Eindstand horrorwinter 2018 in Oostvaardersplassen: 2700 herten, 70 runderen en 450 paarden vermoord en verhongerd

In totaal zijn er afgelopen najaar meer dan 3200 (!) dieren om het leven gekomen in het dierenconcentratiekamp Oostvaardersplassen. Het overgrote deel van die gestorven beesten zijn edelherten. 89% van de doden kwamen voor de rekening van jagers: zij schoten zo’n 2800 beesten dood om ze uit hun lijden te verlossen.

In het concentratiekamp voor wilde dieren, de Oostvaardersplassen, wordt het nu ook eindelijk zomer en dat betekent dat de nog bestaande kuddes aldaar eindelijk een beetje kunnen overleven zonder massaal van de honger om te komen. Of te worden doodgeknald door een jager, natuurlijk. Want beide zaken zijn flink aan de orde geweest afgelopen winter. Meer dan 3000 dieren hebben de lente niet gehaald. Zo’n 10% kwam om van de honger, maar een ruime 90% is gewoon keihard doodgeschoten:

“Afgelopen winter zijn in natuurgebied De Oostvaardersplassen 3226 grote grazers doodgegaan. 89 procent van de dieren werd afgeschoten. De populatie grote grazers in het gebied is op dit moment ongeveer op hetzelfde niveau als in 2002, meldt Staatsbosbeheer.

Het gaat om 2684 edelherten, 75 runderen en 467 paarden in de winterperiode, van 1 december tot 30 april. Volgens Staatsbosbeheer was de conditie van veel dieren te slecht om het einde van de winter te halen en werden ze daarom afgeschoten.”

Dat zijn gigantische getallen, want in het hele “natuurpark” zijn nu nog maar zo’n 2000 wilde dieren over. En ook de huidige populatie kijkt aan tegen een flinke nieuwe uitroeiingsslag, want een ingehuurde onderzoekscommissie heeft geadviseerd om terug te gaan naar niet meer dan 1100 dieren op de hele Oostvaardersplassen. Degenen die zich dus door de hongerwinter van 2018 hebben geslagen, lopen dus alsnog het risico om in de loop van het jaar om zeep te worden geholpen.

Maar niet getreurd: het hoort er allemaal bij, want dit is gewoon de natuur, jongens! Ondanks dat als het aan de ‘natuur’ had gelegen het hele gebied nog een zee was geweest, is de huidige doodscultuur juist wat Moeder Aarde wilt. Dus voor de goede zaak gaat de provincie Flevoland gewoon verder met het beleid: al die heckrunderen massaal laten sterven van de honger en ze daarna vol lood pompen. Dat is voor iedereen het beste. Heus waar!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ernst Quispel

  Heeft Tim een idee hoeveel varkens, kippen en kalveren in de bio-industrie dagelijks onder afschuwelijke omstandigheden worden ‘vermoord’?

  1. EU kok

   Denk dat Tim bij de zogenaamde deugmensen wil horen.

  2. Holland

   Het lukt Quispel niet om bij het onderwerp te blijven en daar zijn afschuw over uit te spreken. Hij heeft de ziekelijke gewoonte om altijd een ‘jamaar’ te doen of een ‘zijook’.

   Ja lullekop, we weten allemaal hoe het in de bio-industrie toe gaat.

  3. springmaarachterop

   Een mens moet toch eten, je moet er toch niet aan denken dat we allemaal net als jij vegetariër worden, gaan we misschien wel net zo dom lullen als jij.

 2. Ni28

  Hollandse wildernis met een hek omheen. Een concentratiekamp voor dieren.

 3. Ni28

  Een misplaatste vergelijking van de heer Quispel de kok.

 4. Gerlos

  Eet smakelijk wat een vlees.

 5. Joop Sigaar

  Zomaar even een opmerking , iets met verdien model..
  Van de beste runderen en herten zal het vlees niet vernietigd worden …

 6. Babaji538

  Wist je, Tim, dat dieren, eveneens
  naar het buitenland communiceren?

  Het CBS noch LinkedIn geeft informatie
  hier over, alsof ze niet mee willen werken.

  Petra Hermans

 7. nanda

  Nu komt de volgende vraag, waar gaat al dat vlees naar toe?
  Reerug en biologisch vlees zijn duur, word dat verkocht of verdeeld over de boven ons gestelden?

 8. DolleDries

  Het is natuurlijk een schandalige vertoning en Ernst zegt, als je kijkt naar de bio industrie is er geen enkele belemmering om andere diermishandeling de vrije loop te geven.

 9. Lex

  SCHANDALIG DAT ZE DIE DIEREN EEN HONGERDOOD HEBBEN LATEN STERVEN.

  Te bizar voor woorden.

  Niet voederen maar laten doodhongeren. Als er te veel zijn probeer ze eerst levend te verkopen. Als dat niet lukt schiet ze dan af en verkoop je het vlees aan de restaurants dan levert dit ook nog eens geld op.

  Maar die beesten laten doodhongeren belachelijk.

 10. Frits Jansen

  Een rechtse website zou juist voor “the survival of the fittest” moeten zijn. Werkelijk ambitieuze mensen laten nu eenmaal een spoor van lijken achter zich. Een slappeling die zich daarom bekommert.

 11. Florissa

  Hoe is het mogelijk dat die lui die hier opdracht voor hebben gegeven gewoon mogen blijven,en er ook nog geld voor krijgen , als ze dit verantwoord noemen zijn zij en degene die dit ook vinden compleet geschift ,en niet eens geschikt om folders te lopen .
  Een flinke schop onder d’r kont ,en weg met die klunzen .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.