Video: “geen cijfers achtergehouden” zegt premier Mark Rutte inzake de casus Klimaatakkoord

In de media horen we berichten dat premier Mark Rutte (VVD) informatie zou hebben achtergehouden om het publieke debat over de kosten van het Klimaatakkoord te manipuleren. Parlementair verslaggever Ernst Lissauer sprak met Thierry Baudet (FVD) hierover die stelde dat ‘als het waar is, Rutte moet aftreden’, maar Rutte bestrijdt dat hij bewust informatie heeft achtergehouden. Volgens de premier “is er niets toegedekt en zijn geen cijfers achtergehouden”. 

“Meneer Rutte, u geeft wel een beetje een getergde indruk” stelde één van de aanwezige journalisten in het filmpje hierboven. En inderdaad: als we de beelden bekijken en ook de toonhoogte van premier Rutte in het achterhoofd houden dan lijkt het inderdaad dat hij zijn stinkende best te doen om premier te blijven. Volgens Rutte ‘klopt het beeld niet dat hij gegevens heeft geprobeerd achter te houden’.

Momenteel lezen we in diverse media dat Mark Rutte oneigenlijke politieke druk heeft uitgeoefend op het Planbureau van de Leefomgeving (PBL). De discussie of hij uitstel van de doorrekeningen van het Klimaatakkoord met politieke redenen heeft doorgedrukt is natuurlijk relevant, maar wel een lastig vraagstuk. Immers kan Rutte moeilijk bewijzen op basis van welke motieven hij precies heeft gehandeld.

Volgens de premier is het gebruikelijk dat het kabinet de tijd krijgt om te reageren op cijfers van de bureau’s. Anders zouden er wel gegevens beschikbaar zijn, maar zou er geen kabinetsstandpunt zijn geformuleerd. Een kabinetsstandpunt komt natuurlijk pas tot stand na overleg tussen meerdere ministers en dus moet er eerst eensgezindheid zijn. Zou de premier tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vragen hebben gekregen zonder dat een kabinetsstandpunt was geformuleerd dan zou de premier zonder ruggespraak vragen moeten beantwoorden. En wellicht later terug moeten komen op de antwoorden. Een logische verklaring.

We moeten de premier geloven op zijn woord. In ieder geval bevestigen de planbureau’s dat Rutte zich netjes heeft gedragen en dus niet aan oneigenlijke beïnvloeding heeft gedaan. Rutte reageerde fel en wijst de beschuldiging resoluut van de hand:

“Er is niets toegedekt. Er zijn geen cijfers achtergehouden.”

Het belang van Mark Rutte is natuurlijk dat de Rijksgelden verstandig worden uitgegeven. Dat is ook het patroon dat hij al jaren achterlaat. Het is daarom vooralsnog onwaarschijnlijk te denken dat Rutte de doorrekening van het Klimaatakkoord zou frustreren en bewust cijfers wilde achterhouden. Tijd dus om een stap naar achteren te zetten en te wachten met oordelen. Laat de Tweede Kamer en Mark Rutte deze casus bespreken, het is een fittie tussen de premier en het parlement.

Volgende week weten we meer!

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Bosche draak

  Maar waarom zouden we hem geloven?
  Dhr Rutte heeft al vaker iets beweerd wat later niet zo bleek te zijn.

  1. Brazil

   Rutte lacht dit gewoon weg zoals altijd, echt geweldig gewoon hilarisch hahahahaha 🙂

  2. hans-e-pans

   Waarom komt er bij mij altijd als eerste gedachte naar boven dat hij, Mark R. liegt? Kan er steeds maar niet de vinger achter krijgen waarom.

 2. Brazil

  Daar gaan we we , van in mug een olifant maken.
  Rutte is tot nu toe de beste MP ever.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 3. F.C. Labrouste

  “We moeten de premier geloven op zijn woord. In ieder geval bevestigen de planbureau’s dat Rutte zich netjes heeft gedragen en dus niet aan oneigenlijke beïnvloeding heeft gedaan. ”

  Zo zit het inderdaad.

  1. santiago

   Labrouste. Ik heb nu opeens toch wel een concrete vraag aan je. Wie ziet er op toe, dat de planbureau’s goed hun werk doen. Is daar wel controle op.

   1. F.C. Labrouste

    De planbureaus zullen hun eigen onafhankelijkheid en wetenschappelijke integriteit zelf moeten organiseren. Dat is ook voorwaarde voor hun bestaansrecht. Als ze op dat punt door de mand vallen overleven ze niet.

    Ik vind dat ze daar over het algemeen zeer goed in slagen en dat is reden voor nationale trots.

    1. Sealgaire

     Kan het nog dommer Dopper? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

  2. logisch denken

   ik hoef niemand te geloven op zijn woord als alle feiten tegen hem spreken. rutte is een pathologisch leugenaar . Voor uw begrijpertje , een pathologisch leugenaar doet niet aan beïnvloeding. Zo zit het inderdaad

 4. Meriadoc Brandebok

  We kunnen in elk geval waarnemen dat de Nederlandse oers haar werk uitstekend doet. Ik kreeg soms het idee dat dit een debat in de Tweede Kamer was.

  De “druk” lijkt me evident een interpretatie vsn Nieuwsuur. Zij baseert zich op een notitie. Ik vind dat te mager om het als druk te beschouwen.

  1. Sealgaire

   Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

 5. Ome Wim

  Die Rutte heeft een zware geestelijke afwijking, hij begon al met liegen toen hij geboren werd.

  1. Vliegenvanger

   Mark Rutte is een leugen. Voor de rechter met die aards leugenaar.

 6. poldi

  Mark Rutte, de specialist in gespeelde verontwaardiging.

 7. Ome Wim

  Whoehahaa, “mijnheer” maakt een “getergde” indruk en wij moeten hem op zijn woord geloven, getergd heeft hij de argeloze burger al 3 termijnen door ze de zakken leeg te trekken voor Brussel en de kont likken van dronkenlap Juncker voor een baantje en liegen doet hij al als hij “goeiemorgen” zegt, een grotere klootzak als die Rutte ben ik nog niet tegen gekomen in mijn leven, als ik die gluiperige slangenkop van die vent zie moet ik al kotsen.

 8. C.A.Barstow

  Dit is de normale wijze van politiek bedrijven die Mark Rutte hanteert,
  misleiden, liegen en bedriegen, houd het gepeupel dom.
  Als Rutte in de problemen komt dan is het eerste wat hij probeert te doen,
  het probleem zo klein mogelijk proberen te maken en zeggen dat er niets aan de hand is,
  en jawel, ze trappen er allemaal weer in alsof zij in een hondendrol trappen.
  Het is dom en stekeblind volk daar in die 2e kamer.
  Door achter zo’n sujet aan te blijven hobbelen verdient Nederland ook niet beter.

 9. logisch denken

  voor pinokkio kan de dikke van Dale het synoniem rutte inschrijven

 10. Fritsie

  Zou me nix verbazen!

 11. Vliegenvanger

  Waarom is Boris Johnson voor de rechter gesleept voor een leugen?
  Waarom is Mark Rutte nog niet voor de rechter gesleept voor de duizenden leugens die hij gedaan heeft. Mark moet aftreden, een grote narcist en aardsleugenaar zal ook voor de rechters moeten komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.