LOL: Staatssecretaris Visser grijpt hard in bij Defensie, opent meldpunt

Geen categorieokt 15 2018, 13:00
Stuur onze jongens maar op pad. Met kartonnen helmen, zomerkleding en defect materiaal. Bij Defensie gaat het gewoon goed mis, de structuur van de strijdkrachten en de materialen waarmee zij werken zijn verouderd. Het is noodzakelijk dat het kabinet kwaliteitsinvesteringen gaat doen. Gelukkig is daar Staatssecretaris Barbara Visser die al deze misstanden nu echt gaat aanpakken! Te beginnen met het openen van een meldpunt seksueel misbruik.
Sowieso is het een goed plan om de verschillende meldpunten van Defensie te centraliseren tot één meldpunt, maar waarom de staatssecretaris hier zoveel belang aan hecht terwijl de strijdkrachten al jaren schreeuwen om broodnodige investeringen is de vraag. Nederland haalt de NAVO-afspraken om ten minste 2% van het BNP aan defensie uit te geven bij lange na niet. Afgelopen jaar kwamen meerdere schandalen aan het licht. Zo moesten onze jongens op pad met 'kartonnen helmen' en werden onze jongens 'het bos ingestuurd zonder winterkleding'. Of ze die zelf even zouden aanschaffen was het verzoek. Gelukkig kregen de strijdkrachten toen behoorlijk wat kritiek vanuit de Kamer, maar laten we wel zijn: de wantoestanden bij Defensie komen voort uit jarenlange bezuinigingen en komen niet zomaar uit de lucht vallen.
Gelukkig is daar Barbara Visser (VVD) die de misstanden gaat rechtzetten. Om te beginnen door het openen van een gecentraliseerd meldpunt om bijvoorbeeld seksueel misbruik te melden. Want de sociale veiligheid van onze mensen is in gevaar. Nee, niet de politie moet worden ingeschakeld, maar men moet bij een meldpunt aankloppen. Verder eist Visser allerlei culturele veranderingen bij defensie. Zo zegt ze: "op alle niveaus en in de hele organisatie moet worden gewerkt aan beter normbesef." Proest. Een VVD'er die hardwerkende militairen komt vertellen dat er moet worden gewerkt aan het normbesef. En ook: "Er is heel veel werk aan de winkel. Alle medewerkers van Defensie moeten zich veilig kunnen voelen bij elkaar en bij de organisatie''.
De ironie is groot in deze. De organisatie die Nederland veilig moet houden is volgens staatssecretaris Visser niet in staat haar eigen medewerkers veilig te laten voelen. Laten we hopen dat de staatssecretaris naast het openen van een nieuw meldpunt ook zorg gaat dragen voor het daadwerkelijk veilig kunnen werken in conflictgebieden. Want met kartonnen helmen en door oma gebreide sokken kan er wel een meldpunt worden geopend, maar blijven de kerntaken van defensie onderbelicht. En dat is het grote spel tussen bewindslieden en uitvoerende organisaties. Doen alsof de uitvoerende organisaties gek zijn en verhalen de media ingooien die het doen lijken alsof defensie tot op het bot verrot is. Nou, als dat zo is, dan ligt de schuld in Den Haag en zeker niet bij de uitvoeringsorganisaties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten