Ach gossie: Minister Ploumen zou het ‘heel jammer’ vinden als Rutte III haar abortusfonds niet doorzet

Even een zakdoekje pakken hoor!

Het is januari 2017 als Donald Trump dan toch eindelijk, na een onverwachte monsterzege over Hillary Clinton, geïnaugureerd wordt als president van de Verenigde Staten. Weinig mensen in Europa hadden daarop gerekend, en nog minder op gehoopt. De hetze die in de media plaatsvond om vooral – dus totaal vruchteloos – te proberen hem niet verkozen te krijgen wordt voortgezet.

Helaas is het sinds die tijd niet bij de media gebleven. Verbaasde politici stonden voor de Nederlandse talkshows in de rij om hun afgunst over de verkiezing uit te spreken. Dat Jesse Klaver als oppositielievelingetje doet is nog tot daaraan toe, maar zelfs bewindslieden uit het kabinet – die dus met Donald Trump moeten samenwerken – hadden weinig positiefs voor hem over en doen ronduit hun best om zijn presidentschap te saboteren.

Zou ook de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen. Als pro-lifer heeft Donald Trump aardig gesneden in de federale budgetten voor abortusklinieken en andere zaken die nou niet echt verenigbaar zijn met een pro-life-houding. Dat is als verkozen president natuurlijk zijn goed recht, maar zo zag mevrouw Ploumen het nou niet bepaald. In plaats van dat ze zijn keuze respecteerde zei ze dat ‘Nederland dan maar de leiding moest nemen’ bij het promoten van zaken als abortus, en dat er daarom een fonds zou worden opgericht om dat mogelijk te maken. Oftewel: ze nam een beslissing die in feite bedoeld is om direct in te gaan tegen een binnenlandse besluit van een bondgenoot.

Dat dat kwalijk is, behoeft vrijwel geen uitleg: wat we hier ook van abortus en dergelijke vinden, het is nog steeds aan ieder land om zélf te bepalen of ze zulke praktijken toestaan daar: daar hebben wij hier in Nederland helemaal niets over te zeggen, net als dat wij hier ook baas in eigen land willen zijn.

Nu het kabinet Rutte II dan toch echt ten einde loopt, voelt ze echter de spanning stijgen: gaat een volgend kabinet, met waarschijnlijk én het CDA én de ChristenUnie, haar abortusfondsje nog wel doorzetten? Dit had ze erover te zeggen:

Een nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking moet doorgaan met She Decides, het fonds dat abortussen voor meisjes in ontwikkelingslanden subsidieert. Dat zegt scheidend minister Lilianne Ploumen vanavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. “Nederland heeft er wereldwijd erkenning voor gekregen; als nu een volgend bewindspersoon zegt: ik wou het er maar bij laten zitten, is dat toch wel een beetje een aanfluiting voor Nederland”, vindt Ploumen.

Nou, ik zou het juist een hele opluchting vinden als dit knetterlinkse fonds een vroege dood sterft. Maar als pro-choice-dame kan Ploumen ongetwijfeld niets hebben tegen een vroege dood, toch?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Peter Loosduinen

  Hei is te gek dat dit mens over haar graf heen wil regeren !!
  ABORTUS is en blijft moord.

 2. Nasrani

  Maar ze heeft wel gelijk. Het blijft spannend of het nieuwe kabinet haar abortusfondsje voortzet! Alleen al het feit dat het spannend blijft zegt wel iets over de twee partijen CDA en CU. Het zou namelijk niet spannend moeten zijn! Eens zien of de principes overeind blijven.

 3. Ni28

  In mijn tijd was het We decide, het is nu She decide.

  1. Ni28

   decide moet decides zijn

 4. Ritter

  Off topic.

  “Ik zou mijn woorden van vijftien jaar geleden bij 2Vandaag kunnen herhalen. Allereerst omdat de laatste decennia Nederland een onverdraagzaam land bleek te zijn waar (radicaal) linkse terreur goed geworteld is. Denk aan de talrijke Rara-aanslagen tegen Shell-stations en Makro-vestigingen, die tegen Janmaat in Kedichem (waar zijn vrouw een been verloor), de opgeblazen voorgevel van het huis van PvdA-staatsecretaris Kosto en de walgelijke executie van politicus Fortuyn door Volkert van der G. Maar ook omdat je in dit land geen succesvolle politicus rechts van de VVD mag zijn, zonder een haatcampagne van links te moeten ondergaan. Gisteren schreef de linkse Volkskrant in zijn commentaar: ‘Het debat rond Baudets Forum voor Democratie is sinds zijn verkiezing tot Kamerlid ronduit agressief (…) Baudet kan geen uitlating meer doen zonder dat hij voor fascist wordt uitgemaakt.’ Juist.
  En Baudet is ook een ‘nazi’ (op Joop.nl van de Vara) of wordt door Vara-cabaretier Van Muiswinkel als doelwit van geweld voorgesteld: “Val hem aan waar je kan!” Ik stel voor om al die mensen, linkse columnisten, scribenten, activisten en meelopers die zich van die termen bedienen en Hitler, Goebbels of eugenetica erbij halen om Baudet en de zijnen te criminaliseren, voor een waarheidscommissie te slepen, mocht er iets gewelddadigs gebeuren met het Kamerlid. Tot voor kort, twee jaar lang, bood deze krant in zijn Filosofisch Elftal een platform aan Thierry Baudet. Probleemloos. Wie zal achteraf Trouw van sympathieën voor nazisme en eugenetica durven beschuldigen?”

  https://www.facebook.com/sylvain.ephimenco/posts/10208376677248198

  1. Ni28

   Ritter, u slaat de spijker op zijn kop. Die commissie komt er natuurlijk niet zolang hier de linkse wind blijft waaien, dat beseft u ook wel.

 5. Punt50

  De PvdAap’ers zijn natuurlijk bang dat er niets van hun “prestaties” overblijft als ze eenmaal door het afvoerputje van de geschiedenis zijn weggespoeld.

 6. Guus Geluk

  Ontwikkelingssamenwerking en Volksgezondheid naar CU en CDA. Kan Ploumen nog wat beleven.

 7. PTBLeiden

  Sybren begrijpt er niets van. Dit fonds is niet bedoeld voor abortussen in de VS dus ze grijpt niet in (dat kan niet eens) op binnenlandse gelegenheden van de VS.

  Ben zelf geen fan van abortussen maar als je weet dat in veel landen zelfs bij verkrachtingen en gevaar voor moeders abortussen verboden zijn dan wordt het een andere zaak. Daar is het fonds dat minister Ploumen met anderen heeft opgezet voor bedoeld.

 8. Ecoshaarlem

  Zij behoort tot de linkse kliek, kan je dan wat anders van haar verwachten.
  Zij heeft al veel te veel onnodig geld uit gegeven aan zo genaamde ontwikkelings landen, waar het zoals iedereen weet voor het grootste gedeelte bij die regeringen aan de strijkstok blijft hangen, is meerdere malen met vele voorbeelden aangetoond, maar daar hoor je haar niet over!
  Maar het is makkelijk andermans geld (belasting geld) uit te geven, controle daarop is nog nooit waterdicht gebleken!

 9. Scaldis

  Beter zet men zich in voor het voorkómen van ongewenste zwangerschappen zodat het aantal abortussen daalt. Want dat zijn echt afschuwelijke mens- en kindonterende ingrepen.
  http://www.zwangerennu.nl/ongewenste-zwangerschap-afbreken/

 10. Obiwokekenobie

  Dat Trump die abortus-fabriek een halt heeft toegeroepen is niet meer dan logisch. Ik ben tegen abortus maar snap dat er mensen zijn die tot abortus overgaan.
  Als je zwanger bent van je verkrachter dan snap ik het, laat je een abortus plegen omdat een baby je carrière in de weg staat dan ben je een domme koe. Netjes de negen maanden en dan maar een adoptie. En vervolgens je benen bij elkaar houden…

  Feit is wel dat er gelovige zijn die van mening zijn dat het offeren van baby’s normaal is… daar moet ook eens iets aan gedaan worden.

 11. Parestado4

  van Ploum,Ploum gingen de………………?

 12. henk vintage

  Die heeft ons een godsvermogen gekost op ontwikkelingssamenwerking.
  Tijd voor een realist.

  1. Punt50

   Ja net als Pronk. Krijg er nog nachtmerries van.

 13. Babaji538

  Er kan geen wet worden uitgevoerd
  over leven en dood.

  Petra Hermans

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.