Al Gore's radicale klimaatvoorspellingen in 'An Inconvenient Truth' zijn niet uitgekomen

Geen categoriedec 30 2018, 9:00
Ondertussen is het al meer dan tien jaar geleden dat de film 'An Iconvenient Truth' van voormalig presidentskandidaat Al Gore verscheen. Destijds kon de film op behoorlijk succes rekenen. De film ontving de Academy Award voor beste documentaire en ook Al Gore kwam er goed mee weg: hij ontving de Nobelprijs van de Vrede in 2007. Wanneer je de film bekijkt dan begint deze met angstaanjagende beelden van natuurrampen met creepy geluidjes eronder gemonteerd. Verder is een vriendelijke Al Gore tijdens de documentaire veelvuldig in beeld, waarin hij zichzelf bescheiden presenteerde. Hij sprak over zijn familieleven en het verlies van de presidentsverkiezingen. Maar zijn paniekvoorspellingen over hoe het klimaat zou veranderen zijn vooralsnog niet uitgekomen.
Zo voorspelde Al Gore dat de ijsbeer zou uitsterven en de noordpool zou smelten. En dat ook binnen afzienbare tijd. Het is nu twaalf jaar later en de ijsberen lopen (nog) rond. Nu is het inderdaad waar dat het ijs op de Noordpool aan het smelten is. Dit is al decennia gaande en in lijn met metingen die overal ter wereld worden gedaan. Al sinds de tijd dat er enigszins betrouwbare metingen worden gedaan, zeg vanaf de 19e eeuw, zien wetenschappers gletsjers die zich terugtrekken en ijs dat smelt. Maar Al Gore voorspelde het einde van de ijsbeer zo'n beetje nu. Maar op dit moment lopen er toch nog echt ijsberen rond. Jammer, Al Gore.
Kijkers van deze 'documentaire' kunnen door de gepresenteerde doemscenario's al snel gaan panikeren. De film werd immers als een documentaire gepresenteerd, voor hen stond een voormalig presidentskandidaat en de grafiekjes leken ook nog zo wetenschappelijk ook. Paniek! Maar paniek is niet nodig, want ook de Kilimanjaro, de hoogste berg van het continentale Afrika, heeft nog steeds sneeuw op haar toppen. Ook dat zou ondertussen weg moeten zijn als we Al Gore moeten geloven in zijn docu. Maar nee, ook deze voorspelling kwam niet uit. Ook de natuurrampen die kijkers in het begin van de film voor de kiezen kregen om hen alvast een beetje bang te maken en dus ontvankelijk voor de boodschap, zijn niet in hevigheid toegenomen, aldus ClimateGate.
Een van de meest angstaanjagende voorspellingen in deze documentaire, een film die eerder gezien kan worden als een scaremonger propagandafilmpje, was het idee dat de zeespiegel met zeven meter (!) zou gaan stijgen. En dat miljoenen mensen zouden moeten vluchten. Deze voorspelling is niet alleen niet uitgekomen, maar vooral ook heel erg onrealistisch en onwaarschijnlijk aldus het IPCC. Waar de film dus vooral een bijdrage aan lijkt te hebben geleverd is klimaatgevoeligheid van mensen. Bewustwording van mogelijke effecten van de mens op het milieu en zelfs het klimaat. Met deze 'documentaire' heeft Al Gore het vast voor elkaar gekregen het klimaatverhaal te verkopen. Goed werk van de politicus. Wat zullen zijn collega's hem dankbaar zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten