LOL: Staatssecretaris Visser grijpt hard in bij Defensie, opent meldpunt

Stuur onze jongens maar op pad. Met kartonnen helmen, zomerkleding en defect materiaal. Bij Defensie gaat het gewoon goed mis, de structuur van de strijdkrachten en de materialen waarmee zij werken zijn verouderd. Het is noodzakelijk dat het kabinet kwaliteitsinvesteringen gaat doen. Gelukkig is daar Staatssecretaris Barbara Visser die al deze misstanden nu echt gaat aanpakken! Te beginnen met het openen van een meldpunt seksueel misbruik. 

Sowieso is het een goed plan om de verschillende meldpunten van Defensie te centraliseren tot één meldpunt, maar waarom de staatssecretaris hier zoveel belang aan hecht terwijl de strijdkrachten al jaren schreeuwen om broodnodige investeringen is de vraag. Nederland haalt de NAVO-afspraken om ten minste 2% van het BNP aan defensie uit te geven bij lange na niet. Afgelopen jaar kwamen meerdere schandalen aan het licht. Zo moesten onze jongens op pad met ‘kartonnen helmen’ en werden onze jongens ‘het bos ingestuurd zonder winterkleding’. Of ze die zelf even zouden aanschaffen was het verzoek. Gelukkig kregen de strijdkrachten toen behoorlijk wat kritiek vanuit de Kamer, maar laten we wel zijn: de wantoestanden bij Defensie komen voort uit jarenlange bezuinigingen en komen niet zomaar uit de lucht vallen.

Gelukkig is daar Barbara Visser (VVD) die de misstanden gaat rechtzetten. Om te beginnen door het openen van een gecentraliseerd meldpunt om bijvoorbeeld seksueel misbruik te melden. Want de sociale veiligheid van onze mensen is in gevaar. Nee, niet de politie moet worden ingeschakeld, maar men moet bij een meldpunt aankloppen. Verder eist Visser allerlei culturele veranderingen bij defensie. Zo zegt ze: “op alle niveaus en in de hele organisatie moet worden gewerkt aan beter normbesef.” Proest. Een VVD’er die hardwerkende militairen komt vertellen dat er moet worden gewerkt aan het normbesef. En ook: “Er is heel veel werk aan de winkel. Alle medewerkers van Defensie moeten zich veilig kunnen voelen bij elkaar en bij de organisatie”.

De ironie is groot in deze. De organisatie die Nederland veilig moet houden is volgens staatssecretaris Visser niet in staat haar eigen medewerkers veilig te laten voelen. Laten we hopen dat de staatssecretaris naast het openen van een nieuw meldpunt ook zorg gaat dragen voor het daadwerkelijk veilig kunnen werken in conflictgebieden. Want met kartonnen helmen en door oma gebreide sokken kan er wel een meldpunt worden geopend, maar blijven de kerntaken van defensie onderbelicht. En dat is het grote spel tussen bewindslieden en uitvoerende organisaties. Doen alsof de uitvoerende organisaties gek zijn en verhalen de media ingooien die het doen lijken alsof defensie tot op het bot verrot is. Nou, als dat zo is, dan ligt de schuld in Den Haag en zeker niet bij de uitvoeringsorganisaties.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Job Jansen

  Nu nog een meldpunt voor linkse militairen. Oh nee, dat hoeft niet, die zijn er namelijk bijna niet!

 2. Viertel

  Minister Ank en staatssecretaris Barbara.
  De Hepie en Hepie van Defensie.
  ‘k Lig op mijn kussen stil te dromen’.

 3. Troelstra

  Werden Al Nusra, Al Qaeda en zo toch rijkelijker bedeeld in Syrië door de Nederlandse regering.

 4. Michael

  Teunis legt hier de vinger op de zere plek. Enige nuance is natuurlijk wel op zijn plaats, de kosten van zo’n meldpunt zullen verwaarloosbaar zijn, investeringen in materiëel kosten veel meer geld. De vergelijking is daarom niet helemaal eerlijk. Het is niet zo dat al het geld naar meldpunten gaat in plaats van naar beter materieel.

 5. Troelstra

  En met deze bijdrage wil Verhofstadt met een EU-leger Rusland gaan binnenvallen?

  1. Michael

   Yep. En de ring veilig naar Mordor brengen.

 6. RS

  Waarom worden op die zeer belangrijke posten GEEN MENSEN die echt verstand van DEFENSIE hebben, geplaatst ? Of is dit ook al baantjes caroesel?? Man ,man……wat een land is dit toch geworden……………een MELDPUNT, HOEVEEL HEBBEN WIJ ER NU AL?

 7. chrism

  Dat er iets mis is in het seksuele is waar , maar om dit nou als allesbelangrijk te hanteren nou nee dit kan apart .

  Zet nu eens iemand neer die van Defensie komt ipv weer zo een tuthola zowel staatssecretaris als minister .

  1. Job Jansen

   Defensie is eeuwen lang een mannenwereld geweest, deze mentaliteit krijg je er niet zomaar uit. Tevens gaat bij defensie heel veel de doofpot in. Daarbij voeren zij missies uit die het daglicht niet kan verdragen, zonder dat de bevolking daar iets over te horen krijgt. En een vrouw aan het hoofd van Defensie is toch het hoogtepunt van gelijkheid en politieke correctheid.

   1. Baaz

    Moet je de volgende zoekterm eens loslaten, voor sommigen lijkt het wel een wedstrijdje “hoe krijg ik de meeste merries”

    “5 female defense ministers”

 8. FLP

  Meldpunt voor om het binnenhuis te houden ….jahoor das net zo iets als de katholieke kerk die een meldpunt voor de zelfde zaken opent. Wat een wijsheid. …. en een meldpunt voor vermist materiaal. Vissers een slechte keuze voor defensie.

 9. Mart

  Vrouwen moet je niet op zo’n post zetten,Och hogerop ook alleen maar mannetjes zonder ballen op een handvol na….lijkt aardig op Zweden nu.

 10. henkC

  Als veteraan..
  De grootste kolder van alles is dat we omze militairen niet gebruiken waarvoor ze zijn.
  Het beschermen van NATO grondgebied. Ze worden naar allerlei brandhaarden gestuurd waar ze niets te maken hebben.
  En in de meeste gevallen zelfs absoluut niet welkom.
  Ze moeten daar de vrede “bewaken” tegen milities die we eerst zelf hebben opgeleid en van wapens voorzien.

  PTSS (ptsd) is a bitch, in veel gevallen openbaart dit zich eerst na heel wat jaren. En je raad het al… na die jaren klopt men inderdaad vergeefs aan bij defensie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.