Schrijfster J.K. Rowling komt in verzet tegen jodenhaat: schurk in nieuw boek is anti-zionistische antisemiet

J.K. Rowling waarschuwt al maanden tegen de opkomst van het antisemitisme in Engeland. Nu begrijpt ze haar schrijftalent om dit probleem aan te kaarten.

Maandenlang maakt J.K. Rowling te pas en te onpas duidelijk op Twitter dat ze er grote problemen mee heeft dat het antisemitisme bezig is aan een opmars in Engeland, wat vooral komt door a) jodenhatende immigranten en b) jodenhatende Labour-leiders (hallo, Jeremy Corbyn!). Eén van haar argumenten is dat ‘antizionisme’ maar al te vaak antisemitisme blijkt te zijn… of wordt.

Nu gebruikt ze haar nieuwste boek omdat argument nog eens kracht bij te zetten. De schurk in het boek is namelijk zo geobsedeerd antizionistisch dat zijn denkbeelden uitmonden in puur antitsemitisme: jodenhaat.

Lethal White is het vierde boek in Rowlings Cormoran Strike mysterie series, die ze onder de alias Robert Galbraith schrijft. In dit nieuwe boek staan een paar hard-linkse activisten centraal die geloven dat “zionisten het kwaad zijn” en dat Westerse overheden in een wurggreep houden. Uiteindelijk mondt het antizionisme van Jimmy Knight uit in onvervalste jodenhaat.

“Ik zou hem niet vertrouwen als het ook maar iets met joden te maken heeft,” zegt zijn ex-vrouw tegen een rechercheur. “Hij haat hen. Israël is de bron van het kwaad, volgens Jimmy. Zionisme: ik werd ziek van dat woord. Je zou denken dat ze [de joden] genoeg geleden hebben.”

Rowlings aandacht voor een jodenhatende linkse activist is bijzonder goed getimed. Engeland gaat namelijk gebukt onder meer jodenhaat dan ooit tevoren; een ontwikkeling die toegejuicht wordt door de radicaal-linkse leiders van de Labour Party.

Bijzonder moedig van Rowling, natuurlijk. Het zal haar ongetwijfeld op aanvallen van radicaal-links komen te staan, maar daar heeft ze duidelijk lak aan. Dapper… én belangrijk. Want toenemend antisemitisme is écht een groeiend probleem; niet alleen in Engeland, maar ook in Nederland.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. IJsbrand Koudvuur

  Michael/JK Rowling schreef:

  “…die geloven dat “zionisten het kwaad zijn” en dat Westerse overheden in een wurggreep houden…”

  Is dit niet waar? Het zal toch wel ergens op feiten berusten, toch? Hoef je niet (radicaal)links voor te zijn?

  Mja.. het verhaal komt van een mevrouw die ook over mythische wezens en tovenaartjes schrijft…

  Dus…
  😉

  1. Bloem

   Misschien kan dhr. Dopper, aka de forum antisemiet Tengo, elu, quispel, Guus en natuurlijk Ijsbrand, gewoon verdwijnselen

 2. Steiner

  ” Is dit niet waar? Het zal toch wel ergens op feiten berusten, toch? Hoef je niet (radicaal)links voor te zijn?”

  Nee,een beetje achtelijkheid,zeg maar gewoon hersenloos zijn wil ook wel een beetje helpen.

 3. Tengo Kawana

  “Nu begrijpt ze haar schrijftalent om dit probleem aan te kaarten.”

  Mooi dat ze dat begrepen heeft.

 4. Adriaan

  En parallel stijgt de haat tegen moslims mee, denk ik zo. Dat moet een keer fout gaan.

 5. Bes Tolen

  Het onderwerp is beladen en er zijn taboes, onzinnigheden zat, valse aantijgingen, onbegrepen onderwerpen, oud zeer en wat al meer. Maar het moslim anti joodse is van een andere herkomst dan Europees anti joodse. Het zou het onderwerp al wat eenvoudiger maken als dat verschil voldoende zou worden onderkend. Het moslim anti joodse is een vastgelegd onderdeel van de islam en is overgeleverd uit oude tijden. Als nationalistisch Arabisch van vroeger.
  Dan is er m.i. verschil tussen Europees anti joods, anti zionisme en kritiek op Israëlische regeringen.
  Onrechtvaardige kritiek en stellingnames, die elke jood zouden treffen zijn uit de boze. Terechte kritiek moet kunnen maar die zal dus nooit iedere jood betreffen. Er kunnen best groepen fout zitten. Die moeten dan wel tot de orde kunnen worden geroepen. Dat is immers een algemene regel. Als sommige lieden helemaal geen kritiek lijken te verdragen en dat door anderen (fel) wordt gesteund dan is het ook niet goed. In de sfeer van godsdienst en van politiek kun je dat verwachten, met veel emoties gepaard gaande. Het zijn valkuilen, die een onderwerp steeds belasten.

 6. worstcase

  Verplicht op de boekenlijst!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.