Ach gossie: Minister Ploumen zou het 'heel jammer' vinden als Rutte III haar abortusfonds niet doorzet

Geen categoriesep 09 2017, 14:00
Even een zakdoekje pakken hoor!
Het is januari 2017 als Donald Trump dan toch eindelijk, na een onverwachte monsterzege over Hillary Clinton, geïnaugureerd wordt als president van de Verenigde Staten. Weinig mensen in Europa hadden daarop gerekend, en nog minder op gehoopt. De hetze die in de media plaatsvond om vooral - dus totaal vruchteloos - te proberen hem niet verkozen te krijgen wordt voortgezet.
Helaas is het sinds die tijd niet bij de media gebleven. Verbaasde politici stonden voor de Nederlandse talkshows in de rij om hun afgunst over de verkiezing uit te spreken. Dat Jesse Klaver als oppositielievelingetje doet is nog tot daaraan toe, maar zelfs bewindslieden uit het kabinet - die dus met Donald Trump moeten samenwerken - hadden weinig positiefs voor hem over en doen ronduit hun best om zijn presidentschap te saboteren.
Zou ook de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen. Als pro-lifer heeft Donald Trump aardig gesneden in de federale budgetten voor abortusklinieken en andere zaken die nou niet echt verenigbaar zijn met een pro-life-houding. Dat is als verkozen president natuurlijk zijn goed recht, maar zo zag mevrouw Ploumen het nou niet bepaald. In plaats van dat ze zijn keuze respecteerde zei ze dat 'Nederland dan maar de leiding moest nemen' bij het promoten van zaken als abortus, en dat er daarom een fonds zou worden opgericht om dat mogelijk te maken. Oftewel: ze nam een beslissing die in feite bedoeld is om direct in te gaan tegen een binnenlandse besluit van een bondgenoot.
Dat dat kwalijk is, behoeft vrijwel geen uitleg: wat we hier ook van abortus en dergelijke vinden, het is nog steeds aan ieder land om zélf te bepalen of ze zulke praktijken toestaan daar: daar hebben wij hier in Nederland helemaal niets over te zeggen, net als dat wij hier ook baas in eigen land willen zijn.
Nu het kabinet Rutte II dan toch echt ten einde loopt, voelt ze echter de spanning stijgen: gaat een volgend kabinet, met waarschijnlijk én het CDA én de ChristenUnie, haar abortusfondsje nog wel doorzetten? Dit had ze erover te zeggen:

Een nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking moet doorgaan met She Decides, het fonds dat abortussen voor meisjes in ontwikkelingslanden subsidieert. Dat zegt scheidend minister Lilianne Ploumen vanavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Nederland heeft er wereldwijd erkenning voor gekregen; als nu een volgend bewindspersoon zegt: ik wou het er maar bij laten zitten, is dat toch wel een beetje een aanfluiting voor Nederland", vindt Ploumen.

Nou, ik zou het juist een hele opluchting vinden als dit knetterlinkse fonds een vroege dood sterft. Maar als pro-choice-dame kan Ploumen ongetwijfeld niets hebben tegen een vroege dood, toch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten