Column Jan Roos: Klimaatpaus Ed Nijpels is een ordinaire lobbyist, en dat hele klimaat kan hem gestolen worden

Deze week richt Jan Roos zijn pijlen op VVD’er Ed Nijpels. De man geldt als ‘klimaatpaus’ in Nederland, en maakt die rol ook waar. Zo wil hij niet praten met voorstanders van kernenergie, verkoopt hij onzin over de ware kosten van de verduurzaming en geeft hij in werkelijkheid niets om het klimaat – kijk maar naar z’n onzuinige megaboerderij in Friesland.

Ik wil iets kwijt over de Paus. Nee, niet die in Rome. Maar onze eigen klimaatpaus, Ed Nijpels. Je kan veel over Edje zeggen, maar niet dat-ie veel principes heeft. Dus de juiste man op de juiste plaats voor dit onderwerp. Want je moet ook wel een ongelofelijke opportunist zijn als je als VVD’er van de ene op de andere dag nog groener wordt Kermit de Kikker.

Nijpels heeft de perfecte reputatie om de klimaatfraude aan de man te brengen. Hij is een liegbeest, een oplichter, een corrupte commissaris en vooral extreem hypocriet. Zo heeft de klimaatgoeroe een enorme boerderij in Friesland te koop met meerdere verouderde CV-ketels. Het hok is waardeloos geïsoleerd. Daarnaast laat Nijpels zich door een taxi heen en weer rijden als-ie op nog geen kilometer van zijn huis naar een tv-studio moet. Duurzaamheid? Het maakt hem allemaal geen ene fluit uit.

Ik ga het trouwens niet hebben over alle dubbele petten en nevenfuncties van Nijpels, en het zou flauw zijn om over zijn nichtenfuncties te hebben. Nee, ik heb het over Nijpels de klimaatpaus. De bestrijding van de opwarming zal de Nederlandse burgers ‘maar 55 cent per dag’ kosten, 200 euro per jaar, zegt Nijpels. Totale onzin. Het klimaatakkoord gaat Nederlanders zo’n 200 miljard euro kosten, met een mogelijk resultaat van 0,0003 graden minder opwarming. En verwaarloosbare en onmeetbare mindere verslechtering. Het wordt onbetaalbaar en zal weggegooid geld blijken. Het was ook Nijpels die zure regen in de jaren ’80 op de kaart zette. Het bleek allemaal mee te vallen, maar toch heeft de burger daar zijn portemonnee voor moeten trekken. Sindsdien nooit meer iets over gehoord.

Organisaties en mensen die niet voor verregaande klimaatmaatregelen zijn, kregen geen plek aan de klimaattafels van de voorzitter van de Klimaatraad. Alleen orthodoxe gelovigen mogen bij de paus in de buurt komen. “Het is duidelijk dat er windmolens bij gaan komen, op zee en op land. Als je dan tegen windmolens bent, heb je aan zo’n tafel niets te zoeken,” zegt Nijpels. Ook voorstanders van kernenergie zijn niet zijn uitgenodigd aan de klimaattafels.

En zo toont Nijpels zijn ware gezicht. Dat hele klimaat kan hem gestolen worden. Hij is een ordinaire lobbyist en een zogenaamde groene duurzame ondernemer. Het resultaat wordt echter alleen gemeten in geld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Aytas

  ‘Het was ook Nijpels die zure regen in de jaren ’80 op de kaart zette. Het bleek allemaal mee te vallen, maar toch heeft de burger daar zijn portemonnee voor moeten trekken. Sindsdien nooit meer iets over gehoord’

  Onzin, het is goed tegen gegaan. Als domheid regeert is de normale burger pas echt de klos.

 2. Robert Leiden

  Even terug in de recente geschiedenis.
  Wie had zich als lobbyist laten betalen door de tabaksindustrie?
  Wat staat er in het artikel als je Ed door Jan vervangt?
  “…En zo toont Jan Roos zijn ware gezicht. Hij is een ordinaire lobbyist. Het resultaat wordt echter alleen gemeten in geld…”

 3. Groeneveld

  De zure regen is opgelost door schonere industrie die vanaf de jaren ’80 ontstond. Voor de rest heeft Roos gelijk wat klimaatpaus Nijpels betreft: een lobbyist die in geld en belangen denkt en wie het klimaat geen bal kan schelen.

 4. HW

  VVD en klimaat is hetzelfde als Groen Links en kerncentrales.
  VVD ziet een mogelijkheid de mensen weer zwaar te laten betalen en een kleine groep profiteurs gaat met de centen lopen.
  Dat is dezelfde groep die de belastingen ontduiken en niet door de VVD ter verantwoording wordt geroepen.

 5. Blue monday

  Grappig dat Kanker-lobbyist Jan Roos, die ook maar 1 principe heeft, nl.
  het vullen van z’n eigen zakken, zijn evenknie Ed Nijpels de maat neemt.

  1. Ego-non-solus

   Kankerlobbyist…

   Wat een niveau toch weer. Vanwaar toch die neiging een totaal gebrek aan inhoud en wellevendheid niet te verbergen? Arme man.

 6. Floris

  Ik heb enige ervaring met Nijpels gehad toen hij nog minister van VROM was en ik kan zeggen dat hij schijt had aan het milieu.

  Zoals de meeste VVD-politici was hij een kille manager die vooral interesse had in z’n eigen carriere.

  Goede milieu-voorstellen wimpelde hij het liefste af. En nu doet hij weer hetzelfde: Afwijkende meningen worden afgewimpeld en komen niet eens ter tafel.

  De man is een engnek pur sang.

  1. Troelstra

   Goed verwoord en goed dat je dit nog even nader onder de aandacht hebt gebracht.

 7. Seneca

  Ed Nijpels het schoolvoorbeeld van een ‘dubbele pet drager’. de milieubeweging was verguld met hem. Door het bestuurslid Lucas Reijnders van stichting Natuur en Milieu werd hij uitgeroepen tot de beste minister voor milieubeheer gedurende het 25 jarig bestaan van VROM. voor Nijpels gingen de mileimaatregelen niet ver genoeg en moest de milieubeweging vaker van zich laten horen. gezamenlijk moesten zij (de milieuclubs) nadenken hoe de politiek steviger te beïnvloeden was. m.a.w. als de politiek het liet afweten, dan moest het buitenparlementaire netwerk in actie komen. Nijpels is ook de man die aan de wieg stond van de tweedeling binnen de VVD. Onder zijn leiding (april 1982 – juli 1986) groeiden de linkse gelederen binnen de VVD. In het meer rechtse kamp van de VVD werd ernstige kritiek geuit op de wijze waarop hij de Tweede Kamer fractie had geleid. Vooral Frits Bolkestein had fikse kritiek op zijn leiderschap. Na de nederlaag in 1986 diende hij zijn biezen te pakken maar hij mocht in het kabinet Lubbers als minister van VROM terugkeren. Hier stond hij aan de wieg van enorme lastenverzwarende milieumaatregelen voor burger en bedrijfsleven. In 1988 begin hij als een der eersten over het inkrimpen van de veestapel. In mei 1989 lanceerde hij het – eerste – nationaal milieubeleidsplan (nmp). Om deze buitennissige plannen te realiseren waren er fikse belastingverhogingen nodig. twee maatregelen uit deze tijd springen in het oog: de verhoging van de brandstofaccijnzen en de afschaffing van de belastingaftrek voor het woon-werkverkeer boven de 10km, het zgn, reiskostenforfait. Nijpels moest aftreden maar in 1990 kwam hij in het bestuur van het WNF en in 1991 werd hij voorzitter van deze organisatie. In deze periode was hij eveneens voorzitter van de raad van milieubeheer en hij was lid van het nationaal comité voor het europees natuurbeschermingsjaar 1995. daarnaast fungeerde hij in een aantal andere buitenparlementaire organisaties als voorzitter. over zijn periode als CdK van de provincie Friesland praat ik maar niet want zelfs een idioot ziet welke belangen hij nastreefde. zijn eigen belangen…

 8. H.Vaes

  De hele ….klimaat….discussie is totale waanzin……Ja er is klimaatverandering….dat is al miljarden jaren zo. Het enige wat we kunnen doen is ons….wapenen tegen de veranderingen die het klimaat met zich mee brengt. Het nu verkwistte geld zou daar mooi voor gebruikt kunnen worden. Maar het klimaat proberen te…sturen….is totale waanzin.

  1. Ben Wouters

   Het is inderdaad ongelooflijk dat zich wetenschappers wanende volwassenen de wereld proberen te overtuigen dat het koude, ijle laagje lucht rondom onze aarde in staat is de oceanen op te warmen (broeikaseffect)

 9. C.A.Barstow

  VVD en milieu? sorry maar ik zie de verbinding niet.

  1. Troelstra

   Ik zie wel een link met milieubelasting bij het woordje milieu. Niet dat zoiets ons fysische of sociale leefmilieu ten goede komt. Integendeel zelfs. We worden er alleen maar een poot mee uitgedraaid.

 10. Troelstra

  Tune nu even naar NPO 2 Haagse Libië’s; Dan weet je wel weer genoeg.

  Hoezo geen handel in invloed? En handel in invloed heet geen lobbycratie, maar gewoon corruptie.

  “En naar de heersende keerde ik mijn rug toen ik zag wat zij met heersen bedoelden. Sjacheren, loven en bieden om de macht met het gepeupel.”
  (Friedrich Nietzscge, 19de eeuws volksschrijver)

  1. Troelstra

   Haagse Libië’s m.z. Haagse Lobbies

 11. Troelstra

  Een lobbycratie zet de democratie buiten spel. Wil het Nederlandse volk zich hiervan bewust zijn.

 12. ruudjeenjose

  Veel huichelaars trappen in die praatjes

 13. Duckday

  Hr Roos heeft gewoon gelijk Ze komen met de gekste voorstellen zolang het maar voor hun geld zal opleveren We slaan inderdaad een plee figuur En Hr Nypels
  ls vult met dit onderzoek flink zijn zakken zoals zo velen

 14. Florissa

  Wat denken deze imbecielen eigenlijk wel ,met werken nooit een cent verdiend ,en praten over miljarden of het niks is . Dat Nijpels belangen heeft ,zou al een reden zijn om hem van alle functies te ontheffen .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.