Een avondklok voor asielzoekers: Oostenrijk wordt al veel strenger met immigratie

Om de orde te handhaven en de asielprocedure zo rustig mogelijk te laten verlopen wil de vice-kanselier van Oostenrijk, Heinz-Christian Strache (FPÖ), een avondklok instellen voor asielzoekers. Niet iedereen is blij met dit gewaagde idee.

De sociaaldemocratische SPÖ roept de nieuwbakken kanselier Sebastian Kurz op om afstand te nemen van de ‘gestoorde ideeën’ van Strache. De coalitie van de ÖVP van Kurz en de rechtse, eurosceptische FPÖ werd vorige maand gevormd, tot afgrijzenvan een aantal Europese politici. Sindsdien ligt de partij onder een vergrootglas.

De nieuwe regering zit er nog niet zo lang, maar met dit idee worden sommige angsten van linkse en Europese politici werkelijkheid. Een veel strenger immigratiebeleid. De conservatieven en de rechts-populisten hebben in Oostenrijk gesteld dat immigratie en identiteit belangrijke onderwerpen zijn van de nieuwe regering.

Kurz heeft hiermee de woede van veel Europese politici over zich heen gekregen, want die wilden helemaal niet dat de FPÖ mee ging regeren. De partij heeft een nazistisch verleden en critici zijn bang dat door deze samenwerking het ook in andere landen mogelijk wordt om een samenwerking te krijgen op rechts.

Voorlopig moeten we nog maar kijken hoe verantwoordelijk en effectief de FPÖ is in de regering. Daarna kunnen we beoordelen of het echt allemaal zo eng is en onwenselijk. Met dit idee heeft de rechtse regering in Oostenrijk in elk geval de toon al gezet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Stanly2000

  Frans T. gooi ze eruit. Doe ze in de ban. Frans je kunt het.

 2. DolleDries

  Mooi man.

 3. Tinneke

  De Brenner over met die handel, en wel per direct!

 4. Ni28

  Als de partijen die aan de macht zijn het zelf goed deden zouden zij geen tegenstanders hebben. Het is altijd roepen naar de ander maar nooit naar zichzelf te kijken. Je moet van alle burgers zijn en niet maar een deel. Burgers mee laten denken is het verstandigste en meest democratische manier en daarom is het in Zwitserland altijd zo rustig. Leven met directe democratie moet je ook leren het gaat niet vanzelf.

  1. George van de linden

   Ni28

   Burgers mee laten denken is het verstandigste en meest democratische manier en daarom is het in Zwitserland altijd zo rustig.
   Islamitische burgers mee laten denken, dat zal een vredelievende bende worden .

   1. Ni28

    Daar heeft Zwitserland veel minder last van, dacht ik. Dankzij de referenda.

 5. corfo

  Is nog maar een plannetje, toch ? Hopelijk gaat het door. Hadden wij maar een “regering” met een héél klein beetje lef in hun zieke lijfjes, maar dat zal in NL een utopie blijken, wij zitten met malloten in de “regering” opgescheept, die al vrij ver gevorderd zijn met hun voornemen om van Nederland een “filiaal” van Noord-Korea te maken.

 6. Supernoodle

  Prachtig land.
  Vriendelijke mensen.
  Mooi vakantieland.

  *Traantje wegpinkt

  1. corfo

   @ Supernoodle.
   Inderdaad, voor jou is Noord-Korea een mooi vakantieland.

 7. Gerlos

  Prima idee dient navolging in alle Europese landen.

  1. Supernoodle

   Gerlos is dan ook een mooie plaats in Oostenrijk!!
   Inderdaad! Navolging is gewenst in alles Europese landen.

 8. Bloem

  Het idee, dat nu pas iemand op dit idee komt, is pas eng. Waarom is dit nog niet algemeen doorgevoerd in de EU

  1. Fortiori

   Ik vermoed dat ons land er te nuchter voor is om dat te laten gebeuren.

   1. Bloem

    Mijns inziens te bezopen

 9. Code134

  En razzia’s uiteraard. We hebben het wel over Oostenrijk natuurlijk.

  1. denk eens na

   Mooi land he. Met al die bergen .

   1. buitenbeentje

    Op het ogenblik behoorlijk mistig, geen berg te zien. 🙂 . Maar het wordt weer mooi vandaag. 8 graden is wel een beetje warm voor de tijd van het jaar, maar heerlijk om te wandelen. Vandaag Driekoningen, iedereen vrij, dus allemaal aan de wandel. Oostenrijkers genieten van hun land en natuur, net zo veel of nog meer als de toeristen.

    1. penis aqua di rosa

     Grusz Gott

     1. buitenbeentje

      @lulletje rozenwater
      Servus.

 10. DolleDries

  Het is wat de Oostenrijkers willen ,niet wat linkse gesjeesde EU politici.

  1. corfo

   @ DD.
   Helemaal met je eens.
   De huidige politieke partijen, óók in NL, hebben élk gevoel met de bevolking verloren en “doen maar wat” ter meerdere eer en glorie van henzelf.
   De Oostenrijkse bevolking is zéér tevreden met hun rechtse regering, die niet de belangen van “vluchtelingen” laat prevaleren boven die van hun eigen bevolking.
   Wat mooie plaatsjes in Oostenrijk betreft, ik ben vóór Fliess, Serfaus, Nauders.
   Ik las dat één reaguurder de plaats Hinterklem niet kende omdat het Hinterklemm zou moeten zijn !! Kun je nagaan hoe stom zo’n reaguurder wel is !!!
   Een andere dwaas begint meteen over “razzia’s”, ik vermoed dat die figuur dat plannetje heeft overgenomen van moslims die razzia’s uitvoeren op christenen in moslimgebieden. Dit soort reaguurders zijn heel duidelijk de weg kwijt en volkomen ontspoord t.g.v. tunnelvisie.

 11. Gerlos

  Gerlos is inderdaad een prachtig dorp in het Zillertal, Oostenrijk waar wij elk jaar onze wintersport doorbrengen. Kan het iedereen aanraden.

  1. Floris

   Geef mij Saalbach maar.

   1. denk eens na

    hinterklem

    1. Spaanse kok

     Gooi snel een M naar boven.
     Staat wel zo netjes

 12. Duckday

  Daar gaat het de goede kant op Diverse mensen worden nu al nerveus angst om hun macht te verliezen En heeft de euro politiek er mee te maken

  1. corfo

   @ S.K.
   Óók wijlen Willem Aantjes, lid van de toenmalige ARP, het huidige CDA, was lid van de z.g. Germaanse SS. Was u kennelijk ff vergeten ?! Deze ex-SS’er wilde na ’t bekend worden van z’n verleden opnieuw in de 2e Kamer plaatsnemen, het CDA gaf toestemming, alleen de jongeren afd. van het CDA heeft dat tegengehouden.
   Politieke partijen in NL blijken niet geheel afkerig van nazistische invloeden.
   Als de Oostenrijkse bevolking heeft gekozen zoals ze heeft gekozen is het helemaal correct wat er in dat land gebeurt, dan kan een Spaanse Kok blèren wat hij wil.
   De huidige politieke partijen hebben het zover laten komen, door hun affiniteit met de bevolking te verliezen.

   1. Anton Adriaan

    “..(…)…was lid van de z.g. Germaanse SS. Was u kennelijk ff vergeten ?! Deze ex-SS’er wilde na ‘t bekend worden van z’n verleden opnieuw in de 2e Kamer plaatsnemen,…”

    En wat is dan precies het probleem?

    1. corfo

     @ Anton Mussert.
     Ben jij nu óók al Spaanse Kok ?
     Je raakt volledig de weg kwijt met al die nick-names, of niet Anton M. ?
     Het ging over een partij met een nazistisch verleden, brave borst, geplaatst door een Spanjaard. Hierop heb ik ff uitgelegd dat het CDA, toen het nog ARP heette, daar óók niet vies van was. Niet zo bijdehand alsjeblieft, Anton, lees de geschiedenis van de diverse politieke partijen er eens op na, vooral de geschiedenis van vlak vóór en ná WO II. Je zult van je stoel vallen van verbijstering !

     1. Anton Adriaan

      Ik heb maar 1 nickname en dat is Anton A. Of ben jij nu, met het stellen van deze vraag, ook dubbele komma? Nee toch?…

      Ik heb me genoeg over de partijen en hun verleden ingelezen. Dus deze kwestie is mij niet onbekend.
      Maar.. beste Corfo, nog niet echt een antwoord op mijn vraag.

 13. Spaanse kok

  Quote: De partij heeft een nazistisch verleden en critici zijn bang dat door deze samenwerking het ook in andere landen mogelijk wordt om een samenwerking te krijgen op rechts.
  Top logica.
  .
  Om de instroom te verminderen geldt voor de reeds aanwezigen een avondklok.
  Logisch.

  1. cmsuijkerbuijk

   Natuurlijk helpt dat. Het schrikt af!
   En dat “Nazistisch” verleden wordt er ook te pas en te onpas met de haren bijgesleept. Waarom worden linkse partijen niet gewezen en buitengesloten op hun communistische verleden? Nét zo af te keuren. Bovendien is de FPö, als je de ontstaansgeschiedenis leest van deze partij helemaal niet Nazistisch, doch klassiek liberaal. Dat er foute figuren bij zaten, is helaas waar, maar dan kom ik terug op de voormalige communisten. Waarom worden zij niet aangepakt? Hun lijst van misdaden is onnoemelijk veel langer en gruwelijker en wordt nog dagelijks aangevuld. En is het bovendien niet zo, dat slechts “mijn” partij het goed doet? M.a.w., dat slechts jouw eigen denkbeelden en ideeën de énige juiste zijn?
   Gezien alle problemen die zich nu in het Vierte Reich van Führerin Frau Merkel en door haar eigen toedoen zijn ontstaan, is het logisch en zéér te begrijpen, dat andere landen, zoals Oostenrijk, die deze zelfmoordneigingen niét hebben, daar tegengas tegen gaan geven, want er komen geen vluchtelingen hier naar toe. Slechts 6eëeuwse gelukszoekers komen deze kant op, met medenemen van hun barbaarse gewoontes en gebruiken en niet bereid, om ook maar iéts te integreren!
   Avonklok: Puik plan!

   1. Code134

    Suikerbuik geeft toe dat de FPÖ een foute partij is maar wil het liever over de communisten hebben.

    Wij niet.

    1. Holland

     Zelf communist zijnde vindt Trol134 het natuurlijk niet leuk als het over de barbaarsheden van het communisme gaat. Dat is ook wel te begrijpen.

     1. buitenbeentje

      å (ASCII 134) leeft in zijn eigen waanwereld en wil niets horen of lezen dat deze bubbel aantast, laat hem toch. Zo lang je reageert blijft hij het tegenovergestelde zeggen met alle kracht die in hem is.

      å, wie? nooit van gehoord

    2. cmsuijkerbuijk

     @ Code134
     Ik geef helemaal niet toe, dat de huidige FPÖ een foute partij zou zijn. Dat zuig je uit je socialistische duim (Socialisme: De bron van alle kwaad). En dat jullie socialisten het niet over het communisme willen hebben is tekenend, want eigen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid toegeven, die overigens nog 24/7 doorgaan, dát nooit natuurlijk! Bovendien geef je dan ook onmiddellijk toe, geen recht van spreken te hebben, want zélf veel erger!
     Je hebt door je eigen reactie toegegeven, dat het socialisme een verachtelijke, misdadige en nietsontziende ideologie is, waarvoor jullie socialisten bovendien te láf zijn, daarvoor ook rekenschap voor af te leggen! Deze lafheid komt voort uit het feit, dat het Nazisme in feite een socialistische stroming is, dus verwant aan alle andere socialistische ideologieën zoals communisme, stalinisme, maoïsme, nationaal socialisme en de een meer, de ander minder extreem maar allen behept met dezelfde grondbeginselen en dus ook nét zo slecht zijn als het nazisme en dát zullen jullie nooit toegeven. Bovendien heeft de FPö als uitgangspunt het klassiek liberalisme, dus vér van het Nazisme verwijderd!
     Je reactie is daarmee verworden tot een schrijfseltje van iemand die geen verdediging meer heeft en de vlucht naar voren zoekt!

     1. Code134

      Suikerbuik heeft gelijk dat van het socialisme nimmer iets goeds kwam, of het moeten de verwaterde varianten zijn die de uitwassen van het kapitalisme een beetje bijstuurden.
      Dat de FPÖ echter een vieze bruine club is die rechtstreeks afstamt van de nazi’s is evenzeer waar. Suikerbuik voelt zich er kennelijk wel bij.

     2. cmsuijkerbuijk

      Tja, als je weigert jezelf een beetje in te lezen over de ontstaansgeschiedenis van de FPö, en maar blind, doof en kritiekloos achter extreem links in het E.P. aan blijft hollen, dan kom je natuurlijk nooit een stap verder.
      Bovendien wat is er mis met het volgende (Vlgs. Else4): Strache opperde het idee om een avondklok in te stellen voor asielzoekers die nog in afwachting zijn van hun asielprocedure: ‘Zo lang we een open asielprocedure hebben, moeten we de orde handhaven.’
      Hier is n.m.m. gezien álle problemen die er inmiddels zijn en persoonlijk veroorzaakt door die Führerin des Vierten Reiches, Frau Merkel, niks mis mee. De eerste verantwoordelijkheid van een regering is immers de veiligheid van haar burgers te waarborgen. Daar is niks “vies bruins”, fascistisch of Nazi-achtigs aan, integendeel, het is zelfs te prijzen. Hij stelt slechts voor, datgene wat een goede regering verplicht is (Maar óh zo vaak door eurofiele regeringen, uit angst voor “Brussel” wordt verzuimd) te doen voor haar onderdanen!
      En waarom wordt dan niet het fascistische regime in Ukraïne eveneens op de korrel genomen? Ik denk dat dáár meer valt te doen, dan in Oostenrijk, waar door democratische verkiezingen en de daaruit voortvloeiende onderhandelingen deze regering is voortgekomen. De wil van het Oostenrijkse volk dus. En wie of wat is de ongekozen kliek van corrupte politici in Brussel dan wel, om daar hun wil aan op te leggen?
      En voor álle duidelijkheid: Ik heb helemaal niks met het socialisme in ál haar verschijningsvormen en zéker niet met het nationaal-socialisme, maar ben (o.a.) wél voor de éérste en voornaamste taak van de overheid: De veiligheid van de onderdanen waarborgen! En daar is niks mis mee! Maar tja, als je dát vindt, dan ben je natuurlijk al weer snel een bruinhemd, nazi, fascist, xenofoob en noem al de onterechte aantijgingen, die het eigen zwaar belaste linkse “geweten” moeten ontlasten!
      Avondklok: Prima idee en zouden ze hier ook moeten doen!

     3. Guus Geluk

      De Israëlische regering acht de zaken dusdanig ernstig, dat zij geen zaken wil doen met de FPO-ministers in het kabinet-Kurz.

      Deze partij is fout en dat ontkennen is dom.

      https://nos.nl/artikel/2208348-israel-boycot-rechts-populisten-in-oostenrijkse-regering.html

     4. cmsuijkerbuijk

      @Guus Geluk
      Ik zeg het niet graag, maar toch: Dat is dan zéér kortzichtig van de Israëlische regering (Als het waar is natuurlijk: De NOS hé). Beter is de daden te beoordelen en daar naar te handelen, want anders kan Israël ook meteen wel de betrekkingen met de EU opzeggen v.w.b. de uitlatingen en bedoelingen van Mogherini etc. Over antisemitisme gesproken. En moet een land als Israël betrekkingen blijven onderhouden met een organisatie als Das vierte Reich von Führerin Frau Merkel, dat doof en blind voor alle argumenten, Ukraïne blijft pamperen?
      Is deze organisatie dan in wezen niet nét zo verdorven als Ukraïne zelf?
      Het is zéér makkelijk, te wijzen naar een niet-welgevallige partij, die is opgericht als klassiek-liberale partij en totaal niét als nazistische partij, dus hier ook geen wortels in heeft. Ik ben dan ook benieuwd, wélke verschrikkelijke maatregelen de FPö uit wil voeren die duiden op nazisme. Roeptoeteren en naroepen gebeurt al genoeg. Maar wat zijn de concrete daden?
      Jij zult ongetwijfeld bewijzen kunnen leveren en ik ben dan ook heel erg benieuwd naar deze harde feiten!

     5. buitenbeentje

      @Guus

      Wat een argument. Je wordt met de dag belachelijker.

      De (anders rechtse) regering van Israel wil geen zaken doen met (rechtse) FPÖ ministers en dus zijn ze fout. Maar morgen is Israel weer fout, want de Palestijnen willen niet met Israel praten. En Trump natuurlijk, die is fout want dat vindt links.

      Het is de Oostenrijkse regering totaal worst wat Israel er van vindt, net zoals het Israel worst is wat de EU van Israel vindt. En wat jij van de FPÖ denkt …… Ik zal ze vragen wat ze er van vinden dat een Donald Duck figuur ze fout vindt. ROFLOL

     6. Guus Geluk

      Mij zijn geen antisemitische uitlatingen van bondskanselier Merkel – die je steevast als “führer” aanduidt – Frederica Mogherini of de Europese Unie bekend. Kun je citaten aangeven?

      De Israëlische regering zet niet voor niets de FPO-ministers op de boycot. Daar heeft zij een goede reden voor. Een blik op Wikipedia levert al interessante informatie op.

      https://nl.m.wikipedia.org/wiki/FPÖ

      “Reinthaller overleed in 1958 en werd als partijleider opgevolgd door Friedrich Peter. Peter, tijdens de Tweede Wereldoorlog een Obersturmführer der SS wiens eenheid sinds 1941 betrokken was bij de systematische executie van honderdduizenden joden, werd door de Duits-nationale vleugel binnen de FPÖ gezien als de ideale opvolger van Reinthaller. Peter ontpopte zich echter al snel als een voorstander van een meer liberaal beleid en knoopte goede contacten aan met leidinggevende figuren binnen de SPÖ (o.a. de latere bondskanselier Bruno Kreisky).”

      Ik ben verbaasd dat Kurz het heeft aangedurfd.

     7. Holland

      Guus haalt informatie over de jaren ’50 aan als bewijs dat de FPO 67 jaar later nog hartstikke fout is.

      Je bent een levende canard Guus.

     8. Guus Geluk

      Nee, ik constateer dat de Israëlische regering heeft besloten de FPO te boycotten.

   2. Spaanse kok

    Helaas, de onlogica ontgaat u geheel.
    Redacteur Lars stelt het nazistische verleden van de FPO gelijk aan een willekeurige rechtse partij.
    Lariekoek van de bovenste plank.

 14. DH2017

  De EU ( BRUSSEL ) heeft totaal geen reden om het huidig beleid in Oostenrijk te bekritiseren omdat ze waarschijnlijk verwant zijn met het Neo-Nazisme want het huidig beleid in Oekraïne en de organisaties die zich momenteel en gesteund door de V.S ( Obama en Clinton ) en E.U (Brussel ) zijn Neo-Nazistisch wat allang bekend was en dat word wel door de vingers gezien dus hypocrycie ten top

 15. buitenbeentje

  Even een verduidelijking, verbetering en aanvulling.

  Strache oppert (behoorlijk lege) kazernes in de omgeving van Wenen samen te voegen om zodoende één lege kazerne over te houden die als eerste opvang moet dienen. Dit zou efficiënter moeten zijn, goedkoper (veel centra zijn nu van NGO´s) en snellere procedures kunnen bewerkstelligen.

  EVENTUEEL zou er dan sprake KUNNEN zijn van een avondklok.

  Natuurlijk is de SPÖ heel erg tegen het bij elkaar zetten van veel mensen en dan ook nog met een avondklok, mensonwaardig.

  Hypocrisie: In (SPÖ / Grünen) Wenen is er een voormalige kliniek waar 800 asielzoekers zitten. Zij moeten zich dagelijks via een scanner melden en de deur gaat om 22:00 dicht. http://www.krone.at/1607901

  1. Spaanse kok

   Dank voor de aanvulling.
   DDS wordt net zo betrouwbaar als NRC.;

 16. Ali Yas

  Het vrije verkeer van personen en goederen geldt niet voor mensen zonder visum van buiten de Schengenzone. Vraag je asiel aan, dan kun je je vervolgens niet gedragen als burger maar verblijf je in detentie tot duidelijk is of je kan worden toegelaten. Zo gaat dat in een normaal land.

 17. lanex

  Helemaal geen gewaagd idee, volkomen realistisch benaderd. Trouwens heeft pinokkio al gereageerd met “schaamteloos”?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.