20 procent Nederlanders heeft migratieachtergrond

De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) is tot de conclusie gekomen dat ruim 20 procent van de Nederlands een migratieachtergrond heeft. Ook zal dit alleen maar toenemen én voor problemen zorgen, erkennen zij. Zo meldt het AD.

Waar in 1972 nog 9,2% een migratieachtergrond had, was dat in 2016 al 22.1%. Hieronder wordt verstaan: minimaal één ouder geboren in het buitenland. De cijfers van vroeger bestonden vooral uit migranten uit Turkije, Marokko, Suriname en de Antillen. Tegenwoordig bestaan de cijfers vooral uit veel kleine groepen van diverse landen. Polen, Syrië, voormalige sovjet-landen, China, India en Duitsland. Vorig jaar had Nederland zelfs 223 verschillende soorten migranten over z’n bodem lopen!

De WRR concludeert ook dat er grote verschillen tussen gemeenten bestaan qua demografische verhoudingen van migranten. In Urk vind je haast geen enkele allochtoon of migrant maar in de Randstad heeft de meerderheid al een migratieachtergrond. Ook het soort migranten verschilt. Waar de Randstad heel divers is (want daar kicken ze op) trekken boerengemeentes vooral Polen en Bulgaren aan.

De WRR ziet ook een correlatie tussen de hoogte van migratieachtergrondcijfers en een stijging in criminaliteitscijfers. Zij stellen echter wel dat hier een limiet aan zit. Het percentage van mensen met een migratieachtergrond zal blijven toenemen, zelfs als er geen migrant meer bij komt. Dit ligt volgens de WRR aan de de sterftecijfers in Nederland.

Het advies om om te gaan met deze conclusie, die zij ‘ structureel van karakter’ noemen, is natuurlijk weer dezelfde uitgekauwde onzin. Beleid gericht op ‘dezelfde migratiegroepen’ zou niet meer effectief zijn in de toekomst (alsof het dat nu wel is) en alle gemeenten krijgen het advies om ‘in gesprek te gaan’ met buurtbewoners voor meer contact en begrip. Gewoon wat meer buurthuizen en dan ‘löp ’t wa lös’ (loopt het wel los) zoals we in Twente zeggen.

Flinke groepen waar beide ouders zelf een migratieachtergrond hebben maar wel in Nederland zijn geboren, worden dus niet meegeteld. Dikke kans dat het helemaal niet ‘lös löp’ en iedereen straks weer racist en xenofoob wordt genoemd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. sjun

  Ter bagatellisering van hedendaagse problematiek is vast ook de migratie van platteland naar stad en tegenwoordig andersom meegenomen…

  1. Adriaan

   @Sjun, mogelijk heb je gelijk, want cijfertjes die de overheid ons voorschotelt, zijn niet altijd te vertrouwen. We worden dikwijls ‘voorgelogen’. Maar het neemt niet weg dat er meer en meer immigranten ons land gaan bevolken. Andere culturen, andere zeden en gewoonten. En ik zie dan dat dergelijke ontwikkelingen problemen met zich meebrengen. Om maar een voorbeeld te noemen. Vroeger was Nederland bekent om zijn properheid. Nu gooit iedereen maar alles op straat. Andere culturen weten soms niet beter, maar het geeft fricties. Je kunt niet ongebreideld iedereen maar bij elkaar laten wonen. Dat gaat op den duur een keer fout.

 2. Bloem

  Het causale verband migratieachtergrond en criminaliteit was reeds lang geleden gelegd. Nu decennia later is er geen ontkennen meer aan. Een oplossing heeft men nog steeds niet geaccepteerd, laat staan geïmplementeerd.

  1. Frits Jansen

   Ik denk dat er een groot verschil is tussen de nazaten van de gastarbeiders uit de jaren ’60 die uit het Rif-gebergte of achter-Anatolië komen, en Syrische vluchtelingen, veelal christenen met een goede opleiding.

 3. van Urk

  Zo,n onderzoek over de Nederlandse migratieachtergrond laat gelijk ook een ander resultaat zien over de kwestie veiligheid in ons land specifiek in mijn oersaaie on-diverse dorp waar figuren als EU kok en Ernst graag altijd een goed woord over gekotst hebben: https://www.destentor.nl/urk/ad-misdaadmeter-crimineel-urk-blijkt-een-van-de-veiligste-gemeentes~a32e2afb/

  1. Ni28

   Diversiteit is tegenwoordig belangrijker dan veiligheid.

   1. Frits Jansen

    Maximale veiligheid is oersaai.

    1. van Urk

     Inderdaad. Vooral voor degenen die in rechten hebben gestudeerd. 😉

     1. Ni28

      🙂

    2. Stanly2000

     En briljant technisch medewerker.

  2. Ni28

   Nederland heb ik in begin ervaren als een echte veilige land waar vele culturen aanwezig waren maar alles was toen nog heel gewoon om met het liedje mee te gaan. Nederland was divers terwijl diversiteit nog niet eens uitgevonden was. Nu overheersen bepaalde culturen het geheel en het zijn nogal de meest lastige ook en opeens is niets meer gewoon. Jammer want het is niet leuker om geworden.

   1. Ernst Quispel

    Zelfs de immigranten zijn kritisch.

    🙂

    1. van Urk

     Logisch. Bepaalde zaken wat zij van ons land slecht vinden, vinden zij dat in hun land weer beter. Over die Turken kwestie hebben we al eens eerder over gehad.

 4. Frits Jansen

  Ik ben in Nederland geboren als kind van twee als Nederlander geboren ouders. Niettemin tel ik voor de statistiek als “persoon met een migratieachtergrond” (de moderne politiek-correcte term voor allochtoon).
  De reden is dat mijn moeder in Duitsland geboren is.
  Bij navraag hoorde ik dat politici ooit dat aantal zo groot mogelijk wilde maken, dan wordt het percentage mensen met problemen kleiner.

  Wederom geldt: vertrouw nooit een statistiek die je niet zelf vervalst hebt!

  1. van Urk

   Frits u schrijft het alweer. Hoe heeft uw moeder dat voor elkaar gekregen door in twee landen tegelijk geboren te zijn? Er is toch geen sprake van een fraudezaak? Verklaar a.u.b. nader. Of waren de ouders van uw moeder van Nederlandse afkomst?

   1. Holland

    Van Urk, Frits Jansen is een zwamneus eerste klas en bovendien een extremistische linkskijker die vindt dat Volkert van der Graaf een lintje verdient omdat hij Pim Fortuyn vermoordt heeft. Een walgelijke nitwit.

    1. Frits Jansen

     Dank voor uw complimenten, maar helemaal off-topic.
     Ik heb me al regelmatig rechts uitgelaten op dit forum.

     En over Van der Graaf had ik zin een lekker dwarse mening de wereld in te slingeren (zoals wel vaker op dit forum gebeurt!), mede uit irritatie over de volkswoede over de afschaffing van zijn meldingsplicht, die volkomen voorbij gaat aan de argumentatie van de rechter.

   2. Mar

    @van Urk

    Een kind geboren in het buitenland uit 2 Nederlandse (getrouwde) ouders krijgt de Nederlandse nationaliteit. Mijn neef is in Engeland geboren als Nederlander uit Nederlandse ouders. Zijn kinderen hebben dus een Nederlandse vader die in Engeland is geboren. Hij werd zelfs opgeroepen voor militaire dienst.

    Kortom, je krijgt niet enkel en alleen de Nederlandse nationaliteit bij geboorte in Nederland.

   3. Diederik van Walsum

    van Urk

    Zijn moeder is in Venlo geboren en waarschijnlijk midden op die alom bekende weg die de grens van Nederland – Duitsland moet voorstellen.
    En dat kan , want er worden ook baby’s in auto’s / op parkeerplekken en op de vreemdste ander plekken uitgepoept ….toch van Urk?

    1. van Urk

     Mar en van Walsum@ Dat klopt allemaal (daarom ga ik er ook van uit dat zijn Duitse moeder uit Nederlandse ouders komt). Toch vreemd dat ik dat van jullie moet lezen en niet van de heer Jansen zelf.

   4. Frits Jansen

    Je nationaliteit hangt niet af van het land waar je geboren bent maar van de nationaliteit van je ouders.
    De vader van mijn moeder was een geboren Nederlander, de moeder van mijn moeder kreeg (meer dan een eeuw geleden) de Nederlandse nationaliteit door huwelijk met mijn grootvader (maar eigenlijk doet dat er niet eens toe).

    Er zijn landen waar je de nationaliteit van krijgt door er geboren te zijn. Dan krijg je dus een dubbel paspoort. Duitsland hoort dar niet bij.

 5. Mar

  Leuk. 223 verschillende soorten migranten terwijl er 196 landen zijn.

  Vraag me af of ze nu eindelijk eens bijhouden hoeveel autochtonen hun partner uit het buitenland halen. Van allochtonen werd dat wel altijd bijgehouden.

  1. van Urk

   “223 verschillende soorten migranten terwijl er 196 landen zijn”. Dat gaat om culturen binnen culturen. Denk maar aan een migrant uit Schotland of een Samische migrant (Lappen) uit het noorden van Scandinavie .

 6. NoDoubt

  De toestroom is vernegenvoudigd. Het is logisch dat de samenleving, die dat door de strot geduwd krijgt, niet aankan. Heel simpel. Als je één pleegkind neemt, is het nog eventueel op te vangen. Neem er twee uit een andere cultuur en het wordt een groot probleem op de rest van de kinderen in het gezin. Een programma als Spoorloos laat dat helder zien. WRR toont het vandaag ook aan. Dus opvang in de regio, mensen hier een verblijfsvergunning en daarna weer terug.

 7. Diederik van Walsum

  Tegenwoordig bestaan de cijfers vooral uit veel kleine groepen van diverse landen. Polen, Syrië, voormalige sovjet-landen, China, India en Duitsland……
  Kleine correctie: Syriërs / Irakezen / Eritreeers en ander tuig uit Duitsland en zwarte apen uit Afrika!

 8. Original NL

  Ik zei het al eerder, nederland is naar de kloten.

 9. Gerlos

  Dat is 18% te teveel.

 10. HEM

  Hoeveel procent moslims?
  Dat is pas interessant. Want dat worden NOOIT nederlanders.

 11. Lex

  En dat percentage groeit racend snel. Ga ik het nog meemaken dat een meerderheid uit immigranten bestaat en of 50 jaar een meerderheid moslim is.

  We dag kunnen gaan zeggen tegen ons Nederland.

  Dat Nerabieren komt tw heten.

  Gelukkig leef ik dan niet meer.

 12. Bes Tolen

  Dat percentage van 9,2 voor 1972 lijkt me aan de te hoge kant. De grootste groep zullen wel mensen zijn, die uit Oost Indië naar hier zijn gekomen. Je kunt er dan vergif op innemen, dat mensen die hier wel zijn geboren, in dat percentage zijn meegenomen. Dergelijke fouten worden mij te veel gemaakt. Mijn ervaring.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.