Rutte speelt poker met onze veiligheid: Amerikanen concluderen dat we NAVO-afspraken niet naleven

Geen categoriemei 30 2019, 11:00
Is het einde van de NAVO in zicht?
Als rechtsliberaal (of eigenlijk: conservatieve libertariër) heb ik in principe niet zoveel met internationale organisaties -- tenminste, niet als die organisaties opgericht zijn door overheden. Privéclubs zijn hartstikke leuk en doen goed werk, maar die supranationale organisaties? Nee bedankt.
Maar er ís een uitzondering op die regel. Ik heb het dan natuurlijk over de NAVO. De NAVO heeft wel degelijk nut gehad -- en heeft dat in principe nog steeds. Helaas is er wel een probleem: het einde van de NAVO lijkt in zicht. En dat komt niet door Amerika, maar door achterlijke Europese leiders als Mark Rutte die zich steeds weer niet aan gemaakte afspraken wensen te houden.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra gelooft er niet meer in. Nederland gaat z'n afspraken met de NAVO over de uitgaven aan defensie niet meer nakomen. Daarmee eindigt de facto onze status van geloofwaardige bondgenoot. En ernstiger, het kabinet brengt het voortbestaan van de NAVO en dus van onze veiligheid in gevaar.

In zijn column legt Veelo uit dat het ministerie van Defensie Hoekstra tekst en uitleg heeft gegeven over het budget in 2024 (zoals dat nu gepland is). Volgens de afspraken zou dat 2 procent moeten zijn... Maar wat blijkt, we sturen aan op... 1,3 procent.
https://twitter.com/tomvanteinde/status/1133746456509198337
Drie Amerikaanse presidenten op rij hebben Europa geprobeerd uit te leggen dat ze defensie nou eindelijk eens serieus moet nemen. George W. Bush, Barack Obama, en nu Donald Trump. Die eerste twee leken niet van zins om écht door te pakken, maar niemand twijfelt eraan dat Trump dat wél doet als hij er écht niet meer in gelooft.
En nee, hij heeft geen enkele reden om nog iets van waarde te hechten aan Ruttes beloftes.
Wat dit betekent is dat de NAVO binnenkort weleens opgedoekt zou kunnen worden. Amerika wordt nu steeds weer opgezadeld met de kosten voor ónze veiligheid. Dat is gestoord en vanuit Amerikaans perspectief volkomen onacceptabel.
Het gevolg daarvan is dat de wereld stukken onveilig wordt, maar dat is dan niet Trumps schuld, maar die van Rutte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten