Schandalig! ‘Veel ex-kankerpatiënten krijgen geen verzekering voor hypotheek’

Het immer solidaire Nederland krijgt het ‘niet voor elkaar’ om mensen die echt hulp verdienen, daadwerkelijk te helpen. Voor ex-kankerpatiënten wordt het steeds moeilijker om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hartstikke sneu natuurlijk en ongehoord dat dit kan in een ‘gaaf land’ zoals Nederland. Hoezo levert dit zo veel problemen op?

De NFK, de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntorganisaties, verzoekt de Tweede Kamer om haar wetgeving aan te passen. Ze hopen dat ex-kankerpatiënten zo niet worden beoordeeld op hun medisch verleden en daardoor niet van alles worden buitengesloten.

Bij de meeste hypotheken is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te hebben, maar als ex-kankerpatiënten hier niet aan kunnen komen belanden ze in een impasse. Geen verzekering, geen huis en een deprimerend vooruitzicht op de toekomst.

Zo worden mensen de rest van hun leven geconfronteerd met het feit dat ze kanker hebben gehad”, zegt directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK. “Wij vinden dit onacceptabel. Door vroegtijdige ontdekking en betere behandelmogelijkheden zijn de overlevingskansen van mensen met kanker in de afgelopen decennia enorm gestegen. Dit betekent dat de groep mensen die met of na kanker leeft steeds groter wordt, en dus dat de groep die onverzekerbaar is meegroeit”, voegt Broenland toe.

Enorm tragisch dat onze verzekeringswereld nog steeds ‘draait’ op misvattingen uit het verleden. Ook deze groep mensen verdienen het om normaal een verzekering te kunnen afsluiten, deze systematische discriminatie slaat natuurlijk nergens op.

Uit statistieken blijkt dan ook dat ex-kankerpatiënten steeds ouder worden, ook worden ze steeds ouder en ‘schoon’ – dus zonder ‘kunstmatig’ in leven te worden gehouden. Het is goed dat de NFK aanklopt in Den Haag. Ons parlement zal zich hier over moeten buigen om te kijken wat er precies moet worden veranderd om deze groep niet compleet buiten te sluiten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Mezzadra

  Grappig hoe DDS zich sterk maakt voor het aanpakken van bedrijven die hun politiek op winst en rendement baseren.

  DDS wordt, net als iedereen, met de dag linkser.

  1. Piet Patat

   Als @mezzietrol iets van opleiding genoten zou hebben, met name marketing en bedrijfsvoering, dan is het niet ongewoon dat bedrijfspolitiek gericht is op winst en rendement. Zonder die insteek is een bedrijf ten dode opgeschreven, krijgt het personeel geen salaris en kan er niet geinvesteerd worden wat immers uit de winst op verkoop van goederen en/of diensten betaalt moet worden. Nee, in plaats daarvan wordt er voor het vaderland weg maar wat geplempt, vaak zonder enige onderbouwing en niet gehinderd door enige kennis. Ongeleide projectielen en losse flodders, meer is het niet.

   1. Mezzadra

    Ik begrijp dat bedrijven zo redeneren, Piet Patat. Daarom is het zo opmerkelijk dat het rechtseDDS deze bedrijven kennelijk aan banden wil leggen.

    1. 007

     dat is over het algemeen wel het kenmerk van rechts, dat ze bereid zijn om de situatie ‘over links’ te bekijken en dit mee te nemen in hun standpunten… iets wat bij links blijkbaar niet wederzijds mogelijk is

    2. Dik

     De aandoenlijke, het dds-zwijn, heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

   2. EU kok

    Niet verder vertellen Piet, maar u schrijft hetzelfde als Mezzadra.

  2. Original NL

   Lul!!

  3. Kristalix

   Mezzadra,
   Minder grappig is dat de zorgverzekeraars dezelfde zijn doe jouw hypotherk voorzien en waar denk je dat deze zijn gegevens vandaan haalt? Dit werd mogelijk gemaakt door politici. Baantjes jagende. Door de zorg te privatiseren. Waardoor ook nogeens de eventuele winst verdwijnt en niets tengoede komt aan de burger.

 2. spelende vrouw

  Als ze maar niet zo extreem links worden als jij tarrel en de inhoud bewaken komt alles goed tarrel

 3. EU kok

  Het volgende links geleuter artikel.
  Laten we de individuele risico’s vooral afwentelen op de maatschappij.

 4. Jack Flash

  D66 biedt een linkse oplossing.

 5. spelende vrouw

  onze linkse salon socialisten lopen weer over met inhoud

 6. ko vadis

  Verzekering maatschappij denkt: kooitje klaar, vogeltje dood.

 7. Rosasolis

  Het is heel oneerlijk en wreed om ex-kanker patienten op een “zwart-lijst” te plaatsen. En gaan de makelaren hypotheken ook weigeren aan mensen met een andere ziekte hebben of een handicap? Soms zijn er grote voordelen in huurhuizen. Hoewel je moet soms 3 jaar of langer wachten tot je aan de beurt ben voor een goede woning met een tuin. Maar dan ben je gewoon een huurder…zonder stempel op je gezondheid…behalve als je in een rolstoel ben, en moet een woning zonder trap krijgen. Een enorme voordeel dat je heb als huurder heb is dat de woonbouw vereniging vergoed alle kosten voor grote reparaties, en vervanging voor nieuwe apparaten zoals verwarming ketels isolatie, en dubbele ramen. Dit zit in je maandelijkse huur. Volgende maand wordt onze hele huurhuis geisoleerd.
  Wij wonen in dit huur woning nu al 20 jaar. Het zijn oude huizen gebouwd tussen 1975-1985. Enkele jaren geleden werden een groot deel van deze grote oude woningen verkocht, nadat de laatste huurder vertrok…Maar nu profeteren de overblijvende huurders met vele vernieuwingen binnen en buiten de woningen. Wij betalen helemaal niets extra’s. Terwijl de vele hypotheek mensen in onze buurt die deze oude huizen hebben gekocht, (op een zeer lage prijs), klagen nu over de vele gebreken en de gigantische kosten voor vernieuwingen. Wij hebben enkele maanden geleden geld terug van Nuon gekregen. Terwijl bij de hypotheek mensen de kosten blijven stijgen. Mijn bescheiden advies aan ex-kanker mensen of mensen met welke ziekte of handicap dan ook, zoek een comfortabel woning bij een huurder’s vereniging.
  Misschien is dit een oudere woning die niet de allermooiste moderne woning van deze tijd, maar je kan daar rustig en gezond leven, Nogmaals zit die enorme kosten in je huur, en je heb alle recht als het nodig is om bijv. een nieuwe verwarmingsketel, thermostaat, of keukenkraan te krijgen…Ik zou niet in een oude verkochte, oorspronkelijke huur woning willen leven…om dat hoewel je hypotheek moet blijven betalen, moet je verder voor alle, steeds meer onkosten opkomen…zoals een hypotheek buurman van ons die een lening moest krijgen om zijn oude verwarmingsketel en thermostaat te vervangen. Terwijl hij moet jarenlang doorgaan met zijn hypotheek betalingen. Tegen de tijd dat hij bejaard woord, met een lage pensioen en gewone A.O.W. zal hij steeds meer gebreken krijgen binnen en buiten zijn oude ex-huur huis…Hoewel ik geloof in “investeren voor de toekomst”, zie ik ook waar het fout gaat in het handel in hypotheken. Omdat de hypotheken lijken om vooral op mensen met een hoge inkomen te lokken, gaan die duur hypotheken voorkomen dat normaal verdieners kunnen van kun gewone leven kunnen genieten, als zij voor jarenlang aan hun maandelijkse hypotheek aflossing vast zitten…terwijl de voorzieningen in die oude huizen steeds achteruit gaat. Kortom krijgen onze huurders steeds beter vernieuwingen, omdat het in onze huurbedrag zitten. Misschien kunnen zowel de bezeten hypothekenverkopers, als de gelokte kopers van goed-koop oude woningen een les leren. Neem niet de goedkope oude woningen over van woonbouw huur verenigingen. Omdat de nieuwe woning kopers van die oude woningen kunnen amper hun jarenlang hypotheek kunnen betalen. Hoe erg moet het gaan met de handel in hypotheken. Kortom: laten wij wat meer voor opkomen voor onze vele Nederlandse Huur-wonenden, en de vooruitgang dat zij hebben. Wat is erger: dat je van je oude huur- koophuis-met-vele gebreken een jarenlange koop contract krijgt van een goedkope deal van de woonbouw vereniging. Je gaat in op dit heel goedkope aanbieding aan te nemen.
  En dan zit je vast als oude trouwe huurder, met al de toekomstige lasten.
  Kortom: moet er veel meer aandacht voor huurders komen! En veel meer aandacht komen voor briljante mensen die een geweldige bijdrage leveren voor onze samenleving…waaronder gewone hoog-opgeleide woning huurders…
  Als het je tijd afgelopen is, ga je je woning mee-nemen?

 8. Franklin Ake

  Dat het niet mogelijk is om een hypotheek af te sluiten omdat er geen overlijdensrisicoverzekering (hierna te noemen ORV) kan worden afgesloten is klinklare onzin! NHG heeft onlangs de eis dat er een ORV moet worden afgesloten laten vallen. Bijna alle geldverstekkers volgen NHG daarin. Ook voor de hogere hypotheken waarbij NHG niet mogelijk is. Dat het vervelend is en wellicht financieel onverantwoord om een hypotheek zonder ORV af te sluiten in een heel andere discussie. Mogelijk is het dus wel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.