Onthullende video: EU financiert strijdende partijen in Bulgarije

Honderden miljoenen euro’s zijn al besteed en nog eens honderden aan EU-steun staan klaar om de snelweg tussen Sofia en de Middellandse zee te realiseren. Al in de jaren ’90 werd het plan opgevat om een snelwegroute tussen Hamburg en Thessaloniki aan te leggen voor personen- en vrachtvervoer. Dit project nadert nu zijn einde maar het venijn zit ‘m in de staart, van Sofia naar de Griekse grens, dwars door een kwetsbaar natuurgebied. Europarlementariër Olaf Stuger ging samen met documentairemaker Marijn Poels op onderzoek uit in Bulgarije en hebben van hun bevindingen een reportage gemaakt. 

Olaf Stuger: ‘Het is opvallend te zien dat de EU hier beide, tegen elkaar strijdende, partijen financiert. De Bulgaarse overheid krijgt geld om de snelweg aan te leggen en de milieugroeperingen krijgen steun voor de bescherming van de bedreigde natuur waar de snelweg doorheen is gepland. Belastinggeld wordt dus door de EU dubbel uitgegeven met als gevolg nul resultaat.’

De zogeheten Struma Motorway door Zuid-Bulgarije is al jaren het strijdtoneel van bewoners en milieugroeperingen aan de ene kant, en de overheid en bouwbedrijven aan de andere. Dit laatste deel gaat namelijk dwars door een uniek natuurgebied; de Kresna Gorge. Dit gebied valt onder de Natura 2000-wet, een door de EU gefinancierde natuurbehoudwet, maar is zelfs binnen dat grote programma een uitzondering. In dit deel van Bulgarije komen namelijk twee klimaatzones (continentale Balkan en Mediterraans) bij elkaar, waardoor de biodiversiteit enorm is, en uniek voor geheel Europa. Zeer zeldzame gieren, meer dan 150 soorten vlinders, wolven en veel reptielen.

De overheid en bouwbedrijven willen de snelweg dwars door dit kwetsbare gebied aanleggen. De Bulgaarse bouwbedrijven staan al klaar om de bulldozers naar binnen te sturen. Lokale bewoners en milieuorganisaties zetten in op een tunnel zodat de natuur gespaard blijft. De Bulgaarse overheid zegt dat deze optie te duur is en blijft bij haar eigen plannen.  Daarop heeft de EU enkele jaren geleden al aangegeven dat ze deze deadlock wil oplossen door extra geld beschikbaar te stellen voor de tunneloptie. De overheid laat zich niet van haar oorspronkelijke idee afbrengen.

Poels: ’Je ziet in het natuurgebied nu al illegale op- en afritten voor bouwmachines, aangelegd door bouwbedrijven die vaak nauw verbonden zijn met de maffia.’

Volgens de lokale bevolking wil de regering niets weten van een tunnel omdat Bulgaarse bedrijven niet in staat zijn een dergelijk complex project uit te voeren. Dan zouden er Oostenrijkse of Duitse bedrijven moeten worden ingehuurd en daar kan de overheid niet haar corrupte spelletje mee spelen zoals ze gewend is met de Bulgaarse bouwbedrijven. Deze bouwbedrijven zijn vaak ook nog eigendom van familie van kabinetsleden.

Stuger: ’We spraken een imker met een stokoude boomgaard langs het traject waar de nieuwe snelweg moet komen. De overheid heeft hem 50 euro geboden om de grond te kopen, een bedrag wat een gemiddeld Nederlands gezin op vrijdagavond bij de afhaalchinees uitgeeft’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. logisch denken

  De EU subsidieert alles en iedereen behalve dé belasting betalende arbeider. Die mag verder onder het credo ” Werk je dood “

  1. Watcher

   Even logisch nadenken, ben je voor een tunnel of een weg dwars door een uniek natuur gebied.

   1. Vit

    @Watcher

    “Even logisch nadenken, ben je voor een tunnel of een weg dwars door een uniek natuur gebied.”

    Valt wat voor te zeggen.

    In ieder geval niet voor geluidsschermen langs een snelweg in Polen waar geen huizen cq bebouwing te vinden is.

    1. Watcher

     Geluidsschermen, je gelooft je oren niet 🙂 🙂

     1. Vit

      Domme reactie Watcher, ken je die affaire niet?

     2. Deukman

      Zuigertje, Vit, niets meer en niets minder. Maar dat wist jij toch wel?

     3. Watcher

      Natuurlijk wel @vit.

     4. Vit

      En, is dat geld over de balk smijterij (waar jij en ik voor opdraaien) of niet soms?

   2. Lampje

    Als je van Hamburg en Thessaloniki rijdt, kom je helemaal niet door Bulgarije, dat zou grote omweg zijn.

  2. fockingworst

   @logisch denken daarom uit de eu dit is een werkelijk idioot circus die van gekkigheid niet weet wat ze met jouw zuur verdiende geld moet doen, behalve over de balk smijten.

 2. Blokkeer-Fries

  Het kan niet op bij die megalomane, bureaucratische beroepskneuzen. Dankzij de steeds uitdijende regelgeving en groei van uitgerangeerde prutspolitici, weet inmiddels niemand meer waar ze mee bezig zijn waardoor alle maatregelen en projecten, per definitie conflicterend zijn.
  Wat wel lukt is zelfverrijking en verheerlijking, miljardenboetes uitgeven, de begroting te laten groeien over de rug van de belastingbetaler en maximaal te falen met onzinnige en achterhaalde bezigheidstherapieprojectjes.

 3. Piet Patat

  Dit is typisch €U en niet verrassend.
  Al die subsidiepostjes worden door onder andere uw belastinggelg gespekt en aldus uitgegeven. Miljarden zijn er opgegaan aan volstrekt zinloze projecten.
  Vit noemde al een voorbeeld, die snelweg in Polen.
  Dat staat niet op zichzelf, er zijn talloze miskleunen door de €U gefinancierd.
  Het is een grote faal organisatie, geen controle op de uitgegeven gelden en laat staan dat het nut er van wordt onderzocht.
  Kilo’s zware rapporten worden er opgesteld om zo’n project goed te praten, advieburo’s, consulenten, ze verdienen er goud geld aan en die €urofieltjes maar cheques uitschrijven, zo onbenullig als ze zijn.
  Miljarden en nog eens vele miljarden kunnen we besparen door dat hele achterlijke circus in Brussel op te doeken en de vrijgekomen gelden in eigen land te besteden.
  Waarom moeten wij dokken zodat die schurkenstaten hun broek op kunnen houden en flutprojecten gefinacierd krijgen ? Kappen er mee !

 4. Lampje

  Als je van Hamburg en Thessaloniki rijdt, kom je helemaal niet door Bulgarije, dat zou grote omweg zijn.

 5. peetjoh. k

  Ook lekker belangrijk die bio diversiteit daar. Dat betekent niet veel meer als ze eten gevarieerd. Want ze schieten alles af en eten alles op. En waarom 50 euro weinig vinden en dat vergelijken met onze uitgaven bij de chinees. De chinees daar is 10x zo goedkoop hoor. Een vergelijking van niks. Daar kunnen ze gewoon leven van 200€ per maand dat is hier nog geen week eten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.