Gepantserde legertrucks sluiten Den Haag af voor boeren, flinke confrontatie tussen boeren en Defensie dreigt

Een akelige sfeer hangt er vandaag in Den Haag. Opnieuw zijn boze boeren op weg naar de regeringsstad om te protesteren tegen de nieuwe stikstofregels en het afbrokkelen van respect voor hun vak. Ditmaal wachten geen dunne hekjes die je kan doorbeuken met je tractor, maar gepantserde legervoertuigen en gewapende militairen. Oei.

De Nederlandse boerenopstand dreigt vandaag volledig uit de hand te lopen. Opnieuw zijn talloze boeren – met hun tractoren – op weg naar Den Haag, waar ze op de Koekamp gaan demonstreren voor soepelere regelgeving omtrent het boerenbedrijf. Een deel van de boeren heeft ook gedreigd het Binnenhof te bezetten, en dat heeft de regeringsstad in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De politie heeft het leger om hulp gevraagd en op strategische plekken in de stad de weg geblokkeerd met defensievoertuigen. Het Binnenhof zullen de dames en heren agrariërs sowieso niet op kunnen.

Of althans, dat is de bedoeling. Maar ook elders in het land wordt de boel behoorlijk lam gelegd:

“De files door het protest van boeren lopen snel op. Even na 06.30 uur stond er al 258 kilometer file. Vooral op de wegen richting Utrecht rijdt het verkeer langzaam, meldt de ANWB. “Utrecht is sowieso al een grote bottleneck. Dit gaat flink uit de hand lopen, vooral in de regio Utrecht.””

De grote vraag is natuurlijk: komt er een confrontatie met de autoriteiten, of wordt alles binnen de perken gehouden? Het feit dat de politie alvast geboden heeft dat de Provinciale Staten van Zuid-Holland vandaag niet vergadert, is geen gunstig voorteken…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

96 reacties

 1. Jumping

  Rutte kiest voor de harde confrontatie, hij zet het leger in tegen de onvrede in het land.

  Het wachten is op de eerste confrontatie met wapens.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Kretoloog

   Inzetten van het leger heeft Rutte afgekeken van zijn vriendje Macron. Die zet in Frankrijk al maanden lang het leger in tegen de gele hesjes-demonstraties.

   1. Willemm

    Macron heeft noodgedwongen het leger in moeten zetten tegen de terroristen van de Gele Hesjes die alleen maar protesteren om een excuus te hebben om dingen te slopen en mensen pijn te doen. Uiteraard idoliseert DDS deze mensen.

    1. Meriadoc Brandebok

     Daar heb je gelijk in. Op DDS schreef Michael destijds een artikel waarin werd vermeldt dat de hesjes de ruiten van winkels hadden ingeslagen; en denk aan die asociale lui in het Torentje. Allemaal onder het mom van “wij zijn ontevreden over de regering, dus we mogen het land afbreken”. En als de politie dan de tanden laat zien wentelen de hesjes zich in de slachtofferrol. Ik schaam me voor zulke Europeanen.

     1. An Michelle Patinama

      W*mpie W*mpie toch,
      Wat een wartaal wederom. Geweld en vernieling is voornamelijk geserveerd voor de fascisten die zich tegenwoordig antifa noemen. Uw beste zin in uw schrijven is: ‘en denk aan die asociale lui in het Torentje’. Verder schaam ik me voor U. Dit omdat U uw hele leven persoonlijk gebruik heeft gemaakt van belasting verspilling in alle vormen en maten. Iedere ‘werkbare’ positie die u heeft betrokken kwam van verkwist belasting geld. Heeft u zelf niet enkele schaamte of zelfs een beetje empathie voor bijvoorbeeld de mensen die nu op straat leven door huisuitzetting door het huidige beleid?

    2. Agios

     Nee Willem, daar hebben we Antifa voor!

  2. EU kok

   Ook Jumping heeft zijn Law & Order principes aan de wilgen gehangen.
   Rubberen rug brigade.

   1. Meriadoc Brandebok

    Voor uiterst rechts geldt de wet uitsluitend voor links en de moslims, niet voor haarzelf of voor degenen met wie zij sympathiseert. Voor de Catelanen en de boeren geldt de wet dus niet, maar voor de eco-gekkies en boerladraagsters wel.

    1. EU kok

     Vergeet de blokkeer-noorderlingen niet.

     1. Meriadoc Brandebok

      O ja, doe vergat ik nog.

    2. Blitzkrieg

     Meriadoc Brandebok : Altijd alles omdraaien, je weet donders goed dat wat je hier beweert totale nonsense is. Voor de Catelanen geldt de wet niet? Voor de boeren geldt de wet niet? Geef gewoon toe dat je een hardcore globalist bent die geen middel schuwt om z’n doel te bereiken, dat is tenminste eerlijk.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Blitzman

      Ik bedoel te zeggen dat uiterst rechts zich altijd voorstaat als een law & order politieke richting, waarbij elke boerkadraagster in de kraag moet worden gevat, en alle ecologische demonstranten vab straat moeten worden gespoten met een waterkanon, maar plots een hele grote tolerantie toont ten opzichte van groepen waarmee zij sympathiseert. Die hoeven niet van de straat te worden gesproeid met een waterkanon en hoeven niet de cel in.

     2. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Je spiegelen aan de reactie van anderen, een zwaktebod wat mij betreft. Veel erger is het dat in het echte leven de wet niet voor een ieder gelijk is, in tegenstelling tot wat je beweert. Op DDS maak je mensen gemakkelijk verwijten, maar in het echte leven praat je alle waanzin gepropageerd door linkse politici goed. Zo is het schenden van de trias politica bijvoorbeeld geen enkel probleem voor mevrouw, hele epistels worden gewijd aan het onverdedigbare. Mijns inziens in er een groot verschil tussen de mening die iemand uit op DDS en een Catalaan die 13 jaar de cel in moet.

     3. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      Ik denk dat je me verkeerd begrijpt. In bovenstaande comment stel ik vast wat uiterst rechts, of althans een groot gedeelte van uiterst rechts, denkt. Namelijk dit: uiterst rechts is enerzijds fel voor het streng handhaven van de wet, maar anderzijds is zij toch niet zo streng als de overtreders van de wet mensen zijn voor wie uiterst rechts sympathie heeft.

     4. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Ten eerste, hond op met je uiterst rechts. Steeds maar weer hetzelfde stigma, het bewijs van je eigen ongelijk. In onze maatschappij is de wet niet voor een ieder gelijk. “Man / vrouw”, “blank / gekleurd”, “hetro / homo” en “kartel / anti establishment”. Neem nu het stikstof stikstofbeleid, de Europese regels worden in Nederland anders toegepast dan als bijvoorbeeld in Duitsland. De wet wordt zo gehanteerd als het uitkomt, in dit geval ten koste van de boeren. De reacties op dit forum zijn slechts een tegengeluid van de ongelijke toepassing van de wet. Reacties op DDS blijven beperkt tot dit forum, het door jou gevente totalitaire fascisme met een totaal disrespect voor elke vorm aan wet en regelgeving is de politieke realiteit van vandaag. De onvrede en reacties snap ik prima, en jij ook. Je kiest er bewust voor de normale burger te negeren, deze arrogantie heeft slechts een bepaalde houdbaarheid en laat de schuld niet afschuiven.

    3. Ron

     Nee hoor, rechts volgt eindelijk het voorbeeld van links dat al jaren zo handelt op.

     Aangezien links heeft laten zien dat het rechtssysteem zoveel toelaat waarom moet rechts dan zich gaan houden aan regels die al jaren niet gevolgd worden?

     Als je dan ook nog eens de grootte van de boeren afzet tegen de linkse demonstraties, en dat die kleine linkse demonstraties veel meer vernielen en dan ook nog bewust, dan is het gras wat omgeploegd wordt door die tractoren peanuts.

   2. Rechtsaf

    Jaa EU dickje, occult fantasietje, wiwemm, en dat soort mongolen, doen er alles aan om de boeren NIET te steunen, zij vormen écht een absolute minder-minderheid hoor, zij horen bij die paar procent die tegen zijn….dus een minderheidsstandpunt..

 2. EU kok

  Vaak lees ik hier bij demonstraties: Moeten ze niet werken/naar school ?
  Maar schijnbaar tellen dit soort vragen niet voor de boeren en hun tractoren.
  .
  Zouden volgende week de bouwvakkers gaan demonstreren?

  1. Groeneveld

   ‘Er zijn slechts twee dingen oneindig’, zei Einstein eens. ‘Het heelal en de stupiditeit van EU kokkie. Maar van het heelal ben ik niet zeker.’

   1. EU kok

    Groeneveld twijfelt aan Einstein.
    Dat noem ik nog eens zelfoverschatting.

    1. Kretoloog

     EU-kok snapt de clou weer eens niet. Hij moet ook bij het aanrecht blijven, dat is zijn plek.

     1. Rechtsaf

      Jawel Kretoloog die snapt EU natuurlijk wel, maar EU is hier puur om te zuigen, Nederlanders te minachten en de islam te verheerlijken en dat doet hij saampjes met zijn andere vriendjes..die se* met kindertjes ook nog eens aandoenlijk vinden…

    2. Groeneveld

     Je bewijst je grenzeloze stupiditeit opnieuw. Die twijfel (‘Maar van het heelal ben ik niet zeker’) sprak Einstein zelf uit.

     1. EU kok

      Dat Einstein een uitspraak over mij gedaan heeft, welk een eer en erkenning.

  2. Tman

   kokkie:
   “moeten ze niet werken/naar school?”
   Dat is nu nét het probleem,suffie!
   De overheid wilt de boeren hun werk ONTNEMEN,boeren willen dolgraag werken!

   1. EU kok

    Quote : het afbrokkelen van respect voor hun vak.
    .
    Maar met extra veel subsidie zou dit verholpen kunnen worden.
    En de hier aanwezige meute slikt het als zoete ontbijtkoek.

    1. Mycase

     Het meest gebruikte woord van links SUBSIDIE .HET GELD GROEIT GODVER NIET AAN DE BOMEN IDIOOT .

     1. EU kok

      Wat?
      Bent u tegen subsidie voor die arme boeren.
      En die ene sloper die 164.000 eurootjes subsidie in 2 jaar tijd kreeg?
      Is toch zielig, die arme boer.

     2. Watcher

      Subsidies voor de boer.

      beveiligingssubsidies, Jonge Landbouwers regelingen, asbest subsidies, instandhoud subsidies, innovatie subsidies, natuursubsidies, landbouwgrond subsidies, klimaat subsidies, bodemkwaliteit subsidies, POP3-subsidies en dat is maar een fractie van alle lokale, regionale, provinciale, nationale en Europese potjes.

     3. EU kok

      Wat een linkse subsidie slurpers zijn die boeren.

     4. Blitzkrieg

      Watcher : Veel van deze subsidies zijn voor het instant houden van jouw geloof, niet voor de boeren.

      instandhoud subsidies
      innovatie subsidies
      natuursubsidies
      klimaat subsidies
      bodemkwaliteit subsidies

      Dit is slechts een vorm van subsidie, linkse klimaat/milieu subsidie. Vervolgens schrijf je die ook nog bij op het conto van de boeren. Er is een eufemisme voor mensen zoals jij, linkse hypocriet.

     5. Rechtsaf

      Wat zou Eu dickje en watcher nou betalen voor een stukje vlees?

      Jullie beide …….. (want meer zijn jullie niet) laten precies zien waar jullie zielenpoten voor staan, iig niet voor de boeren die ondanks subsidies, die ECHT nodig zijn om te overleven, nog meer het vel over de kop getrokken wordt, jullie mismakelijke idioten, reageren hier puur om te zuigen en te irriteren, meer doen jullie niet, proberen het bloed onder nagels vandaan te halen door minderheidsstandpuntinnemende reacties te plaatsen, in dit geval, de boeren te minachten en werkelijk grof te schofferen..
      Iedereen kotst jullie uit…

     6. Rechtsaf

      “En die ene sloper die 164.000 eurootjes subsidie in 2 jaar tijd kreeg?”

      EU dickje heeft geen idee wat het kost om al die regeltjes opgelegd door Den-haag kosten, hoeveel het kost om tegenwoordig een boerenbedrijf te hebben, werkelijk geen idee heeft EU dikcje

     7. Blitzkrieg

      Rechtsaf : Ze hebben geen idee wat het kost om aan al die regeltjes te voldoen, het interesseert ze namelijk geen ene rot moer.

   2. claus

    tman,
    Het is inderdaad stuitend,zoveel onnadenkendheid van veel reaguurders.
    Het is reaguren,OM te reaguren.
    Notoire dwarsliggers!

  3. Mycase

   Ze werken toch jouw vriendjes, die krijgen voor het staken betaalt ,me dunkt verder nog wat nieuws of was dit het .

   1. EU kok

    BetaalD
    Dat was het, verder niets voor u.

    1. Mycase

     Val dood lul nietszeggendtd ventje ben jij

    2. Rechtsaf

     EU is een taalnazi en dit zegt de wetenschap over dit soort mens.

     Wetenschap bewijst: taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.

     Nou de definitie van een taalnazi is EU dickje…

    3. Top

     Wetenschap bewijst: taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.

     “Scientists have found that people who constantly get bothered by grammatical errors online have “less agreeable” personalities than those who just let them slide.
     And those friends who are super-sensitive to typos on your Facebook page? Psychological testing reveals they’re generally less open, and are also more likely to be judging you for your mistakes than everyone else.”

     En zo, kruipd Jabba, door zijn armzalig levventje. Alleen zein komputertje is noch zijn beste vriendje. Een flapdrol pur sang.

  4. Henkdetenk

   Het eu (hamburgerflippert) cockje snapt niet waar voedsel vandaan komt en hoe hard daar voor gewerkt moet worden.
   Ook snapt hij niet dat boeren ondernemers zijn en zelf dus kunnen bepalen over hun tijdsindeling en verzorging van hun vee.
   Ook snapt het cockje niet dat boerinnen ook kunnen melken mesten en voeden.

 3. Tman

  De Nederlandse boeren hebben lering getrokken uit de doeltreffende en harde manier van gerechtvaardigd protesteren in Frankrijk!
  Boerenslimheid en doorzettingsvermogen noemt men dat!

  1. EU kok

   Daar hebben we weer zo een linkse gele hesjes aanhangers.
   De lange lat over dat slopende tuig.

   1. Blitzkrieg

    EU kok : De lange lat die mag niet meer, mensen als jij hebben daar wel voor gezorgd. Discipline, orde en respect wordt niet meer bijgebracht, voorgelezen worden door transgendere regenboog nichten op school is hiervoor in de plaats gekomen.

 4. Meriadoc Brandebok

  Volgens een bekend politicus kan men tegen opstandige demonstranten het beste een waterkanon inzetten. Met een stel lopende eco-gekkies gaat dat wel lukken, maar bij tractoren zul je de gepansterde wagens moeten inzetten.

  1. EU kok

   Wordt hier niet vaak gesuggereerd om met scherp te schieten?
   Gelukkig nooit mijn voorstel .

    1. Blitzkrieg

     Meriadoc Brandebok : Smiley’s poepen, ons politiek intellect kan dat. Hoe lang duurde het voordat je dit truukje had aangeleerd?

    2. Mycase

     Zoooooooo nog een sticker jij bent goed bezig hoor zeker allemaal gekregen zondat toen je lekker in je hol werd genomen ????

     1. Mycase

      zondag dan he hahahaahahahahahah

 5. JFU

  Valt wel op….het leger inzetten tegen eigen volk die vechten voor hun bestaan. Bij demonstraties van geimporteerde Moslims en linkse relschoppers durven ze niet op te treden…Walchelijke fascisme.

  1. VerreOosten

   Welkom in Nederland anno 2019.

 6. Jumping

  Prachtig ze pakken nu de tunnels in de Rijnmond.

  Heinenoord/Botlek/Benelux tunnel.

  Sterkte knullen.

 7. tonna

  De tegenstanders van de boerenopstand beseffen niet dat het hier gaat om onze eigen “provisie kast”,de voedselvoorziening van ons land (+export)!
  Die hele milieudoelstellingen en doctrines zijn complete waanzin, deze aanval op de boeren is niet goed te praten.
  Straks moet iedereen verplicht geïmporteerde sojabonen/tofu eten?

 8. EnDanDit

  Het leger haha.. men bedoelt het groepje droeftoeters wat internationaal bekend staat als “the beggar’s army”? Dat het überhaupt nog materiaal kan inzetten…

  1. EU kok

   Weer een weg-met-ons-Nederland aanhanger.
   Schijnt ook een moeilijk woord voor te zijn.
   Even aan Merlot vragen wat dat ook alweer was.

 9. Jv

  LOL, wat kan het leger nog meer doen dan leger voertuigen als barrières in te zetten? Want als ze eventueel zouden moeten schieten dan moeten PANG, PANG roepen.
  En de boeren zullen daarvoor rechtsomkeer maken?
  Man, ik lig werkelijk in een deuk!

  1. EnDanDit

   Ik begrijp zo’n soldaat wel; de munitie die we hebben zijn grotendeels afgekeurde ladingen van andere landen; allemaal te danken aan bezuinigingen van kabinet pRutte. De kans dat zoiets voortijdig in je gezicht ontploft is best groot. Dan zou ik ook liever pang-pang roepen!

   1. Mezzadra

    Dom gepraat, EnDanDit. Er is de laatste jaren heel veel geïnvesteerd in ons leger.

    Overigens zal dat qua defensiekracht alleen zoden aan de dijk zetten in Europees verband. Dat EU-leger moet er dus snel komen.

    1. just saying

     Er komt nooit geen EU leger zakkenwasser al wens je dit nog zo.

     1. Mezzadra

      Het zal gefaseerd gaan en gelijk oplopend met de toenemende politieke integratie.

      ht*ps://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/security/20190612STO54310/defensie-creeert-de-eu-een-europees-leger

     2. just saying

      Welnee strontvlek, de EU staat op ineenzakken en binnen afzienbare tijd zullen jullie door de straten geranseld worden als straf voor het naar de kloten helpen van Europa!

     3. Rechtsaf

      @JS EU is een op en top Eurofiel en islamknuffelaar die feitelijk alleen maar zuigt om te irriteren waar 98% hier tegen de EU is neemt EU altijd een minderheidsstandpunt in…

    2. EnDanDit

     “Er is de laatste jaren heel veel geïnvesteerd in ons leger.”

     En dat is te zien… not. Ik moet al bijna huilen als je die hopeloos verouderde diemaco’s ziet met die aliexpress ‘upgrades’. Voertuigen moeten maar gekannibaliseerd worden om toch maar aan spare parts te kunnen komen. Enfin, ik kan nog wel even doorgaan.

 10. Agios

  Zie het positief. Eindelijk kan het leger weer eens wat oefenen en zien of al het materiaal wel in orde is.

  1. Jv

   Klopt, maar er zullen er ongetwijfeld een aantal bij lopen die verkouden zijn en hun stem misschien kwijt zijn.
   Dat worden dan wel de mogelijke “doorgangen” waar de boeren gebruik van zouden kunnen maken.

 11. Jv

  De minister van defensie, een linkse dweil, die achter het aanrecht zou moeten staan, durft het leger in te zetten tegen de boeren, maar tegen dat linkse protesterende schorriemorrie en moslimtuig kijkt de regering de andere kant op.
  Nee dan de Britten, totaal verbod op de linkse klimaat demonstranten.
  Moesten ze hier ook doen, maar ja…. dan kom je aan hun linkse clubjes!

 12. Mezzadra

  De boeren zijn bezig met een charme-offensief.

  1. Meriadoc Brandebok

   🙂 🙂

   1. Mycase

    2 stickers nog wel goed van jouw hoor verder nog wad nieuwsss ja met een d hahahahaah is je reet al weer genezen ????

 13. Jumping

  Prachtig Opa is op de stee en de knullen zijn naar Den Haag.
  Rutte ophalen, de knullen zoeken nog hulp, voor in het maïs en bieten transport.

  Zet hem op Joppie.

 14. Politiek Profeet

  Zodra de wanna bee soldaatjes van hedendag een paar liter stront over zich heen hebben gekregen geven ze zich massaal over aan de boeren.
  Niemand gelooft toch echt dat de hedendaagse wanna-bee soldaatjes op de vuist gaan met echte kerels(de boeren).
  Gierkarren vooruit, flink sproeien en de doorgang naar die kloothommels op het Binnenhof ligt open.

 15. Piet51

  Het zou goed zijn als de boeren zich zouden realiseren, dat die stikstofwaarschuwing en het advies om heel streng op te treden lang geleden al is gegeven. Men doet nu, alsof die stikstofcrisis iets nieuws is, waar de boeren voor geofferd worden. Niets is minder waar, want er zijn inmiddels 30 jaar verstreken, waarin de landbouwsector een gesignaleerd probleem had kunnen aanpakken. In ieder geval hadden ze kunnen weten, dat dit ooit weer terugkomt.

  Vandaag meldde Trouw het volgende:

  “Een commissie van deskundigen heeft deze week de aandacht gevestigd op het stikstofprobleem in de landbouw. De regering wordt geadviseerd strenge normen in te voeren. De natuurbeschermers pleiten voor inkrimping van de veestapel, de landbouw zoekt naar minder ingrijpende maatregelen.”

  Aldus de Volkskrant van 15 december 1990. In een alarmerend artikel op pagina 21 viel te lezen dat boeren rekening moesten houden met een veel strenger mestbeleid. Een stikstofnorm was hard nodig om verdere vervuiling van het grond- en oppervlaktewater te voorkomen.

  De brenger van deze boodschap was dr. ir. J.H.J. Spiertz, directeur van het Centrum voor Agrobiologisch Onderzoek in Wageningen. Hij leidde de commissie van deskundigen die in opdracht van het kabinet een oplossing moest bedenken voor de stikstofcrisis. Zijn adviezen veroorzaakten een fel debat. Natuur- en milieuorganisaties bepleitten een kleinere veestapel, te beginnen bij minder varkens en kippen. Boerenorganisaties benadrukten dat de agrarische bedrijven al veel minder stikstof uitstootten dan voorheen en dat verdere reductie de boer te veel geld zou gaan kosten. Spiertz zelf was verbaasd over alle ophef: “Het lijkt net alsof dit als een donderslag bij heldere hemel komt. Maar iedereen die de milieudoelstellingen voor de landbouw kent, kon weten dat dit eraan zou komen………”

  1. Rechtsaf

   Je moet niet zo dom l*llen, gisteren een item op tv, in Duitsland zijn de regel dat er 7 mol uitgestoten mag worden in Nederland 0,05mol, Nederland is helemaal van haar klimaathysterische pot gerukt, en jullie doen net zo hard mee…

   Overigens is stikstof geen probleem voor de natuur, de natuur heeft dit namelijk nodig…

   1. Joop Klepzeikert

    @Rechtsaf: Het is zonde van je tijd om stukjes te typen naar een trol met 10+ aliassen, die trots op zijn IQ van 51 is.
    Dat soort zwaar geestelijk gehandicapten kunnen niets begrijpen.
    Alleen wat hun grote zwakzinnig linkse leiders ze vertellen geloven ze. Al het andere is te moeilijk voor ze.

    1. Piet51

     @Klepzeikert
     Dank, dat je mijn reactie hebt gezien en niet negeert. Ik zal je niet aanraden dat Trouw-artikel te lezen. Het zal je alleen maar in verwarring brengen.

     1. Mezzadra

      Dat is een goed advies, Piet51, cognitieve dissonantie leidt hier meestal alleen maar tot agressie en beroerd Nederlands.

     2. Kretoloog

      Piet51: de ammoniak- en stikstofuitstoot doodde veehouderij is sinds 1990 met 65% (!) gedaald. Enerzijds door inkrimping van de veestapel, anderzijds door aanbrengen afzuiginstallaties e.d. De boeren hebben, dankzij miljoeneninvesteringen, keurig gedaan wat van hen werd gevraagd. Daarom is het ook zo vals dat zij nu weer de schuld krijgen, terwijl andere vervuilende sectoren zoals lucht- en scheepvaart opnieuw buiten schot blijven.

     3. Kretoloog

      Doodde = door de

   2. Piet51

    @Rechtsaf
    Ik l*l niet dom, ik citeer alleen over een rapport van een commissie uit 1990. Of eigenlijk citeer ik uit een artikel in Trouw van vandaag (trouw.nl/politiek/in-1990-heette-remkes-nog-dr-ir-j-h-j-spiertz~bda8f5b4/), dat een artikel uit de Volkskrant van 15 december 1990 citeert, waarin wordt bericht over de rapportage door een officiële commissie over een stikstofcrisis. Niets nieuws onder de zon dus. En die constatering is niet mij te verwijten. Het zou je helpen, dat artikel te lezen.

    Verder kortgeleden in één van de dagbladen: De situatie in Duitsland is onvergelijkbaar met NL, want Duitsland is groter en de natuurgebieden zijn groter en liggen verder uit elkaar. Ook meer bos en hei helpt, want die hebben minder last van stikstof.

    Dat je iets wat de natuur nodig heeft in onbeperkte hoeveelheden kunt toevoegen getuigt alleen maar van ondeskundigheid. Mensen hebben ook zuurstof nodig, maar weet je wat er gebeurt als je dat onbeperkt toevoegt?

    1. Henkdetenk

     @pietje weet nog nog net de paar verdwaalde haartjes op zijn wangetjes te tellen, en daar houd zijn kennis op.
     Hij weet alles te vertellen over de natuur in Duitsland en de stikstof hoe het daar zich verhoudt in de natuur en voelt zich gesteund door een flut artikeltje notabene uit de proest…. Meest betrouwbare krant van Nederland de trouw.
     Ja @piet51 de huistr@l gaat het wel even wijsmaken.. Proest.

     1. Piet51

      @Henkdetenk
      Toch wel weer een sterke inhoudelijke reactie, zo vroeg op de ochtend. Knap, klasse, hebben we wat aan.

     2. Henkdetenk

      @pietje51 precies wat ik net aangaf jouw bijdrage is inhoudsloos.
      Veel woorden maar niks meer dan ongefundeerd stellingen poneren.
      Maar goed daar ben je ook een tr@l voor.
      Beetje opruiien onwaarheden en verzonnen dingetjes roepen en vage artikeltjes uit de wc papier krantjes zoals trouw ad en nrc kopiëren.

     3. Blitzkrieg

      Piet51 : Als je toch bezig bent met het leveren van kritiek, spreek beter je maat Meriadoc Brandebok aan, die kraamt de hele ochtend alleen maar 🙂 ’s uit.

    2. Rechtsaf

     Jawel dat doe je wel piet..

     Wat is nu eigenlijk die “stikstofkwestie”?

     De natuurwaarden van heide en stuifzand en de effecten van het menselijk handelen.
     DGRK Stikstofdossier

     Vanwege de actualiteit van de “stikstofdiscussie” en -wetgeving bij het stilleggen van een deel onze economie, vonden we het belangrijk om deze kwestie in objectief perspectief te plaatsen. Vele artikelen werden al gemaakt die de beperkingen van ammoniakuitstoot tot onderwerp hadden (veelal van Jaap Hanekamp, zie bijvoorbeeld hier in 2015 of hier in 2017 of hier in 2018), maar de actuele beperkingen betreffen de stikstofverbindingen in zijn algemeenheid. Hoe zit dat nou? Waar gaat dit nu weer over, vraagt de verbaasde toeschouwer zich af.

     Deze bijdrage van Hugo Matthijssen verscheen eerder op Climategate.nl en zet de kwestie niet-specialistisch op een rijtje. Voor de toegankelijkheid worden de betreffende stikstofverbindingen versimpeld tot “stikstof”, beseffende dat het gaat om nitraten, diverse stikstofoxiden, ammoniak enzovoorts.

     In de 18e en 19e eeuw was de mestvoorziening van de akkers rond de Drentse dorpen afhankelijk van plaggen en begrazing. De schapen werden ingezet om de grond verder van het dorp te begrazen. ‘s Avonds werden de schapen naar de stal gedreven waarvan de bodem voorzien was van een laag plaggen. De mest vermengde met die plaggen en werd uitgestrooid over de akkers.

     Het land bestond nog voor een groot deel uit woeste grond en zolang de bevolkingsdruk niet te groot werd, was dit een goed werkbaar systeem om de rond de dorpen liggende akkers van fosfaat te voorzien.

     Op deze wijze werd de humuslaag van de verder van het dorp gelegen “woeste grond” geleidelijk aan verarmd en de begroeiing verschraalde tot een paar soorten zoals heide, planten en enkele grassen die aan zeer arme grond genoeg hebben.

     Door de landbouw en veeteelt, zoals schapen en geiten, ontstonden er door begrazing en verplaatsing van fosfaat naar de stallen grootschalige heidevelden die weinig met natuur te maken hebben.

     Naarmate de grond nog verder werd uitgeput en de schapen op grotere afstand van de dorpen graasden was de bodem daar zover verarmd dat er weinig meer groeide en de wind grip kreeg op het zand. Zandverstuivingen rond de dorpen werd een groot probleem. De akkers en delen van de dorpen verdwenen regelmatig onder het stuifzand. Het leven werd vrijwel onmogelijk.

     Uitgeputte grond heide en zandverstuivingen waren het resultaat door verdere verschraling van de grond rondom de dorpen. De werkwijze van de boeren had overbegrazing tot gevolg wat nog versterkt werd door de groei van de populatie.

     Met de komst van kunstmest werden de “woeste gronden” weer vruchtbaar gemaakt en met het planten van bomen werd ook het stuifzand geleidelijk weer vastgelegd. Het directe gevolg was dat heidevelden omgevormd werd tot vruchtbare landbouwgrond.

     Drenthe werd weer leefbaar, landbouw was in ontwikkeling en ook de bossen van Staatsbosbeheer kregen meer en meer grip op het landschap waardoor zandverstuivingen grotendeels tot het verleden gingen behoren.

     Heide werd weer schaars. Het landschap wat was ontstaan door verarmde gronden als gevolg van overbegrazing en verarming, verdween geleidelijk aan. Een in de vorige eeuw gegroeid landschap dat alleen kon bestaan door toedoen van de mensen die met moeite het hoofd boven water konden houden .
     Stikstof Wat is nu eigenlijk die stikstofkwestie en stikstofproblematiek

     door Jac P. Thijsse

     Drenthe stond begin vorige eeuw bekend om zijn paarse heidevelden die zo mooi beschreven waren in het boek van Thijsse. Jacobus Pieter Thijsse 1865 – 1945 heeft die laatste fase goed in beeld gebracht hij beschreef de uitgestrekte bloeiende heidevelden en maakte er prachtige afbeeldingen bij. Het gevolg daarvan was dat heide het etiket “natuur” kreeg.

     Midden jaren 80 heeft Drenthe dan ook een aantal besluiten genomen om die heide weer terug te brengen in het landschap. De heide-motie werd aangenomen waarin als doelstelling was opgenomen het terugbrengen van paarse heidevelden in het Drentse landschap wat alleen mogelijk was door verarming van de gronden op en rond de schaarse heidevelden.

     Bij Dwingeloo en in de buurt van Hooghalen bestonden nog wat heidevelden en schrale akkers en daarachter was het gebied bestemd voor landbouw en veeteelt.

     In de heide-motie was geregeld dat heidevelden weer moesten uitbreiden door verschraling van het landschap en aankopen van gronden.

     Ook werd de stichting het Drentse landschap in staat gesteld op kosten van de provincie grond op te kopen en om te vormen tot wat nieuwe natuur genoemd werd.

     Het effect daarvan was dat vele grotere en kleinere percelen verspreid over heel Drenthe, inclusief landgoederen en hunebedden, in bezit of in beheer van de stichting het Drentse Landschap kwamen.

     En daarmee werd verspreid over heel Drenthe grotere en kleinere terreinen als natuurgebied aangemerkt uitgaande van o.a. de natuurwaarden uit o.a. de heide-motie. De bezittingen van de stichting “het Drentse landschap” en daarmee de invloed op de omgeving groeide sterk sinds de jaren 80. Heel veel grotere en kleinere percelen moesten ontzien worden, ook wat de stikstofuitstoot in de omgeving van deze natuurgebieden betreft.
     Bezittingen van de stichting het Drentse Landschap

     In de praktijk heeft dit beleid direct effect op een groot deel van de samenleving.

     stikstof werd in de ban gedaan; boeren maar ook bedrijven worden aan strenge regels gebonden. Heidevelden werden uitgebreid en opnieuw “ontwikkeld”. De grond werd verarmd door de bovenlaag te verwijderen en heideplanten in te planten.

     En waarvoor vraag je je dan af; om de paarse heidevelden en zelfs zandverstuivingen terug te brengen als “bestaande en nieuwe natuur”?

     Kijken we naar de periode 1800 – 1930 dan was alle heide een direct gevolg van verarming van gronden door begrazing en fosfaat transport via de schapen van het omringende land naar de akkers rond de dorpen. Na 1980 worden heidevelden kunstmatig in stand gehouden en heten nu nieuwe natuur. De vraag is alleen of we daar nu niet mee doorslaan.

     Heide en zandverstuivingen zijn ontstaan door menselijk handelen en kunnen alleen blijven bestaan door continu verarmen. Jarenlang is met plagmachines heidegrond arm gehouden.

     Ook werden grazers ingezet. Dit geeft het Drentse landschap aan: “Ga een stukje lopen in een terrein van Het Drentse Landschap en je komt ze tegen: de Schotse Hooglanders, Limousin-runderen, Drentse Heideschapen en Schoonebeker Heideschapen, die meewerken aan het beheer van de heide- en graslandgebieden. De runderen en schapen houden de terreinen open en zorgen voor variatie.” Bron hier.

     Ook stikstof uitstoot in de omgeving wordt aan banden gelegd en samen met afplaggen (het kunstmatig begrazen) en begrazen blijft de heide in stand. Als we stoppen met dit soort activiteiten zal heide weer vergrassen er gaan er planten groeien die stikstof uit de lucht vastleggen en zo kunnen er weer andere planten groeien die hier van oorsprong thuishoren. Er ontstaat een natuurlijk landschap bestaande uit bossen en grasvlakten. De echte natuur van Nederland.
     Stikstof wordt nu als vervuiling gezien

     In heel Nederland zijn we nu bezig met het aan banden leggen van activiteiten om stikstof te monitoren om “de natuurwaarden”, waaraan niets natuurlijk is, te handhaven.

     De gevolgen op de economie zijn duidelijk.

     Als gevolg van wegverkeer, vliegverkeer, landbouw en industrie komt stikstof in de atmosfeer. Dit kan als droge of natte depositie neerslaan en heeft dan een vermestend effect. Dit kan gevolgen hebben voor vegetaties, planten, en via de structuur en samenstelling van vegetaties ook voor vogels en andere dieren. Een deel van de vegetaties (in natuurgebieden) is gevoelig voor additionele depositie van stikstof.
     Belangrijk aspect beoordeling Natura 2000-gebied

     Met een model kunnen omvang en reikwijdte van additionele depositie door een nieuwe activiteit in beeld worden gebracht. Vervolgens kan beoordeeld worden in hoeverre flora, vegetatie en fauna hier negatieve gevolgen van kunnen ondervinden. stikstof is tegenwoordig een belangrijk aspect van beoordelingen van voorgenomen activiteiten en plannen rond Natura 2000-gebieden.

     Een antropogeen (door mensen teweeggebracht) landschap bestaande uit heide en zandverstuivingen wordt natuur genoemd en vastgelegd in de natuurwaarden. Vervolgens wordt meer van dit landschap ontwikkeld en dat heet “nieuwe natuur” en in stand houding daarvan is alleen mogelijk door continu ingrijpen zoals plaggen, begrazing en verarming van de omgeving.

     Hoever moeten we zo gaan vraag je je af. Één heideveld is “mooi”, maar in hoeverre moeten we door blijven gaan om grootschalige heide in stand te houden en zelfs uit te breiden onder het mom van nieuwe natuur? Stoppen we met dit beleid dan krijgt de natuur weer de kans om zelf te ontwikkelen en ontstaat een landschap bestaande uit bossen afgewisseld met grasland en op enkele plaatsen heide en een stukje zandverstuiving.

     Het wordt tijd om eens na te gaan denken waar we mee bezig zijn. Nederland valt langzaam maar zeker stil, economische activiteiten zoals de bouw die net op gang kwam wordt weer op slot gezet. Landbouw wordt als vervuiler gezien en haast onmogelijk gemaakt.

     We zijn letterlijk bezig om alle economische activiteiten on hold te zetten.

     Echte problemen worden niet opgepakt. Neem fosfaat. Zonder fosfaat geen landbouw en wat we nu zien is dat grote hoeveelheden voedsel voor mensen en (kracht-)voer voor het vee geïmporteerd wordt. Dat betekent uiteraard een mestoverschot en vervolgens gaan we mest als afval zien en vergisten etc. Wat we nu doen is grootschalig wereldwijd hetzelfde als de boeren in het dorpje in Drenthe in 1880 deden. Het verarmen van gronden verder weg en mest produceren in de stallen. In de gebieden waar ons veevoer en voedselgewassen vandaan komen ontstaat een enorm fosfaattekort.

     Nu kunnen we daar nog wat aan doen, de mest drogen, bewerken en het fosfaat terugbrengen naar de akkers waar ons voedsel en veevoer vandaan komt.

     Prof. dr.ir. Oene Oenema (van de Universiteit Wageningen, red.) schrijft het volgende

     “Zonder fosfaat geen voedsel. Onze huidige voedselproductie is in sterke mate afhankelijk van kunstmestfosfaat, gemaakt van ruwfosfaat. Berekeningen laten zien dat ruwfosfaat schaars wordt binnen enkele generaties. Het ‘fosfaatprobleem’ is groter dan het energieprobleem, want voor fosfaat is geen alternatief,’ zegt Oene Oenema. Fosfaat is essentieel voor plant, mens en dier. Voedselproductie kan niet zonder fosfaat en dat betekent dat we moeten overschakelen op hergebruik en het drastisch beperken van verliezen. Dat vergt een forse omschakeling. Oenema wil wegen verkennen voor efficiënt hergebruik van fosfaat in de voedsel productie-consumptieketen. De verdeling van (ruw)fosfaat en bodemfosfaat is zeer ongelijk in de wereld. De mestoverschotten in Nederland maken dat veel landbouwgronden nu rijk zijn aan fosfaat en dat fosfaat nog vaak als afval wordt gezien in plaats van waardevolle grondstof. In Afrika zijn de bodems daarentegen zeer arm aan fosfaat, waardoor de voedselproductie wordt beperkt. In Afrika schreeuwt de bodem om fosfaat; voor verhoging van de voedselproductie is daar meer fosfaat nodig.”

     Zie verder hier.

     Samengevat: Wat nu natuurgebieden genoemd worden zoals heidevelden en stuifzanden hebben net zoveel met natuur te maken als mijn achtertuin die op kleur en bloeitijd is aangelegd.

     Gewassen die op voedselarme gronden leven zoals heide kunnen alleen grootschalig uitgroeien door kunstmatige verarming van de bodem. Dit “natuurlijk” noemen is een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Heidevelden zijn ontstaan door toedoen van de mens en kunnen alleen in stand blijven door kunstmatige bodemverarming door menselijk handelen.
     Om de kunstmatige begroeiing van deze zeer grootschalige heidetuinen in stand te houden moet er onderhoud plaats vinden zoals plaggen en begrazing en ook door de uitstoot van menselijke bedrijvigheid kunstmatig laag te houden.
     Stoppen met het onderhoud van deze grootschalige heidetuinen betekent dat de natuur die hier thuishoort en bestaat uit graslanden afgewisseld met grotere en kleinere bossages met de daarbij horende biotopen geleidelijk aan weer een kans krijgen.
     Veel ontwikkelende natuur is de afgelopen periode compleet onderuit gehaald om natuur bestaande uit heide-achtige landschappen te ontwikkelen.

     Als we de middelen die nu ingezet worden voor natuurontwikkeling en beheer gaan inzetten om mest te verwerken en terug te voeren naar het brongebied van ons voedsel en veevoer zodat we mondiaal een echte kringloop creëren dragen we bij aan een mondiaal evenwicht wat fosfaatgebruik betreft.

     stikstof begrenzen om kunstmatige heidetuinen in stand te houden is contraproductief en heeft niets met natuurbeheer te maken. Stoppen met dat beleid maakt dat er net genoeg stikstof op de verarmde gebieden terecht komt om weer echte natuur te vormen – een biotoop die hier van nature ontstaat zonder menselijk ingrijpen. Heide is net zo natuurlijk als een graanveld….

 16. Joop Klepzeikert

  Werkelijk onbegrijpelijk dat zelfs militairen zich tegen eigen volk in laten zetten. Dit laat wel weer zien dat ook de selectieprocedure bij defensie al net zo fout extreem socialistisch is als bij politie. Een normale militair laat zich niet tegen eigen volk inzetten maar is er om het volk tegen vijanden te verdedigen.

  1. tailgunner

   @Joop:
   Deze ongepantserde voertuigen dienen puur als afzetting van bepaalde straten. Zulk materiaal heeft de Haagse politie namelijk niet. Ze lenen deze voertuigen.

   Er is dus totaal géén sprake van militaire inzet. De media maakt het weer interessanter dan het is… Stèl dat dat nodig zou zijn, dan zou je eerder blauwe Marechaussee pantservoertuigen met waterkanon zien en geen landmacht trucks.

  2. van Urk

   Dezelfde militairen die dag in dag uit zeuren dat zij pang pang moeten roepen en niet over goede uitrusting beschikken. Ook zij zouden tegen de graaioverheid in het geweer moeten.

 17. forestfriend

  ZO! die zijn bang voor boeren! Ze hebben vast iets slechts op hun geweten!

  1. Original NL

   Kartelpolitici hebben geen geweten forest!

 18. tailgunner

  Overdrijven is ook een vak, net als onkunde. Dat zijn geen gepantserde legertrucks op de foto. Defensie heeft geen gepantserde trucks, alleen DAF’s en de nieuwe Scania’s. De trucks die je hier ziet zijn voorzien van containers. Soms zit er i.p.v. een container een andere bak op. Dat is afhankelijk van de functie. Het materiaal wordt gewoon gebruikt als afzetting en niet als bewapende- of gepantserde militaire inzet. Daar zullen ze eerder de blauwe Marechaussee voertuigen voor gebruiken. Overigens is er in militaire kringen veel sympathie voor de boeren dus die staan echt niet tegenover elkaar.

  1. Mezzadra

   Verhelderend, tailgunner.

   Dank.

 19. tailgunner

  “flinke confrontatie tussen boeren en Defensie dreigt”

  Heer Engelbart, óf u bent ongelooflijk tendentieus bezig óf u verdiept zich niet in berichtgevingen óf u bent gek op clickbait. Die kop slaat namelijk helemaal nergens op!

  Er is GEEN confrontatie tussen boeren en Defensie! Er is ongepantserd en ongewapend materiaal van Defensie UITGELEEND aan de politie in Den Haag als AFZETTING omdat ze niet over zulk materiaal beschikken.

  Als jij jezelf ‘hoofdredacteur’ en ‘journalist’ noemt, dan heb je de taak om juiste informatie te geven. Anders kun je beter een carrière beginnen bij de Privé of Story of zo…schaam je.

 20. goedisfout

  Hopelijk valt Rutte’s rariteitenkabinet snel.

 21. Original NL

  Het leger heeft 2 containertrucks met wc papierrollen naar den haag (aka islamabad) gestuurd.
  Het kabinet is voltallig aan de diarree!!!

 22. Rosasolis

  De boeren komen met tractoren niet het Binnenhof binnen. Het is nu beter en noodzakelijk, dat zij gaan enorme protest acties samen met veel gewone burgers organiseren en uitvoeren, in alle gemeentes van Nederland. Laat onze hele Nederlandse bevolking de hele wereld laten zien hoe belangrijk boeren zijn. Onze meest natuurlijk en belangrijkste beroep mag nooit en nimmer onderdrukt worden. Alleen die vreselijke
  enorme binnen- varkensstallen. En dat is alles wat fout is. Kortom: laat Nederland de 3de beste landbouw land blijven!, na Canada en Amerika. Voor ons land, Europa, en voor vele buitenlandse landen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.