Daar gaan we: ‘Nederland tekent voor Europese defensie’

Vandaag is een grote dag in Europa: zeker 23 landen tekenen vandaag in Brussel voor een Europese defensie. 

Natuurlijk vindt de gemiddelde Nederlander dat een vreselijk idee, maar daar heeft de politiek lak aan. Nederland is namelijk één van de 23 landen die hun handtekeningen onder dit onzalige plan zetten.

Het Algemeen Dagblad legt uit hoe de EU dit project aan de man probeert te brengen:

Nee, een Europees leger onder Europees bevel wordt het niet, zo houdt buitenlandchef Federica Mogherini hardnekkig vol, maar de ontwikkeling van materieel en nieuwe wapensystemen, het aankoopbeleid en zelfs operaties worden straks allemaal wel gemeenschappelijk. Dat is goedkoper en efficiënter.

Natuurlijk is dat eerste je reinste flauwekul. Als je al die zaken samen gaat doen en zelfs budgetten samen gaat maken weet je dat het automatische gevolg is dat er uiteindelijk één groot Europees leger komt. Het is vergelijkbaar met de Transferunie. EU-bobo’s ontkenden altijd dat die unie er zou komen, maar iedereen met ook maar een beetje gezond verstand wist dat dit ’t logische gevolg zou zijn van de invoering van de euro.

Ook Halbe Zijlstra lult dus uit zijn nek als hij in een brief aan de Tweede Kamer schrijft:

“Nederland behoudt te allen tijde de zeggenschap over de inzet van Nederlandse militairen.”

Dit is politiek. ‘Te allen tijde’ bestaat daarin niet. Het enige wat Zijlstra hard kan maken is dat we die zeggenschap voorlopig houden. Hoe lang dat ‘voorlopig’ precies weet ook hij niet. Dat kan twee jaar zijn of vier jaar of tien jaar, maar de kans dat dit uiteindelijk verandert is levensgroot.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Guus Geluk

  Een intensieve Europese samenwerking, dus geen Europees leger, is wat mij betreft inderdaad noodzakelijk om de vele bedreigingen – “de ring van instabiliteit” – het hoofd te bieden.

  Een meer effectieve manier van het inkopen van wapensystemen is geen slechte zaak.

  1. corfo

   @ Guus G.
   Leugenaar !!!

   1. Guus Geluk

    Goeiemorgen, corfo. Heb je al koffie op?

    1. corfo

     @ Guus G.
     Al lang voordat jij door uit de isoleer werd gehaald !

     1. meijer61200

      Trol Guus zou zich toch melden bij de levenseindekliniek? Die eikel geilt gewoon op een beetje aandacht.

     2. Guus Geluk

      Kun je in dat geval een argument geven tégen PESCO? Waarom vind jij PESCO dan problematisch?

 2. Equilibrium

  De manier om straks de onvrede van de orginele Europese bevolking de kop in te drukken.
  Dictatuur is gebaat bij een goed leger.

  1. Guus Geluk

   Dat zal moeilijk gaan, de EU heeft geen leger.

   1. corfo

    @ Guus.
    Wat lul je toch weer hopeloos stom vanmorgen, Guusje.
    “De EU heeft geen leger” raaskal je hier.
    Nee, dat weet een kleuter óók wel, juist daarom willen de EU-“leiders” een EU-leger.
    Als een land daarin meegaat is diens soevereiniteit volledig verloren, want de EU neemt alsdan álle teugels in de hand v.w.b. het al dan niet inzetten van dat EU-leger. Natúúrlijk vindt Rubberen Rutje dit prachtig, we zien hem straks als een trots “haantje” z’n manschappen inspecteren, gekleed als een Napoleon incl. steek + veer (de veer is er, opdat Rutje die in Junckers gat kan steken !!)
    Ongelooflijk……….wát een circus, met een doorgaans dronken opperspreekstalmeester en voor de rest slechts clowns, héél veel clowns.

    1. Guus Geluk

     Viktor Orban wil ook een eigen EU-leger.

     1. corfo

      @ Guus G.
      Ik heb niks met de heer Orban te maken, Guus.
      Ik ben ’t volledig eens met z’n immigratiebeleid, dus “géén parasieten binnenhalen”.
      Of hij wél of niet een EU-leger wil, laat mij koud.
      Gezien de historie van zijn land kan ik me wél voorstellen dat hij een leger wil, opdat het linkse gespuis niet wéér het land, Hongarije, volledig vernielt en leeg vreet, zoals in óns land geschiedt door de duizenden parasieten.

 3. Ben Zine

  De leugens en het bedrog van Rutte & co. gaan maar door… Elke dag wordt ons land een beetje verraden, een beetje in de uitverkoop gedaan, een beetje afgebroken, een beetje “overgedragen”. Maar wel geleidelijk, in kleine stapjes. Zodat niemand het in de gaten heeft. Ik hoop dat er ooit een dag zal aanbreken waarop mensen als Rutte, Timmermans, Pechtold, noem ze maar op… Dat deze lieden zich voor een rechter moeten verantwoorden voor het willens en wetens beschadigen, saboteren en ondermijnen van ons mooie Nederland. Verraders zijn het, stuk voor stuk.

  1. Guus Geluk

   Hatelijk geklets.

   Weet je eigenlijk wel waar het over gaat?

   1. Ben Zine

    @Guus
    En dat zegt degene die de Irak oorlog verdedigt en het opneemt voor George W. Bush… Wellicht is dit een geval van projectie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Projectie_(psychologie), en is het verstandig om bij jezelf na te gaan of je eigenlijk wel weet waar het over gaat.

    1. Guus Geluk

     Ben Zine gaat niet inhoudelijk in op het artikel.

     Ben Zine heeft het hoogste woord.

     Ben Zine weet niet waar het over gaat en huilt mee met de wolven in het bos.

     1. corfo

      @ Guus G.
      Stop toch eens met je kinderlijk/achterlijk gewauwel.
      Je lult als een kip zonder kop, dus nét als Rutje !!
      Je reeageert inhoudsloos en zónder bronvermelding, hetgeen jij ánderen verwijt. Je raakt steeds verder van ’t padje, Guzemans, zielig !!!

     2. Guus Geluk

      Ik erger me eraan dat iedere reageerder hier huilt, alvorens men zich in de materie heeft verdiept, corfo. En ja, nu ben ik een beetje hard in mijn commentaar.

      Bron?

      https://www.ad.nl/economie/nederland-tekent-voor-europese-defensie~acc9509a/

     3. Ben Zine

      @Guus
      “Ben Zine gaat niet inhoudelijk in op het artikel.”
      Nee, “hatelijk geklets”, dát is pas inhoudelijk ! 🙂
      Besef je niet dat je jezelf met bovenstaande reactie een beetje voor schut zet ?

     4. Guus Geluk

      Ik ben inderdaad van mening dat de bewering Pechtold, Rutte en Timmermans voor het gerecht te dagen, “hatelijk geklets” is.

      Kun je aangeven wat je argument tegen PESCO is?

     5. Ben Zine

      PESCO is wederom de zoveelste poging van Juncker en consorten om lidstaten geleidelijk, langzaam maar zeker, een stukje van hun individuele macht en soevereiniteit (in dit geval op het gebied van defensie) in te laten leveren richting Brussel, en dat verpakt en vermomd als zogenaamde “samenwerking”. De tragiek is dat mensen zoals jij dat niet kunnen of willen begrijpen.

     6. Guus Geluk

      Deze opmerking raakt werkelijk kant noch wal. PESCO is een samenwerkingsverband waarmee wapensystemen bijvoorbeeld praktischer kunnen worden ingekocht. Momenteel hebben de Europese lidstaten immers velerlei verschillende wapensystemen. Bovendien houden de lidstaten de zeggenschap over hun eigen militairen. De beslissing om troepen in te zetten moet immers unaniem worden genomen.

      Defensie werkt al intensief samen in Europa. Zo kochten de Belgen en Nederlanders samen een groot schip en is een Nederlandse eenheid geïntegreerd bij het Duitse leger. Nederland least ook tanks van Duitsland, aangezien er bij de bezuinigingen talloze tanks zijn verkocht aan Finland.

      De reden dat de Europese Unie zo’n haast maakt is de instabiliteit. Terreur, Rusland en Trump. Een intensieve Defensie-samenwerking is nodig om deze dreigingen het hoofd te bieden.

     7. Guus Geluk

      Ben Zine is weggedraafd.

      Ben Zine had het hoogste woord.

      Ben Zine had geen benul van waar het over ging.

 4. Zweedse kok

  quote>
  Natuurlijk vindt de gemiddelde Nederlander dat een vreselijk idee, maar daar heeft de politiek lak aan.
  Ook Halbe Zijlstra lult dus uit zijn nek als hij in een brief aan de Tweede Kamer schrijft:
  .
  factfree geklets.
  Toen wist ik al wie de schrijver was.

 5. poison

  Of wij het willen of niet. Wij leven inmiddels in een federaal Europa. Rutte en zijn voorgangers hebben ons land uitgeleverd en verraden. Op een slechte dag hebben wij als Nederland totaal niets meer te willen. Duitsland heeft wat in WW2 niet lukte nu wel voor elkaar. Het 1000 jarige rijk.

  1. Guus Geluk

   Je hebt het artikel ook niet gelezen, is het niet?

   1. poison

    Ik heb mij er lang van onthouden, maar nu doe ik het toch en zeg: Blablabla en bla.

    1. Guus Geluk

     Ik zie werkelijk alleen voordelen in PESCO. Nederland houdt zeggenschap over eigen troepen, er komt geen Europees leger, Europa koopt wapensystemen praktischer aan; dit bespaart belastinggeld, Europese krijgsmachten werken efficiënter samen. Wat kan hier nu tegen zijn?

     1. corfo

      @ Guus G.
      Stop toch eens, stomme vent, je zet je keer op keer totaal voor schut !
      Omdat je ’t zelf niet door hebt, blijf je maar raaskallen. Zónder enige inhoud en zónder bronvermelding.

     2. poison

      Ja, het leven is goed in dromeland. Beste Guus Geluk kom terug in de realiteit. Kijk naar de VS, Europa gaat dan de politieagent van de wereld worden en in vreemde landen oorlog voeren. De geschiedenis leert ons dat als je investeert in een groot leger dan zal dat leger gebruikt gaan worden in allerlei conflicten. Moet je daarmee blij zijn?

     3. Guus Geluk

      PESCO is een samenwerkingsverband en kan alleen worden ingezet als deelnemers daar unaniem mee instemmen (dixit Buitenlandse Zaken). Nederland kan troepeninzet dus, indien nodig, blokkeren. Waarmee wij zeggenschap houden over onze militairen.

      Het lijkt me niet waarschijnlijk dat de EU zich met PESCO halsoverkop in een oorlog stort.

     4. poison

      DROMELAND!!!!!!!! Je verwacht toch niet dat ene Rutte of een slap aftreksel hiervan Europa blokkeert? Ik zet het hier zwart op wit: Wij houden geen zeggenschap over onze militairen. In de toekomst worden onze jongens/meisjes een oorlog in gestuurd worden en daar zal Nederland braaf in meegaan.

     5. Guus Geluk

      De reden dat Brussel zo’n haast maakt met deze intensieve samenwerking is de toenemende instabiliteit in deze wereld. Militairen worden heus niet zo-maar een oorlog in gestuurd. Het samenwerkingsverband is er ter verdediging, aangezien de Amerikanen – met name Trump – Europa op hun falie hebben gegeven. “Jullie doen niet genoeg aan Defensie!”.

     6. poison

      De toekomst zal het ons gaan leren wie er gelijk gaat krijgen. Ben er zeker van dat jij het niet zal zijn. Ik ga nu verder met mijn werkzaamheden en sluit hier deze discussie.

     7. Guus Geluk

      Daarin verschillen we van mening, poison, maar dat mag hier gelukkig.

 6. meijer61200

  De E.U. kan toch gewoon met lege drankflessen gaan gooien? Er liggen er duizenden in de kelders van de landverraders in Brussel.

 7. Ni28

  Het is op zich al bijzonder dat een EU idee op zich al goedkoper en efficiënter zou zijn. Alles waar zich Brussel mee bemoeit is als regel duurder. Dan komt er weer een nieuwe commissie met dik betaalde leden die dat gaat regelen. En vriendjes mogen het materieel leveren. En het is de Brusselse tactiek met onomkeerbare kleine stapjes tot grote stappen te komen terwijl iedereen slaapt. Als je dan een gezamenlijke leger hebt waarom dan niet een Europese staat? Onlogisch toch? Jammer dat wij hebben zitten slapen en de kleine stapjes hebben toegelaten.

 8. corfo

  @ Ben Zine.
  Ons Guusje is één van die mensen die straks keihard staat te roepen : “pang, pang, pang !!” Hopende op voldoende volume om de “vijand” te stoppen maar onwetend van het feit dat de échte vijand al járen binnen ons landje verkeert !! Dát hebben Guusje en consorten niet in de gaten, in mijn ogen is dát soort mensen duidelijk te vergelijken met de NSB uit de jaren ’30 – ’45. Levensgevaarlijk geteisem.

  1. Guus Geluk

   Godwin alert!

   1. corfo

    @ Guus G.
    ’t Was wéér raak, hè Guusje ?
    hahahaha, wat ben je toch een kind !!
    LOLLY ?

 9. Baaz

  Ja… een bevolking die in grote getale op de VVD (D66-lite) stemt moet natuurlijk niet vreemd opkijken dat haar leider nog dieper in de reet van Bacchus Juncker kruipt om ons vervolgens nóg dieper in een Unie te storten die we eigenlijk helemaal niet willen.

  FVD loop zich warm aan de zijlijn, het FVD dat al heeft voorspelt dat de EU het niet zal halen, en dat kan ook niet. Onze politici staan los van de werkelijkheid en doen niet wat het volk wil (demos=volk | cratie=heersen). Dat is gedoemd tot falen. De EU, in haar huidige omvang, wordt niet gedragen door haar inwoners. De barsten in deze politieke unie zijn niet meer te verbergen.

  Ik zeg: Weg ermee!

 10. corfo

  @ meijer61200.
  Inderdaad zou Guusje zich mij die kliniek melden, maar zoals gebruikelijk : hij liegt en bedriegt, dus wát hij ook zegt : allemaal leugens, óók v.w.b. de levenseindekliniek.

 11. ayreonaut

  Een politieke samenwerking op defensie. De voorzitter van deze “defensieraad” word Joris Voorhoeve. Een bekwaam man met veel ervaring.
  De voertaal wordt Engels zodat ook de Britten worden overgehaald om hieraan mee te doen.
  Omdat er 23 landen akkoord moeten gaan met elke beslissing op defensief gebied ontstaat er een slagvaardige organisatie, beslissingen laten nooit lang op zich wachten.
  Om te voorkomen dat er een wereldwijde monopolie op het gebied van oorlogswapens ontstaat worden aanbestedingen voor de aanschaf van materiaal aan ten minste 23 verschillende bedrijven gegund, allen leveren dezelfde producten.

  Ik verwacht dat deze nieuwe organisatie gaat lopen als een trein, mede vanwege de daverende resultaten die de Unie reeds heeft behaald als bestuurder van de EU.

 12. mening66

  Daarom is er door NL geen cent meer uitgegeven dan strikt noodzakelijk de laatste decennia,s.
  Omdat deze doelstelling, (een EU leger) al in het plan zat.
  We zijn belogen vanaf dag één tot an nu.
  Erg dat je ;eigen; overheid je een richting induwt die je niet wil.
  En waar het volk wel voor moet opdraaien.
  Waarom hebben er zoveel mensen moeten sterven in WO2 om nu toch een EU te worden onder bewind van Duitsland, is dan een vraag die nooit beantwoord zal worden.

 13. Kodi

  En wat gaat zo’n EU-leger doen? Met de Moslimbroeders meeheulen? Tanks naar Hongarije of naar Oostenrijk of naar Catalonië sturen indien de bevolking daar middels hun democratische stemrecht bij verkiezingen of referenda zich anders uitspreken dan de gewenste denkrichting? Ik denk dat het tijd wordt dat de rechtgeaarde burgers voorzorgsmaatregelen gaan nemen om zich weerbaarder op te kunnen stellen.

 14. denk eens na

  We zetten gewoon het eu leger in tegen de Catalanen ,kunnen de duitsers de spanjaarden aftuigen

  1. Punt50

   Hebben ze al eerder gedaan voor vriend Franco.

 15. Robert Leiden

  En het grappige is…. het gebeurd al jaren op een kleinere schaal.
  De Eurofighter, een resultaat van samenwerking van diverse Europese landen, net als zijn voorganger de Tornado.
  NL soldaten zijn geïntegreerd in het Duitse legerkorps, Duitse mariniers gebruiken de NL transportschepen, Belgische en NL Herculessen gebruiken 1 gezamenlijke hub, de NL, de Duitse, Deense en Noorse fregatten gebruiken dezelfde radarsystemen (van een electronica bedrijfje in een of andere achterhoek van ons land…) en zo zijn er meer voorbeelden van innige samenwerking in Europa.
  Friesland is niet alleen bekend van schaatsen maar ook van grote jaarlijkse internationale oefeningen.
  En dat wordt nu uitgebreid en meer gestructureerd. Prima, niets mis mee.

  1. Floris

   Overheidstrol Robert kan weer een factuurtje uitschrijven.

   1. Robert Leiden

    Floris
    Heb je nog inhoudelijke argumenten waarom mijn reactie niet juist zou zijn?

 16. Babaji538

  Indien wenselijk, wijs ik u erop
  dat er landen waren en zijn, die niet participeren
  of willen investeren in vernietiging, agressie
  met egoïsme.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.