Filmpje! Mark Rutte terug in zijn element: ‘geen zorgen om pensioenkorting, peildatum is pas in december’

De Tweede Kamer mag dan nog met reces zijn, maar premier Mark Rutte hield gisteren zijn eerste persconferentie van het nieuwe bestuursjaar bij Nieuwspoort. Het pensioenakkoord kwam weer ter sprake, dat weinig waard blijkt nu de rekenrente laag staat en er een grote kans op pensioenskorting dreigt. Rutte vindt die gedachte echter vooralsnog te voorbarig.

Afslopen bestuursjaar verliep voor het kabinet Rutte 3 vrij rommelig en verschillende dossiers vereisten meer aandacht dan begroot. Het kabinet blunderde er uiteindelijk op los. Tegen het einde van de lente moest tot overmaat van ramp staatssecretaris Mark Harbers (VVD) het veld ruimen vanwege fouten met gegevens over criminele asielzoekers.

Nu de zomervakantie erop zit lijkt Rutte meer in zijn element te zitten dan vorig jaar. Wellicht dat de verminderde economische groei zijn positie juist gaat versterken. Dit is niet onlogisch aangezien Rutte zelf de woorden “een appeltje voor de dorst” gebruikt waarmee hij refereert naar de keurige staat van de Nederlandse begroting. Mocht de economie inderdaad vertragen dan is er ruimte op de begroting volgens Rutte om een “appeltje” te nuttigen.

Maar heel desastreus ziet Rutte de ‘gure wind uit het buitenland’ nog niet. Volgens de premier groeit de Nederlandse economie vooralsnog als kool. Wel verwacht het CPB een kleinere groei in 2020 dan voorheen gedacht. Eerst werd nog rekening gehouden met een groei van 1,8% maar dit is bijgeteld naar 1,4%.

Zogezegd kwamen ook de pensioenen weer ter sprake tijdens de persconferentie. Door de lage rekenrente is er een kans dat pensioenskorting dreigt voor tienduizenden huishoudens. Echter wil Rutte niet op ‘dit mogelijke drama’ vooruitlopen en de peildatum in december afwachten. Dat is overigens geen onverstandige houding van de premier. Nu al zinspelen dat een pensioenskorting per definitie plaatsvindt zou onnodige onrust veroorzaken terwijl niemand weet hoe de economische vlag er bijhangt over vier maanden.

Aan de andere kant zullen partijen als 50Plus zijn houding als ‘laconiek’ beschouwen en zien zij liever dat de premier pro-actief dergelijke scenario’s probeert te voorkomen in plaats van te reageren op het moment dat de ongewenste situatie in werking treedt. Kortom: Mark Rutte is weer helemaal in zijn element.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Aaldering

  Een pensioenkorting van 8 Euro p.m. is minder dan een 2 pakjes cigaretten. Helemaal stoppen is nog voordeliger. Je eigen plan trekken is beter.

  1. Jumping

   Het beste Aaldering is.

   Rutte weg sturen.
   Afscheid nemen van de EU.
   NEXIT.

   Nederland weer voor de Nederlanders.

  2. Confucius

   U bent zelf geen roker blijkbaar.
   Ik zie hier een pakje sigaretten liggen en dat kost 9 euro.
   Het verlies is dus minder dan 1 pakje.

 2. santiago

  Als ze het lef hebben om te korten op de pensioenen zullen ze het gaan beleven.

  1. Confucius

   Gele hesjes en Nederland platleggen.

   Gaat niet gebeuren Santiago want wij zijn veel te schijterig en laten ons als makke schapen afslachten.

   1. Jumping

    Inderdaad Confucius, ik schaam mij als oud Fuselier er voor, maar de Nederlanders zijn tegenwoordig, standaard voorzien van knikkende knieën en vaak ook nog ruggengraat loos.

    Nederland is een keiverrot land geworden.

    Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

    Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

    Stop met de EU in deze vorm.

    NEXIT.

    1. Willemm

     Ik vraag me echt af wanneer Jumping zich gaat realiseren dat zijn copy paste berichten gewoon genegeerd worden door iedereen, en hij zo dus niemand bereikt.

     1. C.A.Barstow

      @Willemm:

      ”genegeerd worden door iedereen”?

      Klets voor jezelf en voor mij wil je?

     2. C.A.Barstow

      Moet natuurlijk zijn , ”niet voor mij”

     3. werikke

      door mij zeker niet genegeerd. denk dat jij dat hoopt dat is ander verhaal.

    2. C.A.Barstow

     @Jumping:

     +1

   2. santiago

    Confucius. Gele hesjes gaan ook niet helpen hoor.
    Gewoon de monarchie afschaffen, de bron van alle ellende en proberen onze democratie te herstellen en ons mooie Nederland weer terug te krijgen.

    1. santiago

     De toppen van de ministeries worden bemand door Minerva hufters. Zij regeren ons land. Voor Rutte staan er al weer 10 andere kleaudzakken klaar.

 3. Jumping

  Rutte is en blijft een leugenaar.

  RUTTUP.

  NEXIT.

 4. Confucius

  Peildatum is pas in december; altijd geleerd dat regeren vooruitzien is.
  Rutte denkt daar blijkbaar anders over.

  1. Watcher

   Rutte kijkt vooruit, ziet een crisis naderen en heeft gelukkig nog een appeltje voor de dorst.
   Doet ie goed 🙂

   Als de korte rente een stuk hoger is dan de lange is dat een indicator voor een naderende recessie. In het VK én de VS is het zover. De tienjaars rente duikt in beide landen onder de tweejaarsrente.

   1. meneer cactus

    Welke lasten kunnen dan omhoog of welke lasten worden onterecht in rekening gebarcht en kunnen vervallen.

    De ambtenarren en de ivoren paleizen zijn niet meer op te brengen door de belastingbetaler. Zijn enkel kostenposten bij gekomen maar geen enkel bestuursorgaan is opgeheven.

    De parlementaire EU is de grootste ingebrachte kosten post. Nexit nu.

    in europa hebben we negatieve rente , de nieuwste belasting op uw spaargeld

 5. Anne Sophe Schillersdorf

  Nou babyboomers jullie hebben zelf op hem gestemd. Nu niet zeuren en handjes uit de mouwen 😀

  1. santiago

   Schillersdorf. Stemmen heeft alleen maar zin als er sprake is van een democratie. In Nederland maakt de Minerva elite uit wat er gebeurt.

 6. plakband

  Zoals Dagobert Duck vrolijk rondzwemt in zijn geld is Rutte op zijn best als hij zich wentelt in een leugenweb. Pinokkio.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   Maar beste plakband toch. Geld zowel als liegen zijn rechtse hobby’s. Zou je toch aan moeten spreken 🙂

   1. plakband

    Maar beste ASS… toch, alleen de door het linkse polit-buro goedgekeurde reacties leveren € 0,28 op. Zo wordt je niet rijker.

   2. peetjuhhhh

    Liegen is een linkse hobby.

 7. Pescador

  onbegrijpenlijk dat nederland dit allemaal pikt, frankrijk had allang in brand gestaan.
  van mij mogen ze rutte met een stalenpijp op zijn kop rammen.

  1. santiago

   Pescador. En dan? Dan is Rutte weg en komt er weer zo’n andere Minerva lul en alles blijft zoals het is.
   De monarchie moet worden afgeschaft, zodat we weer een fatsoenlijke democratie krijgen. Dan valt er weer wat te kiezen.

 8. joey

  Mijn Duitse altersrente wordt élk jaar verhoogd,verwonderlijk nietwaar?
  De nieuwe auto’s zijn in Duitsland gemiddeld €10.000 euri goedkoper!
  In Duitsland kan iedereen naar believen op aardgas koken en de CV laten branden!
  Levensmiddelen zijn over het algemeen goedkoper,ik winkel overwegend in Duitsland!
  De benzine is daar goedkoper,op dit moment €1,40 p/liter!
  Kleding en schoeisel is óók goedkoper!
  De prijzen koophuizen zijn lager!
  Rutte kan lullen wat hij wil,wij worden hard genaaid door Rutte 3!

  1. tonna

   @joe:
   Klopt voor 100%,woon ook langs de grens!

  2. Tman

   joey:
   Inderdaad je zou niet zeggen dat Duitsland een EU lidstaat is,gezien de voordelen daar,ik geloof dat ik ga emigreren naar Duitsland!

   1. Peter Oudshoorn

    Kan het je aanraden Tman. Ik woon sinds 4 jaar in de Eifel en het leven is hier heerlijk: als God in Duitsland. Alles is hier goedkoper, de mensen zijn aardiger, rustiger en beschaafder. Volop genieten van wijdse vergezichten, van oneindige ruimte, prachtige natuur en minder mensen. Ik had het 20 jaar eerder moeten doen.

    Iedereen, jong of oud, raad ik aan: trek weg uit Nederland, ga de oostgrens over en je gaat een heel ander, vrijer en prettiger leven tegemoet. Doen!

    1. merlot

     @ Peter: Het is niet in heel Duitsland zo idyllisch als in de Eiffel. Berlijn is een tweede Amsterdam en in meer grote steden in Duitsland is het niet best.

     Het gaat in heel West-Europa in rap tempo bergafwaarts, maar op het platteland is het (nog) goed te doen.

     Ik verhuis om diverse redenen niet meer, maar anders zou ik voor Oostenrijk kiezen. Niet voor Wenen natuurlijk want ook die stad is links en vergeven van de migranten maar voor Tirol of Salzburgerland. In september zit ik er weer.

     1. Peter Oudshoorn

      Wat je zegt klopt Merlot. Ik denk dat alle grote steden ter wereld hell holes zijn en op het meeste platteland nog aangenaam wonen is.

      De Eifel is dun bevolkt: op een gebied ter grote van driekwart van de provincie Utrecht wonen slechts 62.000 mensen verdeeld over talloze kleine dorpen en een paar ‘grote steden’ van 8.500 mensen. Ter vergelijk: een dorp als Heiloo telt alleen al 23.000 inwoners.

      In juni ben ik op vakantie geweest op de grens van Oostenrijk en inderdaad, het is een buitengewoon prettig land om te vertoeven en waarschijnlijk ook om te wonen.

      Neemt niet weg dat het financiele voordeel (alles is goedkoper) in Duitsland ook niet te versmaden is. Ik voel me hier om vele redenen bijzonder thuis.

     2. merlot

      @ Peter: Al vanaf m’n 11e maakte ik kennis met Oostenrijk en Zwitserland (wintersport) en was op slag verliefd. Dat is nooit meer veranderd, al gaat m’n voorkeur uit naar Oostenrijk. Dat is nu op de kop af 50 jaar geleden en ik kom er elk jaar in de winter en sinds een jaar of 10 ook in de zomer.

      Ik ken Tirol en Salzburgerland op m’n duimpje. Zo mooi! En de mensen zijn echt een stuk relaxter en vriendelijker dan in België en Nederland.

      Oostenrijk (althans het westelijke deel) was eigenlijk een achtergebleven gebied, heel arm ook, maar dat is door het toerisme totaal veranderd. Nu zijn ze schatrijk.

      Ik weet nog hoe spotgoedkoop alles was. Nu is het ongeveer in dezelfde orde van grootte als het gemiddelde in West-Europa.

     3. merlot

      Overigens: ik ben één keer in de Eiffel en de naaste omstreken geweest en zag die oude vulkaankraters die meertjes zijn geworden.

      Erg mooi. De hele omgeving straalt natuurschoon en rust uit.

  3. Witte

   Ben blij dat ik aan de grens woon 15 minuten van ons huis.

 9. Pescador

  de droplul, nooit eerder zo´n grote leugenaar in de regering gehad, onbegrijpelijk dat er zoveel mensen op deze klootzak gestemd hebben. hij zal wel gerommeld hebben met de stemmen die eikel moet weg voordat er helemaal niks meer van Nederland over is.

 10. meneer cactus

  Als deze man zijn lippen bewegen produceert hij een leugen. Onbetrouwbaar sujet.

  De negatieve rente op spaargeld komt in zicht. Dit betekent dat spaarders rente/opslag moeten betalen voor het veilig bewaren van hun geld. Hebben de linkse mafklappers enig idee hoeveel geld een pensioenfonds mag beleggen hoeveel in rente vaste bestanddelen en hoeveel liquide ? Een gemiddeld fonds zal 45-50% vast renderende waarden in hun portefeuille hebben. Zal ergens tussen de 2 en 5% liquide middelen dus in totaal gaat het om 50% van het vermogen. Doe daar 20% onroerend goed bij en 30% aandelen en we hebben de portefeuille compleet.

  Een kind op de lagere school begrijpt dan al heel gauw dat als spaarders negatieve rente moeten betalen dat ook door pensioenfondsen moet gaan gebeuren. In plaat van dat uw pensioen groeit gaat het dus krimpen.

  Dit alles dankzij de EU en de ECB. Door de rennte kunstmatig laag te houden zodat u gaat kopen in plaats van sparen duwt de ECB willens en wetens spaarders en pensioenfondsen de afgrond in. Buitenom de kosten van de ECB kosten ze dus ook geld in uw directe prive vermogen en uw pensioengelden. De ECB kost u dus minimaal 3 keer geld dankzij de EU. Nog een reden om zo snel mogelijk een NEXIT te onderzoeken.

  Een voorspelling dat de pensioen moeten korten – uw overheid heeft immers bepaald dat bij 95% dekkingsgraad gekort MOET worden – is dus geen doemdenken maar gewoon een feit. Het uitstellen om dit te bevestigen geeft pas onrust. Zoals gezegd in begin van de reactie , Als deze man zijn lippen bewegen produceert hij een leugen. Onbetrouwbaar sujet.

  1. Aaldering

   Koop aandeeltjes ING Bank, AbnAmro. Dividend rendement is prima, beter dan sparen.

  2. santiago

   Ik kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die twijfels hebben over een Nexit.
   Je moet toch wel volslagen debiel zijn als je nu nog niet weet dat een Nexit de enige oplossing is. De EU is nog erger dan de Maffia en het Vaticaan bij elkaar.

 11. Dik

  Nexit, inderdaad! Niet alleen de pensioenen maar ook ons spaargeld gaat eraan, door die schofterige Brusselse hufters waar niemand om heeft gevraagd en die niemand kan kiezen.

 12. Duckday

  Stem PVV of FvD dan NL exit
  Wat heeft de EU en Euro bijgedragen aan de welvaart voorspoed voor de GEWONE man/vrouw in Nederland Huizen zijn onbetaalbaar geworden de meeste kunnen niet meer rond komen Werken loont al niet meer Het bestuur CDA VVD GROENLINKS CU D66 en ga zo door is gewoon ziek en de weg kwijt

 13. C.A.Barstow

  Zodra die smerige misleider Rutte verklaart dat wij ons geen zorgen hoeven te maken
  dan kun je er van op aan vanuit Den Haag een trap in je rug te krijgen en daarachter aan komt het mes.

  Een onbetrouwbare roversbende is het, en een onbetrouwbare overheid betekent de ondergang van ons land, wat dat betreft zijn wij sinds smeerlap Rutte de lakens uitdeelt al een eind op weg.
  Alles waarvoor wij hard gewerkt hebben wordt weggeroofd en het volk verarmt steeds verder, een voorbeeldje? een kwart van de bevolking kan al niet eens meer op vakantie vanwege de steeds verder verslechterende financiële situatie binnen het gezin, en dat alleen vanwege die vervloekte machtswellustelingen in Brussel, de verachte gelijk schakeling binnen Europa, het rijke noorden op hetzelfde miezerige verarmde niveau als de zuidelijk landen, let maar op dat is wat er achter zit.

  Op naar een snelle Nexit en de vernietiging van de EU!!!, desnoods met gigantische volksopstanden, ik zal daarbij zeker vooraanstaan.

 14. Lao Tse

  Rutte laat zich niet gek maken en dat is een van de oorzaken van zijn succes.

  1. Agios

   Jij hebt je al gek laten maken door het linkse gedachtengoed. En dat is de oorzaak van jouw gewauwel.

  2. peetjuhhhh

   Iemand die zo slechte inborst heeft hoeft zich ook niet gek te laten maken. Hij besteeld de ouderen plukt het volk kaal en zijn bankrekening groeit over onze ruggen. Vandaar dat hij geen zorgen heeft. Kwam ik hm maar eens tegen op straat. dan waren er zeker opeens 8 miljoen blij in Nederland.

 15. Agios

  Rutte is een groot voorstander van een gefederaliseerd Europa, dat vorm zou moeten krijgen via de EU. Maar het is allemaal zo verschrikkelijk fout. Een fout die in gang is gezet door een Duitse die de geschiedenisboeken zal ingaan als ‘de tweede ramp’, daarbij doelend op de eerste, namelijk het monster Hitler. Rutte wil er maar niet aan dat Europa de welstand, de economie begraaft, juist door dat idiote gestoorde idee van een EU-federatie. De man moet uit het politieke landschap verdwijnen en nooit meer terugkomen.

 16. Response

  Dit is een van weinige politici die met een stalen gezicht de ene belofte na de andere doet en ze telkenmale niet nakomt. Tevens is hij politiek leider van een partij met de meeste integriteitskwesties. Hoog tijd voor een drastische verandering.

 17. Cycle25

  Wat een prutser, Robin Hood voor de rijken, rente gaat bergafwaarts, pensioenen en spaargeld verdampen, hij heeft Nederland verkocht.

 18. ManusR

  Ik kan nu al voorspellen waar dat “appeltje voor de dorst” heengaat en dat is niet Jan met de korte achternaam. Wegwezen met deze volksverlakker en vijand van onze vrijheid. De democratie heeft hij allang begraven met zijn smoesjes, valse beloften en zijn hoogst irritante grijns waar ik met plezier plastische chirurgie op wil laten toepassen.

 19. Heras

  De oorzaak van matige groei van de economie komt niet alleen door ‘de gure wind vanuit het buitenland’, maar voornamelijk door de verhoogde kosten voor elk huishouden.
  Rutte probeert weer te wijzen naar iemand/iets anders dan hemzelf waarom er minder koopkracht te verwachten is.
  Hij had er ook voor kunnen kiezen om minder belasting te heffen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.