VVD-nepliberaal Han Ten Broeke: ‘Na Tea Party en Donald Trump kan de Republikeinse Partij uit elkaar vallen’

Hoop doet leven, hè Han?

Ach, altijd leuk wanneer nepliberalen van de VVD hun masker even laten zakken zodat we allemaal kunnen zien dat ze stiekem gewoon PvdA’ers zijn:

Ten Broeke was jarenlang Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij was één van de mensen die dichtbij Mark Rutte stonden, en die de linkse koers van de partij van harte steunden. Hij hoorde écht bij de Rutte-vleugel. Als hij zoiets zegt weet je dat de elite van de partij er eigenlijk net zo over denkt als hij.

Natuurlijk is zijn statement je reinste onzin. Uit alle opiniepeilingen blijkt dat Republikeinse kiezers behoorlijk eensgezind zijn. Ze staan als één man achter Trump, wat ook niet zo gek is aangezien Amerikaanse kiezers van beide grote partijen dat altijd doen als ‘één van hen’ president is. Dat was onder Barack Obama, George W. Bush, en Bill Clinton niet anders. Als er ooit een gevaar was dat de Republikeinse Partij uit elkaar zou vallen, dan was dat het geval in 2010, toen de Tea Party een groot offensief lanceerde en meerdere Republikeinse elite-kandidaten uitschakelde omdat ze te centristisch waren in hun ogen.

Sindsdien is de Republikeinse Partij heel duidelijk één partij, geleid door één man: Donald Trump. Er zijn héél weinig Republikeinen die daar anders over denken. Zij die dat wel doen zijn de uitzondering — en dat soort mensen zijn er altijd; ze zijn altijd een kleiner-dan-kleine minderheid. Ook dat was het geval onder Obama, Bush, en Clinton. Zelfs onder Ronald Reagan waren er zulke types in de Republikeinse Partij — dit terwijl Reagan de verkiezingen met groot gemak won, keer op keer de vloer aanveegde met zijn Democratische tegenstanders, én ongekend populair was onder alle soorten kiezers. Nou ja, behalve dat handvol mafketels dus.

Deze tweet van Ten Broeke zegt daarom minder over Trump, dan over Ten Broeke… en over zijn partij.

Maar ja, probeer dat maar eens uit te leggen aan zo’n man. Hij wordt blijkbaar zó gedomineerd door zijn haat voor Trump dat hij de werkelijkheid al heel lang uit het oog verloren is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Piet51

  Het zou inderdaad kunnen kloppen, dat de Republikeinse partij meer dan ooit achter Trump staat. Dat was de afgelopen jaren lang niet altijd zo. Maar het vervelende voor Trump is, dat het aantal kiezers dat op de Republikeinse partij stemt, wel steeds kleiner wordt. Bij de presidentsverkiezingen hadden ze in totaal al minder stemmen dan de Democraten, vandaag is dat nog minder. En dan hebben we nog steeds niet het hoogtepunt, of liever dieptepunt, van de diverse rechterlijke onderzoeken niet gehad.
  Verder is mij onduidelijk of de Republikeinen zich zorgen maken over hun machtspositie en zich daarom maar achter Trump scharen of dat ze overtuigd enthousiast zijn van Trump.

  1. DeBruijn

   Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wie de nieuwe presidents-kandidaten worden. Ik ben geen fan van Trump, maar zie wel dat hij in Nederland veel slechter wordt afgeschilderd dan hij vaak is. En dat is jammer, de Nederlandse media is altijd enthousiast als een democraat gekozen wordt, maar nooit als het een republikein is.

   Een ding weet ik wel, Clinton had het ook achter haar ellenbogen, loog, draaide en ontving donaties voor de Cli ton foundation uit het Midden-Oosten, uit landen waar niet of nauwelijjs vrouwenrechten zijn. Heel dubieus allemaal. Ook bleef het meeste geld aan de strijkstok hangen.

   Ik denk dat de mensen het zat worden al dat gedraai en gelieg en de media (vooral in de VS) doe er gretig aan mee, omdat ze van Trump af willen.

   1. Satty

    Clinton was minimaal net zo erg geweest. Ik denk wel dat haar economisch beleid voor langere tijd beter zou zijn geweest.

    1. DeBruijn

     @Satty,

     Inderdaad ik vond ook dat de Amerikanen moesten kiezen uit twee kwaden. Ik weet niet wat ik gedaan had als ik Amerikaan was geweest.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ja, je zal toch moeten kiezen tussen een clown en een boef. Dan ben je als land toch wel diep gezonken.

      Blij dat ik in Nederland woon.

  2. Satty

   Hebben ze wat opgevonden. Lees maar eens het artikel “minder kiezers graag” in NRC 19 0kt 2018. Wout willemsen heeft me geleerd dat als het achter een betaalmuur zit je incognito browser het wel opent, dank wout.

  3. Rien Noppen

   Ik heb ook lang gedacht dat de Republikeinse partij onder Trump zodanig in een ideologische spagaat terecht zou komen dat ze zou uiteenvallen. Inmiddels ben ik daar niet zo zeker meer van. Trump heeft de partij zodanig in de rechtspopulistische klem genomen dat de GOP inmiddels een tamelijk platte rechtspopulistische partij is geworden. Daarin zit meer eenheid dan ik voor mogelijk had gehouden: Trump wordt door dik en dun gesteund en er is nagenoeg geen ruimte meer over voor dissidenten dan wel afwijkende meningen.
   De platte populistische toon van Trump blijkt meer aan te sluiten bij een groot deel van de Amerikaanse bevolking dan je zou hopen. Amerika is deels ‘vertrumpt’ en dat is zowel tragisch als gevaarlijk. In elk geval zal het leiden tot een sterkere internationale isolatie van de V.S. en naar ik vrees ook een verzwakking en uitholling van de Amerikaanse rechtsstaat.

   Michael lijkt die ontwikkeling toe te juichen. Dat is zijn goed recht.

   1. Vit

    Thierry Baudet heeft dan niet het charisma van Trump maar het intelligente deel van de Nederlandse bevolking kijkt daar doorheen.

    Go Thierry moordgozer.

    1. Rien Noppen

     Heeft Thierry al duidelijk geschapen over het standpunt van het FvD ter zake de Nexit?

     Ik denk dat het intelligente deel van de Nederlandse bevolking daar wel behoefte aan heeft.

     1. Vit

      Welnee, wij begrijpen het zo wel.

     2. Vit

      Ps, gewoon terug naar een EEG.

    2. santiago

     Haha en daar hoor jij bij.

     1. Vit

      In alle bescheidenheid wel ja. 😉

   2. DeBruijn

    Uitholling van de rechtsstaat? Dat gebeurde ook toen de valse beschuldigingen tegen Kavanaugh geuit werden en gesteund door de democraten.

    Bleek helemaal niet waar te zijn en alles gelogen.

    Dus de democraten door er zelf net zo hard, of misschien nog harder aan mee.

 2. HendrikJan

  Inderdaad de oogklepjes heeft deze Ten Broeke nog op.

  Deze Trump is America en hij gaat voor America First.

  Hadden wij in Nederland, maar zo’n soort Trump als MP.

  RUTTUP en NEXIT.

  1. Julian

   En jij zeurt over Democratie HJ? Als er nou iemand niet democratisch aan de macht is, is het Trump wel. En ohja jij zeurt ook over 1.4 miljoen kiezers die buitenspel gezet zijn.. In Amerika zijn 65miljoen kiezers in de kou gezet!

   1. HendrikJan

    Heeft hij verloren dan van Clinton.

   2. DeBruijn

    @Julian,

    Als Clinton had gewonnen was het andersom gebeurd. Dat is democratie, toch? De winnaars krijgen het voor het zeggen.

    Nou ben ik niet voor een twee partijenstelsel en wel om die reden.

   3. edoc431

    Dat heet juist democratie dombo

 3. HendrikJan

  De info over de verwarde man in Heerlen is ook aangepast.

  Twee messen en een hakbijl.

  Voor je weet riep hij nog iets ook.

  RUTTUP en NEXIT.

 4. Julian

  De republikeinse partij geleid door Trump? Hoe groot is je duim Galien? De partij volgt Trump omdat het graag de republikeinse agenda uitgevoerd wil hebben. En ze accepteren de nukken van deze president…

 5. plakband

  Wat een bemoeizucht met het buitenland. Niet te veel woorden aan vuilmaken.
  Ruttup, #stemzeweg en Nexit.

 6. joker

  Han ten Broeke ?
  Is dat iemand die veel heeft betekend voor de Nederlanders ?
  Nog nóóit iets zinnigs uit gekomen, uit die man; ik dacht trouwens dat hij overleden was.

 7. Ritter

  De Republikeinse partij onder Trump is sterker dan ervoor. Dat blijkt uit het hoge percentage Republikeinen die tevreden zijn over het beleid van Trump.

  Juist de Democratische partij is aan “scheuring” onderhevig door de opkomst van extreem linkse vleugel van deze partij bij de laatste verkiezingen. Er zijn nu constant botsingen tussen deze extreem linkse vleugel en de meer gematigde Democraten.

  Ook zie je dat het antisemitisme bij de Democraten binnendringt. Als dat zo doorgaat zullen de Democraten steeds minder steun krijgen van Joodse Amerikanen.

  1. Rosasolis

   @Ritter. De Republikeinse partij onder Trump is helemaal verdeeld. Begrijpelijk. Voor jarenlang was Trump lid van van de Democraat Party van Amerika, en gast aan huis van familie Kennedy. Enkele jaren geleden is hij overgestapt naar de Republicanen.
   Omdat hij toen al wist dat de Democraten zagen dat hij alleen maar een corrupte rijke business man was.

 8. santiago

  wie neemt deze arrogante, verwende VVD er nog serieus. Gewoon in het rijtje opstelten Zijlstra, van der steur en ga zo maar door, afserveren. Schande voor Nederland,

 9. Nuts

  Trump draint de swamp…
  Veel Deep State figuren bij de overheid worden vervangen of komen zelfs voor het gerecht of senaat horings.

  Gek dat je daar in ons nieuws nooit wat van hoort? ;p

  Bertus

 10. Rosasolis

  Er stappen steeds meer Republican regeringsleden uit dit partij, omdat niemand kan samenwerken met Trump. Ik betwijfel dat de Tea Party nog bestaat. Gelukkig zijn er nog steeds gewone Republicans die dit partij willen reden van het ondergang. De Democraten hebben nu de meerderheid in het lager huis.
  Weinig Republicans steunen Trump. De nieuwste vergadering met Trump en Kim van Noord-Korea was alweer een ramp. Trump vertrok 2 uur eerder dan was gepland.
  N. Korea is nu al bezig met nieuwe raket test programma’s. De nieuwste N. Korea rakketen zijn nog veel groter dan die vorige. Trump heeft helemaal niets bereikt vorige week met Kim in Vietnam. Dit grootbek narcist ging met helemaal niets thuis naar Amerika.
  En nu moet hij “humble pie eten” voor zijn partijgenoten, want de raket testen van
  Noord-Korea gaan gewoon door.

 11. Step one

  Weer zo eentje die het niet kan verkroppen dat Donald Trump is gekozen en wordt herkozen.

 12. HansRO

  Geeft weer eens aan dat dit soort gasten, die heel dichtbij de knoppen van het buitenlands beleid zaten, geen enkele “antenne” hebben voor wat er werkelijk speelt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.