EenVandaag-journo klaagt en zeurt over Maxima’s ontmoeting met Saoedische kroonprins: “Blunder!”

Hij wordt van repliek gediend door de oprichter van De Nederlandsche Leeuw.

EenVandaag-journalist Marc Belifante heeft op Twitter hard uitgehaald naar koningin Maxima, minister Stef Blok en premier Mark Rutte. Dit vanwege de ontmoeting die de koningin had met Mohammed Bin Salman (MBS), de Saoedische kroonprins.

“Pijnlijk dat Ned @ministerBlok en @MinPres Maxima een gesprek laten aangaan met Saudische kroonprins,” aldus Belifante. “Een land dat de journo Khashoggi in ambassade Istanbul verdooft. Afvoert, vermoord [sic], en in stukken zaagt. Waarom brengt Ned haar in zo’n situatie.” Hij sluit zijn tweet vervolgens af met de hashtag #blunder.

Zoals OpinieZ-columnist en oprichter van De Nederlandsche Leeuw Rutger van den Noort terecht stelt is die klacht ongegrond. “Wat is het Nederlands belang van Khashoggi?” vraagt hij Belifante:

Die laatste reageert met een moreel appèl:

1) Er is een menselijk belang. 2) Ik ben journo en heb dus te maken met een collega, die een ambassade in gaat daar wordt verdooft [sic], dan heimelijk wordt afgevoerd, vermoord en in stukken wordt gezaagd. Ik vind dat leden van ons koningshuis daar niks te zoeken hebben.

Van den Noorts reactie is perfect:

“Leer nou eens machtspolitiek denken. Alsof op globale schaal moraal er toe doet. En ik heb respect voor hem [Khashoggi], zeg ik ook, maar ik kijk er met een zekere distantie naar zonder activistische inslag.”

Zo is het precies. Buitenlands beleid gaat over de belangen van Nederland. Ons land is er totaal niet mee gediend om hier een halszaak van te maken. Khashoggi is dood. De manier waarop hij gestorven is — vermoord! — is absoluut vreselijk. MSB en zijn vrienden zijn overduidelijk immorele moordenaars.

Maar is Nederland er bij gebaat om dit hoog op te spelen? Dient dat onze belangen? Natuurlijk niet. Wij hebben er helemaal niets aan. Khashoggi was geen Nederlander, de moord vond niet plaats in Nederland, onze belangen hebben er niets mee van doen.

Dat Turkije furieus heeft gereageerd is logisch. De man werd in dat land vermoord. Als Turkije zijnde moet je dan actie ondernemen. Je kunt een ander regime niet zomaar even mensen op jouw grondgebied laten vermoorden (en hun dode lichamen vervolgens laten dumpen). Maar Nederland heeft er niets mee te maken.

Het is één van de grote zwaktes van de huidige elites: dat gemoraliseer steeds weer. En het ergste van alles? Geen enkel ander land en volk trapt erin. Gemoraliseer leidt namelijk altijd tot hypocrisie. En laat dat nou net de belangrijkste klacht zijn van andere landen over Europese landen: de onuitstaanbare hypocrisie.

Mee ophouden dus. Buitenlands beleid moet erop gericht zijn om Nederlanders én de Nederlandse belangen te verdedigen / dienen. That’s all.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Hans Brusselmans

  Het Koninklijk Huis heeft wel wat met theedoekdragende moslims met geld, zojuist lees ik dat de villa Eikenhorst verhuurd gaat worden aan Koeweit, deze voor zichzelf o zo royale inteelt familie let bijzonder goed op de ‘kleintjes’….

 2. logisch denken

  en belastingvrij , das natuurlijk altijd welkom

 3. Seneca

  @logisch denken
  Niet zeuren over belastingvrije inkomsten. als jij een huis verhuurt, zijn de huuropbrengsten eveneens ‘belastingvrij’.

  1. logisch denken

   ik ben niet zo riijk dat ik een huis heb om te verhuren. Ik ben geen huisjesmelker ala prins van oranje

 4. Kretoloog

  De internationale pers reageerde als volgt op het gesprek van Maxima met Bin Salman: “Oliedom of in-cynisch, maar waarschijnlijk allebei”.

  En zo is het maar net. Nieuwsuur heeft helemaal gelijk. Dit is een blunder zonder weerga. Dat kunnen premier Rutte en de minister Blok en Ollongren zich persoonlijk aanwrijven. Hun departementen hebben gefaald in de begeleiding van Maxima.

 5. Jumping

  Vanaf Hendrik doet het Oranje gebeuren gewoon wat zij zelf willen.
  Het beste voorbeeld is Bernhard die gewoon zijn eigen club oprichte waar alles achter gesloten deuren wordt bedisseld.
  Het gaat niet best in Nederland.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Het Ronde Huis in Nunspeet !

 6. DidiMadloba

  Volgens de Grondwet is Máxima onschendbaar en zijn de ministers verantwoordelijk.

  Lijkt me een mooie gelegenheid om Stef Blok te bevrijden van een baan die hij zichtbaar verafschuwt.

  Let wel “schuld” is geen factor bij ministeriële verantwoordelijkheid.

 7. Lao Tse

  “Khashoggi is dood. De manier waarop hij gestorven is — vermoord! — is absoluut vreselijk. MSB en zijn vrienden zijn overduidelijk immorele moordenaars.
  Maar is Nederland er bij gebaat om dit hoog op te spelen? Dient dat onze belangen?”

  Nederland speelt het helemaal niet hoog op, integendeel. Maxima mocht bij de Saoedische kroonprins op schoot kruipen en Rutte kon niet anders dan deze akelige blunder af te dekken.

  Een schaamteloos vertoon van cynisme en geldzucht.

  1. Kretoloog

   Eens met Lao.

   Rutte gaat internationaal af en kan een Europees baantje nu wel op zijn buik schrijven.

 8. Meriadoc Brandebok

  Ik ben dit volledig met Michael eens.

  1. Duke

   ik ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.