Gaap! Centraal Planbureau waarschuwt voor economische risico's door lage rentestanden vanuit Frankfurt

Geen categoriejun 04 2019, 20:00
Jullie willen zo graag een Europese Centrale Bank met Europees rentebeleid? Prima, dan krijgen jullie en Europese Centrale Bank! En wat deed die Europese Centrale Bank toen de economie in zwaar weer terecht kwam en de gehele Eurozone door de zwakkere broeders in ellende dreigde te raken? Die zocht een Europese oplossing , nou ja Europees.
Een Zuid-Europese oplossing, namelijk lage rentestanden. En die lage rentestanden lijken nu dus een steeds groter risico te worden op de financiële markten en dat is helemaal niet vreemd. Voor lange tijd lage rentestanden afdwingen via Europees rentestandenbeleid leidt uiteindelijk tot problemen. Er worden namelijk grotere risico's genomen want de prijs van kapitaal is (te) laag. Hoeveel te laag weten we eigenlijk niet eens, immers gaan wij er van uit dat een aantal economen in Frankfurt in staat zouden kunnen zijn om die rentes te berekenen.
Maar dat kan dus helemaal niemand. Het is weer typische Europese grootheidswaanzin. Denken zaken te kunnen weten, die niemand kan weten, maar afijn zo gaat het hier al eeuwen sinds Lodwijk XIV het in zijn bol kreeg en de Europeanen zijn gaan geloven in hun eigen godheid. Vermoeiend.
De lage rentestanden kunnen uiteindelijk leiden tot problemen als de verhouding tussen schulden en productiviteit uit balans is. Stel je voor de rentestanden blijven laag en de economie krimpt. Wat kan de ECB dan nog doen om de economie te stimuleren? Nog meer kwantitatieve verruiming toepassen en het geld verder ontwaarden? Dat is nu al gaande en de gemiddelde inflatie lijkt eerder 5% dan het gemiddelde getal dat CBS ieder jaar oplevert als 'inflatie'.
En dus gaan de beleidsmogelijkheden die de Centrale Bank kan inzetten niet meer werken, want deze zijn nog steeds in werking gezet vanuit de crisis van 2008. En waarom? Omdat de mensen in Europa in 2008 massaal besloten de realiteit te ontkennen. En dat nog steeds doen, jaar na jaar. De bankier zei: prima, we gaan jullie helpen de realiteit te ontkennen. Maar hoe lang het trucje nog werkt weten we niet.
Kijk maar eens naar hoe Europa er nu uitziet. Waar is het goud en zilver? Het is nergens, het ligt in Rusland! De decadente West-Europeanen hebben het verkocht voor de laagste prijs ooit in de hedonistische jaren 2000! Een historische fout, maar ach, die maak je gelukkig maar één keer. En hoe ligt het land erbij Europeanen? Minder vruchtbaar dan vroeger zeker. Droger dan vroeger? En hoe gaat het met de bevolking? Ze krijgen geen kinderen meer?
Maar wat zou er dan kunnen gebeuren met de economie als de rentes sterk stijgen? Heel simpel. Griekenland en Italië liggen dan direct op hun gat. De EMU moet worden ontbonden. Of het geld van pensioenfondsen gaat naar Zuid-Europa. En veel Nederlanders zullen dan moeite ervaren met het betalen van de rentes van hun zware hypotheek. En het is goed als dit zou gebeuren. Eindelijk een einde aan de totale waanzin van de West-Europeaan anno 2019.
Want het is noodzakelijk om mensen weer eens wakker te krijgen dat het hier geen speelpark is. Het enige alternatief is vooralsnog dus de lage rentestanden tot in alle eeuwigheid. Nou ja, eeuwigheid. Ook die lage rentestanden krijgen alsnog een pijnlijke afloop. Als we binnenkort tegen een recessie aanlopen, waar we ons waarschijnlijk nu al in bevinden, en tegelijkertijd mensen worden ontslagen dan is er alsnog de inflatie. De onvermijdelijke inflatie.
En die wordt ieder jaar méér en méér. Daar kan zelfs een methodologische verandering van de berekeningsmethode van het inflatiegemiddelde door het CBS geen verlichting in brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten