Video: Paul Scheffer begrijpt polarisatie in migratiedebat: “biedt mensen duidelijkheid, dat helpt”

Prof. dr. Paul Scheffer begrijpt het migratiedebat en de polarisatie. Volgens Scheffer is er in Nederland veel onduidelijkheid wat betreft de grenzen van migratie, waardoor mensen aan de noodrem trekken. Hij bepleit dat de overheid duidelijker communiceert met de burger. Ook uit Scheffer kritiek op de Europese Unie, die volgens hem te weinig heeft gedaan om de buitengrenzen te beschermen. 

Volgens Scheffer is het de schuld van de middenpartijen en politieke leiders dat de polarisatie rondom het onderwerp migratie is ontstaan. Zo stelt de hoogleraar en PvdA-partijideoloog dat het vertrouwen wordt ondermijnd doordat politici ‘zich ernstig zorgen maken om migratie’, maar vervolgens niet thuis geven, zij moeten volgens Scheffer “eerst maar eens naar hun eigen keuzes kijken” alvorens ze met belerende toon spreken van polarisatie.

Volgens Roderick Veelo van RTLZ negeerden politieke leiders in de afgelopen jaren “de basale behoefte van burgers aan veiligheid” en zou dit de opkomst van het populisme kunnen verklaren. Scjheffer beaamt dit.  Het is fijn om te zien dat er nog een PvdA’er is die op een redelijke manier over het onderwerp migratie spreekt. Heel anders klinkt de toon van de huidige partijbons Lodewijk Asscher (PvdA).

Verder ziet Scheffers dat polarisatie soms ook voortkomt uit ongewenste veranderingen. Sommige kan hijzelf ook nauwelijks accepteren:

“Er wordt gezegd, wen er maar aan dat de pensioenen niet stabiel zijn, wen er maar aan dat er altijd illegale migratie is, wen er maar aan dat grote bedrijven geen belasting betalen en wen er maar aan dat de privacy op het internet iets van het verleden is. Ik ga daar dus niet aan wennen.”

Wel stelt Scheffers dat het debat over migratie beter kan. Zo zouden mensen ‘de richting moeten kennen’ en ook begrijpen ‘welke verplichtingen men aangaat’. De hoogleraar stelt dat Nederlanders best humanitaire verantwoordelijkheid willen nemen, maar dan moet het wel begrenst zijn. Scheffer:

“Mensen hebben wel empathisch vermogen, maar we verspelen dat humanitair kapitaal door ze geen oriëntatie te bieden. En dan, als de politiek mensen niet kan vertellen ‘waarheen we gaan’ dan ‘haken mensen af'”,

In de Tweede Kamer blijft het jammer genoeg weinig concreet op het onderwerp migratie. Visie ontbreekt en een concreet debat over migratieprocessen blijft achterwege.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. merlot

  Scheffer schreef al in 2000 een kritisch boek: “Het Multiculturele Drama”.

  Hij gold als de kroonprins van de PvdA, maar na publicatie van dit boek waren zijn kansen verkeken. Hoe durfde hij kritisch te zijn!

  Het is en blijft een taboe om deze problematiek echt bespreekbaar te maken. De PVV en FvD ondervinden dat dagelijks aan den lijve en het kostte Fortuyn z’n leven.

  De enkelingen binnen het kartel die het wel hebben aangedurfd, zoals Bolkestein en Scheffer, zijn roependen in de woestijn en hebben geen invloed meer op de partijlijn.

  Zij zouden er goed aan doen om een signaal af te geven door demonstratief hun lidmaatschap op te zeggen.

 2. Veteraan

  Dat er bij de PVDA nog echte mensen rondlopen en niet alleen jaknikkende gutmenschen verbaast me. En dan ook nog een eigen mening hebben ?
  Volgens mij zit je dan toch echt bij de verkeerde partij Scheffer

  1. santiago

   Veteraan. En 40 jaar te laat.

 3. santiago

  Leg hier eens een interview naast met Geert Wilders, zo’n 12 jaar geleden.
  Bijna identiek.
  Ik denk dat Scheffer door de elite is ingezet om hals over kop, nu Boris Johnson het in de UK voor het zeggen krijgt, Nederland te behoeden voor een NEXIT.
  Dit bijdehandte professortje( groot fan van Joop den Uil , die de aanzet is geweest van alle ellende), is zo’n 40 jaar te laat.

 4. Jumping

  Kom op Scheffers, verspilling van tijd en geld, een roepende in de woestijn, een Linkse knul die nooit iets kan betekenen, in politiek Nederland.

  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Mede door jou partij.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.
  Mede door jou partij.

  Fortuyn is vermoord weet je nog.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. santiago

   Jumping. Zo is het. Kritische boeken schrijven doen er zoveel.
   Kom eens, net als Geert Wilders, met oplossingen.
   Pim deed dat wel, maar dat heeft hem zijn leven gekost.
   Een vrind/partijgenoot/salonsocialist van Scheffer, Marcel van Dam noemde hem een minderwaardig mens. Daar heb ik Scheffer toen nooit over gehoord.
   Met de PVDA is alle ellende begonnen.

 5. Peter Loosduinen

  Boerkaverbod in Den Haag ???
  Geacht College van burgemeester en wethouders , Waarde Burgemeester, Geachte leden van de Gemeenteraad,

  De HTM zegt NIET te controleren en wijst naar de Politie.
  De Politie wijst vervolgens weer naar de HTM.
  Als bewoner van de internationale stad van vrede en recht wil ik dat de wet wordt gehandhaafd en dat er geen spelletje wordt gespeeld noch door de HTM noch door de Politie.
  Gaarne wil ik weten wat de Gemeente Den Haag hieraan gaat doen.
  Wie moet er naar uw mening gaan optreden ?

  1. Frets

   de islamisering is op schema, bij de politie en de htm

 6. merlot

  Je verwacht het niet…de linkse trollenmaffia laat deze draad links liggen.

  Zouden de argumenten op zijn?

  🙂

 7. Lao Tse

  Mooi betoog van Scheffer. Kan iedereen aanbevelen de video in de link te bekijken.

  1. Siemien

   Jij moet lekker je islamitische identiteitscrisis er lekker buiten houden..

   1. Lao Tse

    Is Siemien het eens met Scheffer?

    Dat zou een enorme stap voorwaarts zijn.

    1. Frets

     donder op eeuwig gebande

    2. Kristalix

     Off topic,
     Wellicht dat het beheer hier Lai Tse een block kan geven.

     De houdbaarheids datum is overschreden.

  2. merlot

   Al die tijd niets, maar nu binnen 7 minuten na mijn post ineens wél een reactie van de trol.

   Realiseert de trol zich wel hoe VERNIETIGEND het betoog van Scheffer is voor het kartel?

 8. Siemien

  Tja het is de tijdsgeest die zegt, geef geen sturing, geef geen identiteit, geen geen duidelijkheid want mensen moeten lekker doen waar zij zelf zin in hebben…….

 9. DidiMadloba

  Toen de nieuwe staatssecretaris Broekers-Knol onlangs verklaarde dat het migratiebeleid toch best aardig werkt kreeg zij de wind van voren.
  Nu zal DDS de eerste zijn die deze mevrouw uitscheldt voor wegkijker.
  Maar ik denk dat het onderwerp vergiftigd is door populisten met hun feitenvrije verwijten.
  Natuurlijk zijn afgewezen asielzoekers een probleem, zeker als die niet vertrekken. Alleen zijn er geen simpele oplossingen – of ze kosten heel veel geld.
  Massa immigratie? De instanties kunnen nog zo hard roepen dat dit een probleem is van 40 jaar geleden, en de immigratie van “niet-westerse allochtonen” tegenwoordig heel gering is, DDS en andere populisten houden stug vol dat we overstroomd worden door die inboorlingen.
  Volgens mij is nep-professor van nep-universiteit Tilburg aan zijn pensioen toe. In september wordt hij 65. Hij is altijd de journalist gebleven die hij oorspronkelijk was: lekker wrijven in vlekken, dan krijg je aandacht.

 10. Tman

  “onduidelijkheid is de reden van de polarisatie”
  Onzin, het is heel helder en duidelijk waarom heel Europa is gepolariseerd!
  Er worden TEVEEL vreemdelingen en illegalen toegelaten,de eigen identiteit raakt zoek,daarom is er een polarisatie!
  Het is de domme,blinde linkse volgzame kudde versus de denkenden,een eigen politiek beeldvormende rechts georiënteerde!

  1. Lao Tse

   Dat is niet wat Scheffer beweert. Toch wordt hij hier met instemming toegejuicht. Heel wonderlijk.

 11. Kristalix

  Informatie en communicatie lossen het vraagstuk niet op. Het moet gewoon klip en klaar helder zijn dat islam geen geloof is maar een wet. Er geen moskeen en islamscholen horen te zijn. Niet aanpassen enkektje patria oplevert. Extreme islam aanhangers? Direct het land uit. Opgepakte IS strijders terug naar Syrie.

  Einde EU en Brussel.
  Macht terug in Den Haag. Afblijven van pensioenen.
  Zijn we al een heel eind Scheffer. Echt.

 12. Drollevanger

  Ik vraag me altijd af waarom bijna elke gekleurde vluchteling steevast probeert naar door blanken georganiseerde landen te vluchten. Nooit hoor je dat de gekleurde medemens probeert naar China, Saudie-Arabie of Madagaskar te verhuizen. Het zit ook niet vast op de centen, want die zitten bij de Arabieren.
  Iedereen wil naar het blanke Europa of de VS.

  1. Lao Tse

   Alleen oorlog en armoede drijft mensen tot emigratie.

   1. peetjuhhhh

    Nou niet helemaal hoor. 35000 Indiërs per jaar voor werk bijv. Liefde is ook een goede reden. Oorlog is een reden om te vluchten en logisch ook . Maar zodra je uit het oorlogsgebied bent stopt het vluchten. Elke km verder is onnodig.

 13. Drollevanger

  Er horen hier in Europa of de VS helemaal geen asielzoekers te zijn. Die personen komen uit enorme, in verhouding met Europa, bijna lege landen met een verrot bestuurs probleem en een graaiende corrupte
  regering.
  Is het niet beter als ze hun eigen land reguleren, voordat men aan de blanke uitkeringstiet gaat hangen?
  Daarnaast probeert dezelfde asiel persoon vaak hier dezelfde waarden te introduceren zoals die in het land dat ze zogenaamd zijn ontvlucht nog steeds gelden.
  Zie bv dat idiote ZwartePiet debacle. Dat mens van Simons vindt bv vanuit haar beperkte verstand, het lekkere Thaise eten racistisch.
  Stapelgek! Speciaal de figuren die in die idioterie meegaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.