Gaap! Centraal Planbureau waarschuwt voor economische risico’s door lage rentestanden vanuit Frankfurt

Jullie willen zo graag een Europese Centrale Bank met Europees rentebeleid? Prima, dan krijgen jullie en Europese Centrale Bank! En wat deed die Europese Centrale Bank toen de economie in zwaar weer terecht kwam en de gehele Eurozone door de zwakkere broeders in ellende dreigde te raken? Die zocht een Europese oplossing , nou ja Europees. 

Een Zuid-Europese oplossing, namelijk lage rentestanden. En die lage rentestanden lijken nu dus een steeds groter risico te worden op de financiële markten en dat is helemaal niet vreemd. Voor lange tijd lage rentestanden afdwingen via Europees rentestandenbeleid leidt uiteindelijk tot problemen. Er worden namelijk grotere risico’s genomen want de prijs van kapitaal is (te) laag. Hoeveel te laag weten we eigenlijk niet eens, immers gaan wij er van uit dat een aantal economen in Frankfurt in staat zouden kunnen zijn om die rentes te berekenen.

Maar dat kan dus helemaal niemand. Het is weer typische Europese grootheidswaanzin. Denken zaken te kunnen weten, die niemand kan weten, maar afijn zo gaat het hier al eeuwen sinds Lodwijk XIV het in zijn bol kreeg en de Europeanen zijn gaan geloven in hun eigen godheid. Vermoeiend.

De lage rentestanden kunnen uiteindelijk leiden tot problemen als de verhouding tussen schulden en productiviteit uit balans is. Stel je voor de rentestanden blijven laag en de economie krimpt. Wat kan de ECB dan nog doen om de economie te stimuleren? Nog meer kwantitatieve verruiming toepassen en het geld verder ontwaarden? Dat is nu al gaande en de gemiddelde inflatie lijkt eerder 5% dan het gemiddelde getal dat CBS ieder jaar oplevert als ‘inflatie’.

En dus gaan de beleidsmogelijkheden die de Centrale Bank kan inzetten niet meer werken, want deze zijn nog steeds in werking gezet vanuit de crisis van 2008. En waarom? Omdat de mensen in Europa in 2008 massaal besloten de realiteit te ontkennen. En dat nog steeds doen, jaar na jaar. De bankier zei: prima, we gaan jullie helpen de realiteit te ontkennen. Maar hoe lang het trucje nog werkt weten we niet.

Kijk maar eens naar hoe Europa er nu uitziet. Waar is het goud en zilver? Het is nergens, het ligt in Rusland! De decadente West-Europeanen hebben het verkocht voor de laagste prijs ooit in de hedonistische jaren 2000! Een historische fout, maar ach, die maak je gelukkig maar één keer. En hoe ligt het land erbij Europeanen? Minder vruchtbaar dan vroeger zeker. Droger dan vroeger? En hoe gaat het met de bevolking? Ze krijgen geen kinderen meer?

Maar wat zou er dan kunnen gebeuren met de economie als de rentes sterk stijgen? Heel simpel. Griekenland en Italië liggen dan direct op hun gat. De EMU moet worden ontbonden. Of het geld van pensioenfondsen gaat naar Zuid-Europa. En veel Nederlanders zullen dan moeite ervaren met het betalen van de rentes van hun zware hypotheek. En het is goed als dit zou gebeuren. Eindelijk een einde aan de totale waanzin van de West-Europeaan anno 2019.

Want het is noodzakelijk om mensen weer eens wakker te krijgen dat het hier geen speelpark is. Het enige alternatief is vooralsnog dus de lage rentestanden tot in alle eeuwigheid. Nou ja, eeuwigheid. Ook die lage rentestanden krijgen alsnog een pijnlijke afloop. Als we binnenkort tegen een recessie aanlopen, waar we ons waarschijnlijk nu al in bevinden, en tegelijkertijd mensen worden ontslagen dan is er alsnog de inflatie. De onvermijdelijke inflatie.

En die wordt ieder jaar méér en méér. Daar kan zelfs een methodologische verandering van de berekeningsmethode van het inflatiegemiddelde door het CBS geen verlichting in brengen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Cycle25

  Och jee, 10 jaar Nederlandse rente sinds 1 juni negatief, lekker voor de huizenmarkt en eerdaags krijg je met een koopwoning elke maand rente van de bank. De afgrond tekent, en het kan niet langer verder gaan zo. Brussel stelt hervormingen in zwakke landen uit, het corrupte songfestival blijft maar knipogen.

  Nog een 2008-je iemand ?

  1. Joop Klepzeikert

   Grote kans dat dit veel erger dan 2008 wordt. Eerder een 1970 of zelfs 1930 in het kwadraat.

   1. Cycle25

    Zou zomaar kunnen ja.

   2. Fortiori

    @Joop,..vers van de pers (Telegraaf) “LONDEN – Unilever heeft obligaties voor de Europese markten van 500 miljoen pond en 650 miljoen euro geprijsd. Dat meldde het levensmiddelen bedrijf. Het schuldpapier in euro’s heeft een vaste rente van 1,5 procent en heeft een looptijd tot juni 2039. Ook de stukken in ponden hebben een vaste rente van 1,5 procent met een looptijd tot juli 2026.

    De stukken worden naar verwachting 11 juni uitgegeven.

    Kennelijk zien zij de bui niet hangen.

    1. Joop Klepzeikert

     @Fortiori: Bedankt voor je totaal nutteloze ‘informatie’. Doen we niets mee.

  2. Ragmilla

   Net alsof Brussel daar iets over te zeggen heeft.

 2. Joop Klepzeikert

  Het enige wat ze met die belachelijk lage rentes bereikt hebben is dat spaarders meer en onverantwoorde risico’s zijn gaan nemen met hun spaargeld en anderen onverantwoord hoge risico’s nemen met leningen. Ze hebben dus weer een enorme bubbel gecreëerd, die deze keer nog veel harder gaat barsten dan de vorige.
  Wie nu z’n geld nog in Europa gestald heeft loopt hele grote risico’s en wie schulden heeft zal helemaal een probleem hebben zodra deze bubbel barst. Die rente kan dan gerust, net als in de jaren 70 van de vorige eeuw, naar 12% of meer schieten.

  1. Teunis Dokter

   Jij snapt het……..

   1. EU kok

    Teunis snapt en onderschrijft onze accountant en financieel adviseur J. Klepzeikert.
    Het geeft te denken.

    1. Fortiori

     U zult het niet willen geloven maar een “amateur econometrist” verzekerde mij met droge ogen dat een vertrek uit de euro naar de gulden een enorm voordeel zou opleveren. Spaargelden zouden verdubbelen en schulden halveren. Ik heb hem maar gelijk gegeven.

   2. Ragmilla

    Nee jullie snappen het niet. Jullie vergeten de systeem banken in het verhaal te vermelden en het los laten van de goudstandaard. Was de rente niet laag gehouden dan waren systeembanken gevallen. Was de goudstandaard niet los gelaten was een papiertje van 8 cent nu geen 20 of 50 euro waard. Vertellen jullie maar eens hoe dat gaat stand houden.

    Vergeet vooral de rol van de oranje clown niet in de huidige crisis. Het zou sowieso al zwaar worden maar toetssteen heeft hier pas duidelijk laten zien hoe een huishouden financieel niet gered kan worden, dat is exact wat Trump heeft gedaan. Geld lenen om economie aan te jagen in goede economie. Damn de clown en toetssteen, drama’s zijn het.

  2. Brazil

   Daar hebben propaganda- kid weer met zijn kopie en plak berichten,
   niemand neemt je nog serieus kid.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  3. santiago

   Joop. Dat gaat zeker gebeuren. Ouderen worden nu lekker gemaakt dat ze makkelijk een ton hypotheek kunnen verhogen om leuke dingen te doen. Als voldoende mensen daar in trappen gaat het gebeuren.
   Morgen krijgen we nog te horen dat de pensioenen voor de komende decennia niet geindexeerd worden. Ik word die maffiabende zo zat man.

   1. Joop Klepzeikert

    @santiago: Nu de jongeren geen huis meer kunnen kopen, doordat die meer dan 5x een dubbel modaal jaarsalaris kosten, moeten de banken weer wat nieuws verzinnen om nog meer geld binnen te harken en nog meer vastgoed in handen te krijgen.
    Zo’n 5% van het vastgoed is afbetaald, terwijl de rest gemiddeld op 109% hypotheek staat.
    Die 5%, die meestal van de oudere mensen is, willen de banken ook in bezit krijgen.
    De pensioenen is helemaal de grootste oplichterij die je maar kunt bedenken.
    Daar hebben ook de ouderen, net zoals wij nu ook doen ruim 12% van hun loon aan AOW voor betaald + 8,4% werknemersdeel verplicht pensioen + 8,4% werkgeversdeel. Toch durft de roverheid dat een zogenaamd overslag systeem te noemen. Net alsof je zogenaamd voor de volgende generatie betaald, terwijl je het je hele werkzame leven ruim 3x voor jezelf betaald.
    Maar ‘sociaal’ dat zo’n verplicht systeem is joh… De elite die dat geld in beheer hebben lachen zich al decennia een krul in de lul om dat domme volk, wat maar blijft betalen.

 3. logisch denken

  1 dood simpele oplossing. Haal je centjes van de bank tot de laatste cent. Betaal gewoon weer cash zonder appies en andere koreaanse volgtechnieken en je dwingt heel het systeem om te luisteren naar de klanten.

  5% vangen over de gelden en 0% betalen aan de echte verstrekker de rekinghouder bij de bank. Fijn he dat elektrisch betalen of via uw gsm dan wel contactloos. U bent slaaf van het systeem door de gemakken die u wenst. Ik betaal OVERAL cash. Wensen ze geen geld dan stuurt de apotheek een rekening en de overige bedrijven zijn een klant kwijt.

  1. Brazil

   Dwaas, er is niet genoeg geld om je geld van de bank te halen.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  2. Fortiori

   Betalen met een creditkaart geeft meer voordelen. Zie maar eens je cash geld terug te halen bij een foute transactie.

 4. Brazil

  Onzin van de bovenste plank, trouwens toen was je nog niet eens geboren kid.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. logisch denken

   wat een uitstekende onderbouwing en feitelijke weergave.

   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Brazil

    Nog altijd beter dan die kopie en plak berichten, propaganda- boy, Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. logisch denken

     wie zegt dat ik een boy ben vooringenomen leeghoofd

     Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     1. Brazil

      Ladyboy dan.
      Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 5. jasper38

  Ecb heeft huizenmarkt en aandelen bubbels gecreëerd. Binnen nu en jaar recessie lekker short gaan in de markt

  1. toetssteen

   @Jasper
   Ik vind het niet kunnen, maar u heeft gelijk.

  2. Fortiori

   Neem contact op met @Joop Klepzeikert, een zeer bewaam familie vermogensbeheerder. Genoemde Joop K. attendeerde mij op het breken van de steun in de Ponden Euro grafiek
   en zal het shortgaan onderschrijven.

  3. Ragmilla

   Nee Jasper de Europeanen en met name de west Europeaan heeft dit gecreëerd met hun rupsjes nooit genoeg consumptie drang. Nooit was er genoeg welvaart en nu reageren dropveters het op de overheid en zondebokken af.

   1. toetssteen

    @satya
    Ga breien oid. Uw obsessie kennen we nu wel.

   2. tonna

    @Aytas
    ” consumptie drang”
    Dat is toch de énige reden dat je in Nederland woont!
    Voor geen geld neem jij afscheid van die heerlijke Nederlandse consumptie luxe!
    Hypocriete moslim Afrikaan!

   3. logisch denken

    de rente kunstmatig laag houden is het werk van de roverheid. Alle gevolgen van deze actie zijn dus voor rekening van de regering. De regering is dus geen zondebok maar rupsje nooit genoeg. Gemiddelde belastingdruk van 65 tot 75 % is krankzinnig

 6. tonna

  Het is duidelijk dat de EU in zijn huidige vorm en organisatie een enorme miskleun is gebleken,we moeten zo snel mogelijk terug naar een autonoom Nederland.
  De EU is een instituut dat enkel bezig is probleem lidstaten in leven te houden op kosten van de economisch min of meer stabiele lidstaten (lees belastingbetalers)en de grenzen voor illegalen doelbewust open te houden vanuit idiote humanistische beweegredenen!
  Nederland gaat aan ten onder aan dit prestige project van fantaserende en inadequate politici!
  Het is onbegrijpelijk dat het Nederlandse stemvee dit niet ziet gebeuren,blijkens het stemgedrag!

  1. logisch denken

   geheel correct

 7. jasper38

  Wie verlaagt de rente?ECB door de lage rente gingen de zuidelijke landen van Europa niet hervormen. Daarom koopt ECB obligaties op van zuidelijke landen om financiële systeem overeind te houden. Als je kijk naar de derivaten balans van de Deutsche bank zie dat het goed mis is. En vergeet de Italiaanse en Spaanse Griekse banken ook niet geweldig of niet ragmilpoep

 8. J.Rademaker

  Scherpe analyse compliment.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.