Het had allemaal nóg erger kunnen zijn: bomgordel Abdeslam weigerde dienst bij aanslagen Parijs

137: zoveel onschuldige mensen kwamen er eind 2015 om toen islamistische terreur Parijs in haar greep nam. Naar nu blijkt, had dat aantal nóg hoger kunnen liggen.

Het is misschien wel de gruwelijkste aanslag op Europese bodem ooit: de islamistische terreuraanslag op Parijs van november 2015. Wat begon met berichten over ontploffingen bij een voetbalstadion, bleek uiteindelijk een metaculeus georganiseerde reeks aanslagen op verschillende plekken in de Franse hoofdstad. Het gruwelijkste waren wel de gebeurtenissen in concertzaal Bataclan: daar kwamen maar liefst 89 mensen om toen haatbaarden in het rond begonnen te schieten tijdens een optreden.

Alle extremisten kwamen bij deze gruweldaad om het leven… behalve Saleh Abdeslam. De man met ‘Marokkaanse migratieachtergrond’ – pardon, Fransman – werd lange tijd opgejaagd, voordat hij maanden later eindelijk kon worden opgepakt in de prachtwijk Molenbeek te Brussel. Inmiddels is wel duidelijk dat het om een jihadist gaat die graag zijn leven had gegeven om zoveel mogelijk ongelovigen de dood in te jagen. De vraag was al die tijd dan ook: waarom was dat niet gebeurd? Had hij misschien tóch spijt gekregen en zich bedacht?

Nou, nee dus. Franse explosievenexperts hebben de bomgordel, waarmee Abdeslam zich had moeten opblazen, grondig onderzocht. Daarbij zijn ze volgens een uitgelekt rapport tot de conclusie gekomen dat het gevaarte dienst weigerde: een ontstekingskabel was beschadigd, en de ontsteker was eveneens niet in al te beste staat. Naar alle waarschijnlijkheid probeerde Saleh het dus wel, maar werkte de techniek niet mee. Daarna zou hij het ding in een prullenbak hebben gesmeten, en zijn gevlucht.

Natuurlijk heeft onze altijd politiekcorrecte staatsomroep, de NOS, ook een theorie hierover. Volgens hen is het namelijk ook goed mogelijk dat het eigenlijk best een prima jongen was die spijt kreeg:

Toch weten we volgens NOS-correspondent Frank Renout nog lang niet alles, zo kan Abdeslam ook zelf de bomgordel onklaar hebben gemaakt. “Het is niet vastgesteld of Abdeslam heeft geprobeerd de knop in te drukken van de bomgordel”, zei hij op Radio 1. “Het werkte niet, dat weten we nu, maar het is ook best mogelijk dat hij zichzelf toch ook niet tot ontploffing wilde brengen.”

Goed zo, jongens: steek die koppen maar lekker in het zand!

Hoe het ook zij: het mag een godswonder heten dat het zo is gegaan, en dat Abdeslam zichzelf niet temidden van mensen wisten op te blazen. Niet dat de nabestaanden van de andere 137 slachtoffers daar wat aan hebben, natuurlijk: die zijn hun geliefden alsnog kwijtgeraakt aan islamistische terreur. Maar, hoe cru het in deze situatie ook mag klinken: het had dus nóg erger kunnen zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. George van de linden

  Vannacht:

  Bron :TPO

  Gezette man met baseballpet gooit baksteen door ruit Joods Chabad-centrum Amsterdam.

  ‘Een gerichte actie’
  Als je de video aanhoort van de politie dan moet ik zeggen “knullig / kinderlijk en omdat het om een blanke man ging werd dit gewoon vermeld als “de dader was een blanke man” anders als het ging om een getinte man !!
  En houd maar niet op !

  1. corfo

   @ George van de L.
   Ik lees : “Gezette man”, en dacht meteen : “Het zal toch niet Vette Fransje (Timmermans) zijn geweest.” Maar dan lees ik : “Met baseballpet”, en denk dan weer : “Nee, dat kan niet, er is géén pet die hem past.”

   1. hans-e-pans

    De politie had om de hulp van de burgers, mensen, in te roepen de slogen bedacht “die pet past ons allemaal”. Die slogan hoor je tegenwoordig niet meer, je hoort tegenwoordig na een kriminele actie altijd “er worden getuigen gezocht”. Volgens mij kunnen ze beter de daders zoeken. Lijkt mij toch niet zo moeilijk met al die geplaatste camera’s. Hoewel als je de slechte beelden van deze dappere stenengooierd bekijk kan er ook nog wel iets aan gedaan worden aan de kwaliteit van de camera’s.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Verwarde man met een te lage suikerspiegel en een wolf-complex.
  Wij (lees: MSM) maken ons zorgen over de backlash tegenover de radicale suni gemeenschap.
  En mag er een kind in pindakaasvorm uitgespreid liggen over een kerstmismarkt dan ben Ik (de progressieve Kartel-aanhanger) bereid om dat offer te brengen.

 3. Babaji538

  Één van jullie, zin om met mij
  vanavond een cocktail Korsakov Molotov te nuttigen?

  Petra Hermans

  1. Guus Geluk

   Dit gespam wordt zo langzamerhand irritant. Kun je dat niet elders doen, Babiji?

  2. Zout

   Sodemieter op!

 4. P.Sisterons

  Wat een sukkel. Bomgordel weigert zelfs zo’n stuk vuilnis een plezier te doen. Nou menneke, doe het zelf dan maar.

 5. P.Sisterons

  De bomgordel van deze inteeltkop weigerde waarschijnlijk helemaal niet. Hij was gewoonweg te laf om te proberen of het vuurwerk wel of niet af zou gaan.

 6. Kodi

  Welke sukkel neemt zo’n iemand uit zulk een risicogroep als ambtenaar in dienst? Dit is vragen om ellende.

  Broer terreurverdachte Abdeslam opgepakt na gewapende overval

  VANDAAG, 09:53
  BUITENLAND

  De broer van terreurverdachte Salah Abdeslam, Mohamed, is opgepakt in verband met een gewapende overval op ambtenaren in de Brusselse gemeente Molenbeek. Bij die overval in januari zou 70.000 euro zijn buitgemaakt.

  Volgens twee Belgische kranten is Mohamed Abdeslam gisteren met een andere verdachte opgepakt. Bij de overval vorige maand werden drie ambtenaren met een mes bedreigd. De drie waren op weg naar een bank om 70.000 euro aan gemeentegeld te storten.

  Abdeslam was werknemer van de gemeente Molenbeek. Hij zou onlangs zijn ontslagen.

  Eis Salah Abdeslam
  Zijn broer Salah Abdeslam is de enige verdachte van de terreuraanslagen in Parijs van november 2015 die nog in leven is.

  Hij stond begin deze maand terecht in de rechtbank van Brussel. Daar heeft het OM 20 jaar cel tegen hem geëist voor de schietpartij kort voor zijn aanhouding in 2016.

  https://nos.nl/artikel/2219183-broer-terreurverdachte-abdeslam-opgepakt-na-gewapende-overval.html

 7. Ruud562

  Dat de NOS totaal niet objectief is maar meeheult en manipuleert in hun berichtgeving is allang overduidelijk geworden. Ook is overduidelijk geworden dat familie en aanverwanten van islamterroristen geen bestaan meer zouden moeten hebben in onze westerse maatschappijen. Want ze doen de naam inteelt eer aan: ze dekken elkaar!
  En zorgen tevens voor veel, teveel ellende!! Ja, daarom, al die lui zouden al bij de geringste betrokkenheid hun bestaansrecht hier moeten verliezen en terug naar de zandbaklanden waar hun roots lagen of liggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.