Zeg maar dag tegen je pensioen! Europese Commissie wil ook pensioenen nu ‘Europees’ maken

Brussel heeft nog niet genoeg van onze soevereiniteit opgevreten, dus is het tijd geworden om ook onze oude dag die kant op de sturen.

De Europese Commissie heeft vandaag haar vernieuwde plannen voor de zogenaamde ‘pan-European Pension Products’ – of semi-catchy ‘Pepps’ – onthuld. Jawel: dit idee getuigt van zoveel grootheidswaanzin dat zelfs ‘European’ niet meer genoeg was om het te beschrijven: om nog maar eens aan te geven hoe supereuropees dit allemaal wel niet is, hebben ze er maar ‘pan-European’ van gemaakt. Alleen de naam voorspelt dus al weinig goeds.

Bleef het echter maar bij de naam: wie naar de details van het voorstel kijkt, ziet al snel dat er op zijn zachtst gezegd weinig redenen zijn om vrolijk van te worden. Zoals altijd wordt hier weer eens een zielig links verhaaltje over ongelijkheid binnen de Unie aangehaald: het is toch o zo zielig dat er massa’s mensen in minderbedeelde delen van Europa als Bulgarije en Roemenië zonder degelijk pensioenplan hun oude dag tegemoet moeten gaan.

Het is overigens niet de eerste keer dat dit plan op tafel lift: in 2015 probeerden de eurofielen dit gedoe er ook al eens doorheen te krijgen, maar toen kwam er gelukkig niets van terecht. Ik betwijfel helaas of we deze keer evenveel geluk zullen hebben. Elk weldenkend mens zou daarbij denken dat dat vervelend, maar feitelijk gewoon de verantwoordelijkheid van die landen zelf is. In Brussel denkt men echter alleen maar in termen van het nieuwe Groot-Europa: velen hebben het al geprobeerd, en de eurofielen willen het realiteit maken. De gruwel.

Landen die hun zaken wél goed op orde hebben, moeten dus ‘even meehelpen’. Het voorstel is om een Europa-wijd pensioenplan op te zetten dat door iedere Europeaan, waar dan ook in de Unie, gebruikt kan worden. Dit zou vooral handig moeten zijn voor mensen die op meerdere landen gewerkt hebben, om zo alle rompslomp te verminderen. Daar zit hem ook meteen het gevaar van dit alles: zoals wel vaker beweert de Commissie dat dit geen vervanging is voor nationale pensioenstelsels, maar gewoon een ‘aanvulling’ waar mensen ‘vrijwillig gebruik van kunnen maken’. Leuk, maar in het huidige Europa werken dat soort dingen maar een heel beperkte tijd: om precies te zijn tot de eerste Timmermans of Juncker tot de verrassende conclusie komt dat het toch best handig zou zijn als we die nationale dingen gewoon op gaan doeken en iedereen dit gaat gebruiken: “We hebben dit nu al toch, dus waarom zouden we nog iets anders gebruiken?” hoor ik Frans Timmermans over een paar jaar al zeggen.

Europa werkt heel simpel: geef ze een vinger, en ze nemen je hele hand. Houd je vingers dus goed bij je.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Erf

  Past prima in het D66 plan voor voltooid leven dit, Bulgaren kunnen immers prima het pensioen krijgen wat een Nederlanders anders zou krijgen als die niet zou zijn aangezet tot hulp bij zelfdoding aanvragen

 2. nomis

  Het wordt tijd,dat hetgewone volk van nederland,net zoals die Koerden toen deden,ook eens de tweede kamer,of het GESTAPO BUREAU in Brussel eens gaat bestormen,om die gasten eens een paar rotklappen voor het rotkoppen te geven!!!!
  Dit lijkt mij geweldig om te doen,stemmen heeft toch geen zin meer!!!

 3. Ruud562

  Als we bij de EU blijven wordt onze souvereiniteit gehéél opgeslokt en zijn we burgers zonder enige inbreng. Zoals nu al het geval is!!!
  Of toch wél, we mogen heerlijk betalen voor de grootheidswaanzin der regerende elite! De elite die ons nu al de mond snoert, die ons op bepaalde leeftijd een pilletje zal geven omdat we te kostbaar worden, we niets meer kunnen inbrengen.
  De elite die onze samenleving vol propt met parasiterende lui, die ook nog veelal een gewelddadige, verwerpelijke ideologie aanhangen. Een ideologie die bol staat van labiliteit, dominantie, intolerantie, wreedheid, kortom een ideologie die nu al met een klein percentage aanhang hele samenlevingen ontwricht, puur onveilig maakt!
  De elite die schijt heeft aan wat het volk wil! Geen dictatuur, maar vrijheid in volledige souvereiniteit en veiligheid!! Iets wat de EU niet biedt en zal gaan bieden! Ja, de Britten zijn zo gek nog niet!

 4. poldi

  Dit vertrouw ik voor geen stuiver.
  In Brussel begint men voorzichtig maar wat gebeurt er als de plannen van Macron doorgang vinden?
  Krijgen we dan niet een groot Europees pensioenplan dat voor iedereen gelijk is? Belangrijker, wordt de Nederlandse pensioenpot van zo’n 1500 miljard dan gereguleerd door Brussel en wat heeft dat voor nadelige gevolgen?
  De EU goed voor u?

  Nederland moet zich met hand en tand er tegen verzetten.
  Alleen ben ik bang dat rubberen Mark met zijn vervloekte grijns bij het kruisje zijn handtekening zet.

 5. Ali Yas

  Behalve ons geld sturen we ook de werkloosheid naar het zuiden. We werken steeds langer en hebben dus geen tijd om onze pensioenen op te maken. Dat komt mooi uit, moeten ze in Brussel hebben gedacht.

  Deze overdracht besteelt het Noorden en brengt het Zuiden aan de bedelstaf. Wanneer houdt deze waanzinnige operatie een keer op?! Ik hoop eerder dan dat de wal het schip keert, dat is, wanneer ook het geld uit het Noorden niet meer genoeg zal zijn om de rente en aflossing van de schulden in het Zuiden te voldoen. Faillissementen daar, nu, zouden rampzalig zijn. En naarmate de tijd verstrijkt wordt dat perspectief alleen maar zwarter.

 6. Sniper666

  Alle pensioenpotten moeten naar Brussel. Daar zullen ze de boel wel eens ff eerlijk bestieren, daar kunt u van op aan hoor. Gaat u maar rustig slapen.

 7. Robert Leiden

  Het gaat om 2 zaken in dit verhaal.
  Met de Europese regels moeten pensioenfondsen meer geld in kas hebben, beter bestand zijn tegen crisis.
  Alleen, een hogere reserve kost ook extra pensioenpremie.
  Het tweede is dat de pensioen opbouw van het ene land meegenomen kan worden naar het andere land. Dat er geen gat in je opbouw ontstaat als je in een ander land gaat werken.

   1. Kogelbert

    Dit is een bericht uit 2012!

 8. Ikke en zo

  Geeft wederom aan dat er veel regeringen zijn welke hun burgers niet kunnen managen op nationaal (financieel) niveau, geeft ook aan dat er nog al wat lidstaten financieel op sleeptouw genomen worden, bekend dacht ik.
  Ik hoop dat Uk een succes voorbeeld zal zijn zoals Zwitserland en Noorwegen ter stimulans voor het verlaten van dit EU gedrocht.

  1. Kogelbert

   De UK blijkt inderdaad een voorbeeld: de Europese burger ziet dat de Brexit op een ramp uitloopt voor de Britten en de steun voor de EU is groeiende.

   1. HW

    Beter arm door eigen schuld dan arm door de roof van gelden door rupsje nooit genoeg EU.

   2. Ikke en zo

    Wilt u zo vriendelijk zijn mijn reactie'(s) niet te bevuilen met uw uitwerpselen, dank u!

    1. corfo

     @ Ikke en zo.
     De door u bedoelde soort kan niet anders; ze hebben geen eigen mening en brabbelen elkaar na.

 9. corfo

  Ik kan géén woorden bedenken om het “gedrag” van de EU-“leiders” te omschrijven !!
  De twee figuren op bovenstaande foto, Korsakov Juncker en Pinokkio Rutte, lopen de hele dag te schaterlachen van plezier omdat ze langzamerhand de gehele bevolking van Europa in de misère hebben gestort, terwijl ze zelf niet meer weten waar ze zullen gaan graaien ! Nietsnutten zijn het, van de ergste soort; onbegrijpelijk dat wij, de bevolking, dus, die minkukels hun gang laten gaan. Verkiezingen helpen geen ene moer, ze gaan z.g. “onderhandelen” over een accoord, daarbij worden de items die voor veel van hun kiezers belangrijk waren, om zeep geholpen.
  Waardeloze voddebalen !!!!

 10. corfo

  Wat je ook leest over de “EU”, het gaat alleen maar om geld, geld en nog eens geld !!
  De “leiders” zijn nog niet eens in staat om de grenzen te bewaken, laat staan SLUITEN !
  Ook is voor hen zéér belangrijk dat de Brexit mislukt, want stel je voor dat het zónder de EU in Engeland beter zou gaan als momenteel; dat kán natuurlijk niet ! Diverse normaal denkenden hebben op dit forum meerdere malen gevraagd om voorbeelden van de “EU-waarde” voor Jan met de Pet; de voorstanders van de EU komen niet verder als een onduidelijk gebrabbel en verwijzingen naar rapporten, die, naar later blijkt, al vele jaren oud zijn.
  Een grote wassen neus, de gehele EU, maar Juncker zuipt lachend verder, Rutte lacht en liegt naar hartenlust, Timmermans zingt in diverse talen, Dijsselbloem blijft geld uitdelen (nee, niet zijn eigen geld natuurlijk, maar óns geld).
  Wat hebben die omhooggevallen wijsneuzen er een zooitje van gemaakt.

  1. HaZ

   Corfo, Je kunt natuurlijk niet maar ongelimiteerd en ongedekt geld blijven drukken. Ergens zullen er dus offers dienen te komen om al dat valse geld in klinkende munt om te zetten.Wat is er nou makkelijker om reeds bestaand geld ( uw en mijn pensioengeld) daarvoor in te zetten ? We worden genaaid in het pak.

 11. Ruud562

  Laten we (voor de toekomst) niet vergeten dat onze oh zo sociale staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ten aanzien van onze pensioenen al een behoorlijke voorzet richting Brussel heeft gedaan!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.