Rutte speelt poker met onze veiligheid: Amerikanen concluderen dat we NAVO-afspraken niet naleven

Is het einde van de NAVO in zicht?

Als rechtsliberaal (of eigenlijk: conservatieve libertariër) heb ik in principe niet zoveel met internationale organisaties — tenminste, niet als die organisaties opgericht zijn door overheden. Privéclubs zijn hartstikke leuk en doen goed werk, maar die supranationale organisaties? Nee bedankt.

Maar er ís een uitzondering op die regel. Ik heb het dan natuurlijk over de NAVO. De NAVO heeft wel degelijk nut gehad — en heeft dat in principe nog steeds. Helaas is er wel een probleem: het einde van de NAVO lijkt in zicht. En dat komt niet door Amerika, maar door achterlijke Europese leiders als Mark Rutte die zich steeds weer niet aan gemaakte afspraken wensen te houden.

Zoals Roderick Veelo uitlegt:

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra gelooft er niet meer in. Nederland gaat z’n afspraken met de NAVO over de uitgaven aan defensie niet meer nakomen. Daarmee eindigt de facto onze status van geloofwaardige bondgenoot. En ernstiger, het kabinet brengt het voortbestaan van de NAVO en dus van onze veiligheid in gevaar.

In zijn column legt Veelo uit dat het ministerie van Defensie Hoekstra tekst en uitleg heeft gegeven over het budget in 2024 (zoals dat nu gepland is). Volgens de afspraken zou dat 2 procent moeten zijn… Maar wat blijkt, we sturen aan op… 1,3 procent.

Drie Amerikaanse presidenten op rij hebben Europa geprobeerd uit te leggen dat ze defensie nou eindelijk eens serieus moet nemen. George W. Bush, Barack Obama, en nu Donald Trump. Die eerste twee leken niet van zins om écht door te pakken, maar niemand twijfelt eraan dat Trump dat wél doet als hij er écht niet meer in gelooft.

En nee, hij heeft geen enkele reden om nog iets van waarde te hechten aan Ruttes beloftes.

Wat dit betekent is dat de NAVO binnenkort weleens opgedoekt zou kunnen worden. Amerika wordt nu steeds weer opgezadeld met de kosten voor ónze veiligheid. Dat is gestoord en vanuit Amerikaans perspectief volkomen onacceptabel.

Het gevolg daarvan is dat de wereld stukken onveilig wordt, maar dat is dan niet Trumps schuld, maar die van Rutte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Piet51

  Misschien moeten we eens serieus nadenken over de vraag of we niet beter uit de NAVO dan uit de EU kunnen stappen. In de EU hebben we zelf iets te vertellen en de behoefte aan verbetering groeit met de dag. In de NAVO wordt ons gewoon een percentage aan defensie-uitgaven opgelegd. Ik zeg niet dat we eruit moeten, maar de discussie lijkt vandaag taboe. En dat zouden we niet moeten pikken. Je mag tenslotte ook gewoon zeggen, dat je uit de EU wilt, terwijl dat lidmaatschap elke dag zijn voordelen laat zien.
  Ik ben niet voor referenda, maar een referendum over het NAVO-lidmaatschap zou ik wel willen overwegen.
  Dan kunnen de Russofielen ook aangeven of ze de NAVO wensen, want die is tenslotte toch vooral op Rusland gefocust en op internationale hulpverlening.

  1. Duke

   Dat serieuze nadenken hoeft een verstandig mens niet lang te doen. Je kan beter uit de EU dan uit de NAVO. Die NAVO-norm zijn we zelf mee akkoord gegaan, dus hoezo wordt ons dat opgelegd? En droom lekker verder als je denkt dat we in de EU iets te vertellen hebben.

   1. Piet51

    Alles wat de NAVO ons oplegt is ook pas gebeurd na akkoord van de lidstaten.

 2. Ragmilla

  Een libertarier die voor de NAVO is? Tuurlijk.

  Het enige nut van de NAVO is zelfverrijking door de elite, met geld van burgers wordt technologische ontwikkeling gefinancierd die later aan de burger wordt terug verkocht. Er is geen grotere bedreiging voor burgers als de terrorist Trump. Voor drone aanvallen hoeft de CIA geen verantwoording meer af te leggen, het terreur van Obama neemt onder Trump in ongekende snelheid toe.

  Een libertarier die voor de NAVO is? Tuurlijk.

  U bent waarschijnlijk een Ron Paul addept wat geen libertarier is maar een conservatief uitbuiter. Een libertarier in werkelijke zin van het woord heeft vrijheid en de vrijheid van anderen hoog zitten. Waarom werkt u mee aan de vernietiging van de Nederlandse economie? U exporteert veel nedelands geld naar Turkije zonder er een waardevolle dienst tegenover te zetten, u werkt aan de ernstigste vorm van kapitaalvlucht mee.

  1. Sealgaire

   motorpak

   1. santiago

    Snelkookpan.

    1. van Urk

     Magnetron

     1. Sealgaire

      kopvodde

 3. Ritter

  Het punt is dat de Amerikaanse belastingbetaler nu moet opdraaien voor de kosten omdat een aantal Navo landen hun (2%) afspraken niet nakomen.

  Ook voor Trump hebben Amerikaanse Presidenten hierover geklaagd.

  1. F.C. Labrouste

   Het punt is dat de wereldvrede nu het meest in gevaar wordt gebracht door Trump die overal oorlog zoekt.

   1. Sealgaire

    blablablablablablablablabla blaaskaak en pisvlek

   2. Trien Knoppen

    Struisvogel!

   3. Ritter

    F.C. Labrouste

    Maar de kritiek op Trump is toch dat hij juist geen oorlog zoek maar tot “goede deals” wil komen?

    Trump gesprekken met Rusland en NK worden juist bekritiseerd door tegenstanders van Trump omdat hij “te zacht” zou zijn. Juist Trump’s politieke tegenstanders willen dat Trump een hardere lijn uitzet.

    Ik wil er ook nog even op wijzen dat het Obama was die oorlog zocht in Libië en de oorlog in Syrië aan de gang hield door tegenstanders van de Syrische President van wapens te voorzien.

    Kortom, Obama heeft oorlog gevoerd……………niet Trump.

    1. Sealgaire

     supporter van de pisvlek, door jouw wordt hij groter

    2. Trien Knoppen

     Verwacht geen zinnig antwoord van F.C. Noppen… als een onderwerp hem niet welgevallig is dan gaat hij aan de inhoud voorbij en begint over de vorm of, zoals in dit geval, gaat hij afleidening zoeken met kul argumenten.
     Feit is dat Nederland een gemaakte afspraak, met al haar NAVO bondgenoten, niet nakomt! Daar zou het over moeten gaan, niet over de politiek van Trump!

     1. van Urk

      Maar wel pleiten voor een net zo dure Europees leger.

     2. Trien Knoppen

      Een gezamenlijk Europees leger zou in principe goedkoper moeten zijn… maar dat gaat er nooit komen! Nederland wil, volkomen terecht, zeggenschap houden over haar soldaten. Bij het verdedigen van Europa zullen alle neuzen wel redelijk dezelfde kant op staan maar zodra het over uitzendingen gaat buiten Europa dan wil je niet dat de EU gaat beslissen over de levens van onze soldaten!

     3. Meriadoc Brandebok

      Ik ben dit eens met Trien Knoppen.

     4. van Urk

      Daar ben ik het ook mee eens. Alleen dat een Europees leger goedkoper is lijkt me sterk. Alleen al het omgooien van het eigen militair infrastructuur van de 28 lidstaten tot het omvormen van een volledig Europees strijdmacht kost al een godsvermogen.

   4. Rosasolis

    @F.C. Labrouste. Zo denk ik ook. Trump is overal aan het provoceren. Vooral op Noord-Korea, Iran, en China. Ook bij zijn buurlanden Canada en Mexico. Dit narcist denkt dat hij de leider van planeet Aarde is. Anderen hebben dat Voor hem gedacht en dat werd hun ondergang. Nog meer dreigingen van Trump zal leiden tot nog meer grotere raketten “tests” uit N. Korea, en nog meer aanvallen door de Ayatollah’s in Iran op allerlei schepen in de Middellandse Zee, en misschien nog meer
    internet corruptie van de Russen.

    1. Trien Knoppen

     Wat heeft dit met de afgesproken 2% te maken?

     Struisvogels!

   5. Cycle25

    Ach, ach, ach…verdwaalde geest, denk je dat de spierballen van de Amerikaanse marine overal oorlog zoekt ? Ga toch fietsen op de drones van Obama.

    1. Caesar Lion Cachet

     LS…

     Spierballen met een krijgsmacht dat totaal verouderd is ?! Waar elke man of vrouw aan een of ander syndroom lijdt om dat ze weten dat ze kanonnenvoer zijn voor Israël ?!

 4. fusilier

  Als Trump net zon oorlog zuchtig mannetje was, als Odrama is geweest. Was Korea, Venezuela en Iran er niet meer geweest.

 5. RvdBe

  Rutte noemt Rusland onze grootste bedreiging, daarom heeft ie ons leger afgebroken en voldoet niet aan de NAVO norm, geeft het geld liever uit aan het verwelkoming van onze echt grootste bedreiging.

  1. Vliegenvanger

   ++++++

 6. Rosasolis

  Zoals het nu in de wereld gaat, hebben we de Navo nog steeds nodig. De CDA heeft voor meer geld voor defensie gepleit. Dit is gelukt; onze militaire wordt wordt groter.
  Vorige week was er een artikel in Trouw, over de hoge marine officier opleiding, de KIM in Den Helder. Die nu veel vrouwelijke studenten heeft. Ook bij de landmacht zijn er ook vele vrouwen in officier opleiding. Er moet een betere samenwerking tussen militairen uit EU landen komen.

 7. Rud56

  Ook in ons leger bekleden Turken vele posities, Turken die in Turkije dienstplichtig zijn en als zodanig worden opgeroepen om maanden daar in het leger te dienen, ook al hebben ze een Nederlands paspoort c.q. zijn ze Nederlands inwoner!

  Turkije zit in het NAVO-commando, bezet daar zeer geheime posten c.q. beschikt/heeft toegang tot zeer geheime en strategische informatie. Turkije is islamitisch, wordt geleid door een gestoorde die daar veel draagvlak kent en heeft sterke banden met Rusland én onder andere met Iran.

  Terwijl Turkije dus vrijelijk toegang heeft tot onze defensie- en NAVO-geheimen stellen dat de NAVO door wanbetaling gevaar loopt en daarmee onze veiligheid???
  Tja, is ook een mening!

 8. Vliegenvanger

  In de EU iets te vertellen? Hoe kom je daat nou toch bij. De EU is een groot misbaksel waarbij alle landen toestemming geven om door de EU gedreven te worden. Eigen regeringen hebben straks niks meer te zeggen. Lekker weg kijken Piet. Jij bent vast een links extremist.

  1. Piet51

   @Vliegenvanger
   Als we in de EU geen enkele invloed zouden hebben, waarom doen dan zelfs EU-kritische partijen als PVV, FvD, SP en SGP mee aan de EU-verkiezingen? Dan kunnen we hun tijd en geld toch beter ergens aan besteden dat wel invloed oplevert? Je moet het ze nog maar eens uitleggen.
   Ik ben inderdaad links, knap dat je dat opmerkt. Waar je de kwalificatie “extremist” op baseert, weet ik niet.
   Je vindt, dat ik wegkijk? Zou kunnen, want bijna iedereen kijt weg van bepaalde thema’s. Ik hou me niet zo bezig met zogenaamde EU-problemen en ook problemen met moslims zie ik nauwelijks. FvD-ers kijken weg van klimaatproblemen, PVV-ers ook. ZO heeft iedereen welk wat, dat hem niet boeit; niets bijzonders.

 9. henkie

  Vuile vieze parasieten.
  De een na de andere EU land komt met begrotingen voor 2024 die ver onder de maat zijn. Ook Merkel heeft al een hele tijd geleden medegedeeld niet verder dan 1,5% te zijn in 2024.

  Wat een hufterig gedrag van de bovenste plank. Wat een smeerlapperij

 10. Raveltje

  Open grenzen is geen veiligheid!!

 11. Godefroy France

  GEBROKEN GEWEERTJE IS NOOIT WEG GEWEEST!!!

 12. jorisxl

  Trump is de beste president die er ooit was hij durft die zakkenvullers en landverraders aan te pakken USA moet gewoon de NAVO verlaten de NAVO bestaat uit vijandige staten zoals de Turken die zich over heel Europa hebben verspreid en ook in ons parlement vertegenwoordig zijn in opdracht van de Turk-Erdogan Duitsers hebben de oorlog verloren maar zijn nu ook de baas in Europa.

 13. I.W.A.B

  Nederland dient per direct die 2% afspraak na te komen
  En moet die oude Amerikaanse patriot raketten meteen vervangen
  Door de S400 te kopen van Rusland

 14. Bes Tolen

  Zuiver wat militaire kracht betreft is de NATO in Europa veel sterker dan Rusland als het daar tenminste over gaat. Het gaat er dan eigenlijk alleen maar om een doeltreffende weerbare organisatie op te bouwen. Niet om meer geld daar aan uit te geven. Dat wil Amerika wel maar dat komt doordat Amerika er in de negentiger jaren eenzijdig voor heeft gekozen met de opvoering van haar bewapeningsindustrie technologische achterstand in die jaren op terreinen als bijvoorbeeld vliegtuigbouw op West Europa in te lopen en met dreiging, valse argumenten een sterke zo geen dominante positie af te dwingen. Dat laatste is m.i. het geval. Door de Amerikaanse schuldenpositie mee is het beleid van opvolgende presidenten te veel vastgelegd. De consequenties zijn dan ongezond te noemen.
  Of legers in West Europa nog intern betrouwbaar zijn, is een opkomende vraag. Immers de samenstelling moet multicultureel zijn en steeds meer en de helft zal wel uit vrouwen moeten bestaan. Dat zal denkelijk leiden tot een onwerkbare toestand in legers. Een Europees leger zal dan nog grotere problemen met zich brengen. Daarenboven hebben de meeste West Europese politieke leiders een gaatje in hun hoofd.

  1. Kapitein Haddock

   Bas Tolen
   “…….Immers de samenstelling moet multicultureel zijn……”
   DAT wordt HET probleem! Een Moslim “Nederlander” tegen b.v. Irak?
   En te bedenken dat Brussel een Europees leger wil!
   U heeft gelijk: Europese politici hebben een gaatje in hun hoofd.

 15. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Weer een leuk inkoppertje natuurlijk ! Alsof de NAVO ons van de Fascisten kan redden met een Fascist als Trump aan het roer die maar aan een ding kan denken: Oorlog ! Trump en de idioot Pete Hoekstra zijn Zio Nazi Knechten van Israël en niets anders.

  1. Caesar Lion Cachet

   PS…

   Ik vraag mij af wie van al die gestoorde reaguurders hier in dienst heeft gezeten. Kan natuurlijk niet gezien het S5 gehalte.

 16. Ome Wim

  Geld naar de NAVO is weggegooid geld, de werkelijke bedreiging wordt ongelimiteerd door Rutte en zijn kliek binnengehaald en dat zijn geen Russen.

 17. Decca

  We zijn Rutte moe. En Rutte zelf is moe. Als je zoveel bij elkaar moet fataseren. Dan wordt je onbetrouwbaar voor het gepeupel. Hè Mark

 18. Henk Albarda

  Schuldvraag NAVO ligt bij alle Europese regeringsleiders vanaf rond 1955. ALLE politici maar met name links hebben een geheugen van een dag. Morgen is niet interessant, tenzij om beweringen te doen die geld gaan opbrengen.
  Vanuit links is dat standaard leugens, zwendelarij en dreigen met geweld. Vanuit rechts is dat rede, waarheid verkondigen op basis correcte info en zeker geen geweld aan te kondigen.
  De europese ‘leiders’ zijn onder dwang van links steeds meer de gebroken geweertjes politiek van 1920 – 1940 gaan volgen.
  Kennelijk kijken de FvD haters hier uit naar tijd in de communistische werkkampen, ze zullen nooit snappen dat zij nooit zullen worden gezien als gutmenschen maar als oproerkraaiers.

  1. Lao Tse

   “Vanuit links is dat standaard leugens, zwendelarij en dreigen met geweld. Vanuit rechts is dat rede, waarheid verkondigen op basis correcte info en zeker geen geweld aan te kondigen.”

   Hilarisch!

   1. Frets

    Aldus de pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

 19. RvdBe

  Het groot gevaar voor onze samenleving zijn de Russen volgens Rutte en co.
  Maar hij wil niet aan de 2% norm van de navo voldoen, dus zo,n groot gevaar zal het dus niet zijn?
  Vervolgens gaat ie ook nog op 5 mei waarschijnlijk weer zeggen dat de vrijheid die we nu hebben nooit uit handen gaan geven, maar die 2% om ons grootste gevaar voor onze vrijheid te weerstaan wil hij niet uitgeven.
  Onnavolgbaar…..

  1. Frets

   ken je geschiedenis. de nsb had ook russen nodig om het volk te bedonderen.

   assets.catawiki.nl/assets/2013/4/10/7/6/8/7682d5be-a228-11e2-9e8e-1c54ea412cec.jpg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.