houd het netjes he!)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten