Nieuw VN-akkoord voorziet in speciale ‘migratiewebsites’ voor immigranten

Een Iers schip redt enkele bootmigranten. Bron: Irish Defence Forces / Wikimedia Commons.

Alsof de huidige akkoorden van de Verenigde Naties (VN) niet desastreus genoeg zijn probeert de VN er een schepje bovenop te doen met een nieuw akkoord, dat tijdens een conferentie in Marokko op 11 en 12 december zal worden getekend, waarschijnlijk ook door Nederland. 

Het akkoord is vooral een verzameling van positieve benaderingen van de fenomenen migratie en vluchtelingen. Het akkoord bevestigd het verschil tussen de status van vluchtelingen en migranten, en wijst erop de nationale overheden verantwoordelijk zijn voor een nationale invulling van het akkoord, binnen de kaders die reëel zijn in het desbetreffende land. In principe is het akkoord niet bindend en staat er weinig nieuws in, want er wordt niet afgeweken van het huidige framework. Waarom het akkoord dan toch relevant is blijkt uit de onderstaande stukken:

UNmarrocos
Een aantal doelstellingen van het Global Compact for Safe, orderly and regular migration van de Verenigde Naties.

Dit klinkt erg mooi in de praktijk, maar een aantal afspraken die worden gemaakt zullen juist migratiegolven gaan aanwakkeren. Maar dan ineens van ‘illegale golven’ naar ‘legale golven’. Oh wat fijn! Zo wil de Verenigde Naties dat nationale overheden een website lanceren met daarin informatie voor migranten over hoe zij een land legaal kunnen binnenkomen. Dergelijke uitgangspunten zijn voor Polen, Hongarije en de Verenigde Staten voldoende reden om niet deel te nemen aan het verdrag. Poolse minister Joachim Brudzinsk gaf eerder deze week aan niet akkoord te gaan met de afspraken omdat ze de veiligheid van het Poolse volk in gevaar zouden brengen. En daar heeft hij zeker een punt gezien de onderstaande punten:

UNmarrocos2
Een van de acties die zullen worden uitgevoerd door landen die het akkoord tekenen: het publiceren van websites met daarin alle informatie die migranten nodig hebben om ‘legaal’ te migreren.

Verder richt het akkoord zit op het bieden van informatievoorziening voor migranten in hun thuisland. Dat is erg vreemd, want hoe weet de VN voorafgaand aan migratiestromen welke landen emigratiegolven te verwerken zullen krijgen? Wellicht dat de landen die hun best doen om zich aan het akkoord te houden ook de landen zullen zijn die uiteindelijk de meeste migratiegolven zullen opvangen. Waarschijnlijk is dat ook de gedacht in Polen en zeggen ze daarom nee tegen dit akkoord. Zo stelt het voorstel dat nationale overheden internationale campagnes moeten organiseren voor migranten:

UNmarrocos3
Als het aan de VN ligt gaat Nederland campagnes organiseren om in het buitenland te vertellen hoe personen naar Nederland kunnen migreren en wat daarvoor de beste routes zijn.

Als je het akkoord verder doorspit staat er in essentie niets geks in. Het verschil tussen bijvoorbeeld Polen en Nederland is de benadering van migratie als kans of als risico. Het Nederlands kabinet houdt vol dat het United Nations Replacement Migration Programme vooral kansen biedt, terwijl een land als Polen vooral de risico’s ziet. De vraag of Rutte akkoord moet gaan met het Global Compact for Safe, orderly and regular migration van de Verenigde Naties moet dan ook eigenlijk worden voorgelegd aan de Nederlandse bevolking, maar natuurlijk gaat dat niet gebeuren.

Ook kan gezegd worden dat het akkoord juist een mogelijkheid biedt om illegale immigratie in te dammen en daarmee netto een positief effect op het immigratiesaldo te hebben. Tevens dat het mogelijk wordt om illegalen uit te zetten naar het land van herkomst, omdat het argument dat zij ‘niet wisten’ wat de regels waren niet langer kunnen gebruiken. Welke kant het akkoord op valt is afwachten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Adriaan

  Terecht dat ik tot nu (12:49) geen enkele reactie lees.

  1. fockingworst

   @adriaan in ieder geval hoef je op dit topic niks geen reactie te verwachten van de usual suspects.
   Wat moet hier aan verdedigd worden.. niet?

 2. Baaz

  Eerst het referendum vermoorden en dan rustig verder gaan met de uitverkoop van Nederland. Zo kennen we Rutte weer.

  1. marco1

   Hoe bedoelt u uitverkoop van Nederland?

   1. Baaz

    Met uitverkoop bedoel ik de grens-loze uitlevering van de Nederlandse soevereiniteit, financiën en wetgeving aan Brussel.

 3. fockingworst

  Worst wil graag naar polen of hongarijen, maar vrouwtje worst nog niet.
  Zij wil dat kindertjez worst eerst hier scholing afmaken.
  Dus wacht worst nog 10 jaartjes.
  Kan worst de taal gaan leren.
  Kan worst goed integreren en snel passend werk vinden.
  Dan geen focking worst meer maar bijvoorbeeld kielbasa.

 4. Ni28

  In Marakesch heeft de Nederlandse regering een handtekening gezet onder iets waar zij de consequenties van niet overzien en spijt van can krijgen pas als het te laat wordt. De VN islamiseert Europa.

  1. fockingworst

   @ ni28 ongeveer 1200_1300 jaar terug ging de islamisering in spanje en zuid frankrijk niet vrijwillig en probeerde men het tegen te houden.
   Nu facaliteerd men dit vergif voor de maatschappij.
   Vroeguh was het gezond verstand aanwezig mede de drang om te overleven en dit mogelijk te maken voor de volgende generaties.

   1. Kees Kroket

    Dan nimde toch Polen in huus? Mekkelek zat. Gif nie, Bulgaren ook goe.

  2. Aytas

   Jij overziet niet wat daar getekend is. Lees het beter en vooral alle processen voorafgaande aan de ondertekening.

 5. Aytas

  Grappig denk dat men ook hier op het forum niet begrijpt wat het marrakech akkoord is

  1. marco1

   U gaat het vasf uitleggen?

   1. Aytas

    Moet ik je echt op weg helpen? Onderdeel van het marrakech akkoord is het rabat proces, dit voorziet in het onder druk zetten van Afrikaanse landen om beter in de gaten te houden wie het land uitreist, landen die hier niet aan meewerken kunnen diverse sancties verwachten. Die sancties kunnen erg grof zijn, bv elke humanitaire hulp weigeren tot uithongeren aan toe. Rechts is een zege voor de wereld. Dit is prima online te vinden je moet alleen wel in staat zijn om de taal te analyseren.

    1. marco1

     Ok bedankt voor de uitleg. Ik wist het echt niet ook. Sterker nog ik had er nog nooit van gehoord het interresseerd me ook eigenlijk niet zoveel watvoor akkoorden ze maken met elkaar.

    2. Heinz

     Uithongeren zie ik niet zo zitten. Er zijn landen in Afrika waar dat zonder hulp vanzelf gaat. Zonder inspanning. Moeten wij niet aan beginnen.

   2. A3aan

    Het Marrakech akkoord is op DDS al eens besproken,

    https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/05/lekker-dan-nederland-sluit-verklaring-van-marrakech-met-afrika-en-belooft-migratie-naar-europa-te-bevorderen/

    ’t is iets meer dan “uithongeren” van vluchtelingen, of zijn het nu asiel zoekende kansenparels!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.