Eredivisieclubs voeren gezamenlijk actie tegen racisme in het stadion, spelen dit weekend één minuut niet

Een statement vanuit de Nederlandse Eredivisie is ‘in the making’! Zojuist werd bekendgemaakt dat Eredivisieclubs dit weekend één minuut niet voetballen om daarmee een statement te maken tegen de misdragingen van een aantal FC Den Bosch supporters. Fans maakten tijdens een wedstrijd racistische grappen en sommigen brachten openlijk de Hitlergroet. Misschien is dat grappig als je doorgesnoven de film Der Untergang kijkt, maar niet in het openbaar. Een goed initiatief dus!

De Eredivisieclubs hopen met de actie duidelijk te maken dat zij het gedrag van de FC Den Bosch fans niet accepteren en maken een gezamenlijk statement, zo laat de NOS weten. Of de actie ook doorgaat hangt echter niet alleen van de wensen van de club af, maar ook van de KNVB.

De arbitersorganisatie voert uiteindelijk de regie van de wedstrijd, maar het is de verwachting dat de KNVB meedoet aan de actie. Immers is de organisatie onderdeel van zowel de UEFA en de FIFA, die beiden ‘racismebestrijding in het stadion’ hoog in het vaandel hebben staan.

FC Den Bosch bood haar excuses aan voor het gedrag van haar fans en dat siert de club. Natuurlijk is zij als club niet schuldig aan het racisme, maar draagt ze wel verantwoordelijkheid voor wat er in haar stadion gebeurt. Ook faalde de club keihard met de crisiscommunicatie toen zij als reactie op het wangedrag van de supporters een statement maakte die in verkeerde aarde viel. Maar het spreekt voor de club dat zij dit snel rechtzetten in een persbericht:

“FC Den Bosch heeft gisteren de plank volledig misgeslagen met haar te snelle statement. Die reactie was een blunder, waarvoor de club haar excuses aanbiedt aan iedereen en in het bijzonder aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.”

Afijn, hopelijk komen dit soort incidenten niet vaker -liefst nooit- voor in Nederland. Het is daarom goed dat de clubs een statement maken om direct aan te geven wat hier de normen zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. EU kok

  De Eredivisieclubs maken een statement tegen racistische uitingen.
  Nu DDS en een aantal reageerders nog.

  1. ZiggyStardust

   Doe dan.

   1. EU kok

    Helaas ben ik een van de weinigen die ageert tegen walgelijke postings zoals die van Tman.

    1. ZiggyStardust

     Maar Jan Roos riep het geweld wel over zichzelf af, toch?

     1. EU kok

      Geen mensen en hun uitspraken door elkaar halen, staat slordig en heeft dus geen enkel effect.

    2. ZiggyStardust

     EU Chef-kok, was iedereen maar zo goed en zuiver als u.

  2. Rechtsaf

   EU praat alleen over anderen en heeft zelf geen ruggengraat..

  3. Nep

   Juist!

 2. Jumping

  Goed plan.??

  Is dit de oplossing.??

  Doet men dit in combinatie, met de Jodenhaat op de Dam. ??

 3. Wesley Benbow

  Mooie actie.

  De afschuwelijke taferelen rond FC Den Bosch en Zwarte Piet hebben Nederland wakker geschud. Laten we het een geluk bij ongeluk noemen.

  1. ZiggyStardust

   Mooi! Dan wordt het nu misschien eindelijk eens tijd om die andere ‘kindervrienden’ aan te pakken. Oude vieze mannetjes die seksualiteit met kinderen verheerlijken mogen ook wel eens stevig onder de loep genomen worden.

   1. EU kok

    Aldus de zelf denkende Ziggy, die klakkeloos een ander nakakelt

    1. ZiggyStardust

     In diverse discussies met Wesley Dembow, toen nog Mezzadra en Lao Tse geheten, is mij duidelijk geworden dat hij geen afstand neemt van p*dofilie en het zelfs goed praat. In die discussies had ik het over mijn jeugdjaren waarin ik zelf slachtoffer ben geweest van zo’n beest. Chef Kok, ik praat niemand na, een p*dofiel herken ik uit duizenden. Het zijn narcistische en manipulatieve figuren.

     1. EU kok

      Spijtig wat u heeft meegemaakt maar uw diagnose is onjuist.

     2. ZiggyStardust

      Nee hoor Kokkie, in de discussies werd het een en ander zeer duidelijk.

 4. RvdBe

  Zoals gewoonlijk slaat het weer totaal door, elke beweging op de tribune wordt geanalyseerd op racisme en de betreffende personen worden gelijk publiekelijk geslachtofferd, ik ben tegen discriminatie, maar er wordt weer met 2 maten gemeten, anti joden geluiden bv worden onbestraft gelaten.
  Nazi Duitsland zou er trots op zijn geweest.

  1. Wesley Benbow

   Ik ben met RvdBe van mening dat de anti-Joodse kreten in de richting van Ajax bestraft dienen te worden.

   In een andere context komt het volgens mij niet voor.

   1. ZiggyStardust

    Ajacieden noemen zichzelf joden. Ik heb niets met voetbal, helemaal niets zelfs, maar je haalt de term joden hier uit de context. Heeft niets met racisme te maken volgens mij. PSV heeft de geuzennaam ‘boeren’, het hoort er nu eenmaal bij blijkbaar. Je kunt overal wel racisme of discriminatie in gaan zien. Behoorlijk bekrompen gedachtengang.

   2. Rechtsaf

    wesley is van mening, pfffffrsssttttt

    1. Vlaswiek

     Voeren betekent boeren

     1. ZiggyStardust

      Ik dacht gisteren even dat ie weg was. Daar zat ik even dik naast!

 5. Job Jansen

  Als blanke wordt je in elke allochtone wijk in je eigen land gediscrimineerd, je kunt het toch niet verstaan. Het land waar de allochtonen wel willen wonen, slecht tot niet zijn geïntegreerd, en het grootste gedeelte niet werkt. Maar wel de uitkering ontvangen van blank geld.

  Gaan blanken nu elke dag een uur staken? De omvolking begint vorm te krijgen.

 6. Riesmog

  Ik wordt misselijk van dat hypocriete gedoe van DDS…

  Ze faciliteren een site voor regelrechte racisten en staan de smerigste taal toe omdat dat nu eenmaal hits&clicks genereert.

  1. EU kok

   DDS is een verdienmodel zonder enige maatschappelijke of politieke doelstelling.
   Elk middel heiligt de financiële doelstellingen.
   Dat is dan ook het enige rechtse aan DDS

   1. ZiggyStardust

    Lol, hierin geef ik je dik gelijk.

  2. ZiggyStardust

   Riesmog, het lijkt de Nederlandse samenleving wel. Moet niet gekker worden toch?

  3. logisch denken2

   Ik wordt misselijk van dat hypocriete gedoe over discriminatie

   Ze faciliteren een site voor regelrechte racisten en staan de smerigste taal toe omdat dat nu eenmaal hits&clicks genereert.

  4. Job Jansen

   @ Riesmog

   Nooit afgevraagd waarom DDS zo slecht modereert?
   Juist daarom geven ze idioten alle ruimte. Ik spreek uit ervaring. Ik heb heel veel racistische zult geschreven om de idiootjes uit de kast te lokken…
   Hits en clicks houdt DDS in leven.

 7. Agios

  Ik ben een felle anti_racist, maar dit zijn toch wel ultieme deugmomenten, is het niet?

  1. ZiggyStardust

   Dat van die Hitler groet is ook al lang ontkracht. Het was een screenshot uit een filmpje. Als je het filmpje bekijkt zie je dat er helemaal niets aan de hand was, die jongen maakte helemaal geen Hitler groet. Maar inmiddels wordt hij door deze framing wel bedreigd. Waait wel weer over, maar wel vervelend lijkt mij.

 8. Fortiori

  Clubs als Napoli hebben de ergste racisten. In de bioscoop zag ik onlangs een docu over Maradonna. Fabelachtig zoals hij Napoli naar de top bracht. De bezoekende club was voorbereid op de meest walgelijke kreten, wat ook gebeurde. Hier werkt 1 minuut stilte niet.

  1. Robert75

   Man dat is nog niks vergeleken met supporters uit Oost Europa. Of wat denk je van Rusland en Turkije, Griekenland om maar eens even wat op te noemen. Die zijn pas erg.

 9. Kim Verlouw

  h*tps://twitter.com/i/status/1197197364987146240

  Ik zal aan haar denken dan…

 10. logisch denken2

  ik word wat misselijk van dat gezeik

 11. Falskorn

  Heel vermoeiend dat constant terugvallen op slachtofferschap. Lekker interessant dat er een paar gasten wat roepen, waar maak je je druk om? We moeten eens ophouden met het sluiten van compromissen richting ethische minderheden die niet in staat zijn zich te schikken in ons land. Met schikken bedoel ik het vermogen, waar blanken daar wel toe in staat zijn, dit soort onzin naast je neer te leggen, erom lachen en door te gaan zonder te mekkeren.

  Hoe meer we doorgaan met het toegeven aan letterlijk iedereen die zich zielig of benadeeld voelt, hoe we langzamerhand steeds linkser en meer gedegenereerd we raken in dit land.

 12. Ozzy

  ‘Kein gelul, Fussbal spielen!’ zei een groot Oostenrijker ooit.

 13. Robert75

  De arbitersorganisatie voert uiteindelijk de regie van de wedstrijd, maar het is de verwachting dat de KNVB meedoet aan de actie. Immers is de organisatie onderdeel van zowel de UEFA en de FIFA, die beiden ‘racismebestrijding in het stadion’ hoog in het vaandel hebben staan.

  —————————————————————————————————

  Ik hoop dat dit als grapje was bedoelt door Teunis Dokter. Hij gelooft toch zelf niet dat de EUFA en de FIFA racismebestrijding hoog in het vaandel hebben staan? Want de EUFA en de FIFA geven tegenwoordig allerlei dubieuze landen het recht om grote voetbaltoernooien te organiseren.

 14. NoWoriesMate

  1 minuut….. Noemen ze dat een statement, een lachertje is het, stelletje mietjes bij elkaar, huilend vallen en wijzen. Ze hadden de wedstrijd nooit moeten afspelen

  1. Robert75

   Alsof je daar wat mee opschiet. Willen ze dan wedstrijden dan gaan stil leggen voor elk scheetje die gelaten wordt ? Ik denk dat in alle stadions elke week wel iets geroepen wordt. Dat zit nu eenmaal in het gedrag van supporters. Dat is al jaren zo en dat zal altijd zo blijven dat verander je niet. Wat denk je nu dat die supporters het boeien als die wedstrijden worden gestaakt? Juist niet. Daar moeten ze alleen maar om lachen.

   Je kan er gewoon niet zoveel aan doen. Niemand heeft het in de hand wat er vanaf de tribunes wordt geroepen en gezongen. Daar doe je niet zoveel tegen. Het hoeft er maar eentje te zijn en die zitten er altijd.

   Wat verlangen ze eigenlijk. Zoals Johan Derksen je moet levenslange stadionverboden geven. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Je moet wel eerst weten wie wat heeft geroepen alvorens je tot dat soort zaken over kan gaan. En dan zeggen ze je hebt de videobeelden maar daarop kan je niet horen wie wat heeft geroepen. Je kan alleen maar zien dat er iemand iets roept maar je kan het niet horen. Dus bewijs maar dat iemand zich racistisch heeft uitgelaten. Ik denk niet dat er veel rechters in Nederland zijn die tot dat soort oordelen zouden kunnen komen. En alleen een onafhankelijk kan je veroordelen. Dus een club of de KNVB kan eigenlijk niet zoveel doen.

   Het klinkt misschien heel raar maar ik denk toch dat je als profvoetballer daar mee moet leren omgaan

 15. Heinrich

  Veel voetbalhooligans zijn minder begaafd, gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar en waren in vroeger tijden patiënten, ze stonden dan ook in meer of mindere mate onder toezicht.
  Ze verbleven of kregen een deelbehandeling in psychiatrische instellingen, daarom is een groot deel van deze gewoon loslopende mensen, een gevaar voor zichzelf en anderen!
  Een groot deel van de uitwassen in de samenleving, geweld, verkrachting, beroving komt op hun rekening !
  Dat heeft Rutte3 dus allemaal wegbezuinigd, evenals de ouderen en jeugdzorg!
  Weg met de lachende duivel Rutte!

 16. Isengrijn

  Hahaha! Hier moet ik even smakelijk om lachen.
  Bij iedere club, eredivisie, eerste, tweede en derde divisies, heb je te maken met dit gebeuren. Van MVV tot Feyenoord. Van de Drielse boys tot AGOVV.
  Veel succes met uitbannen, gaat je niet lukken!
  🙂

 17. pejoar

  Ik vind dit allemaal toch zo overdreven.
  Vraag eens wie er voor racisme is?
  Dan zegt toch iedereen ,op een paar idioten na,dat racisme fout is.
  En allemaal die acties zijn ook belachelijk.
  In ieder stadion waar bijv. 10.000 mensen zitten zullen er altijd een tiental maffen zitten.Haal die er uit.Geef ze een straf.Zet hun foto in de krant en klaar.
  Maar altijd moet de meerderheid lijden onder een kleine minderheid.

 18. van Urk

  Met 1 minuut stilte los je tientallen jaren racisme in het agressieve voetbalwereldje niet even op. Het is gewoon naiviteit ten top of zoals wij dat in de volksmond zeggen: we doen een plas en alles is zoals het was.

 19. JeMoerigeHoeder

  Laat ik vooropstellen dat de persoon die racistisch bejegend is alle recht heeft van klagen , maar om nou te doen alsof we een probleem hebben omdat 0,001 % (een handje vol gestoorde tokkies) zich racistisch gedraagt is gewoon overdreven. De wereld zal nu ook wel denken, goh Nederland daar zullen ze wel een groot probleem met racisme hebben ( a la Italie) want anders doe je zo’n actie toch niet?

  1. Wesley Benbow

   We staan er internationaal inderdaad niet fraai op, niet alleen vanwege dit incident maar ook vanwege Zwarte Piet.

 20. Bes Tolen

  Dit soort plichtplegingen hebben een ambivalent karakter. De overdrijving is er omdat de opbrengst geheel ten goede komt van lieden, die anderen altijd de maat willen nemen en dat is het ongezonde er aan. Dit is structureel geworden en dat betekent, dat de angstvalligheid in de maatschappij er alleen maar groter op wordt. Dat houdt in, dat het onderdeel is van het onderdrukkingsproces, dat gaande is op alle fronten en een open samenleving tot een huichelaars- en hypocriete samenleving maakt waar alleen de opportunisten van profiteren. Het leven is al in de paar decennia dat er onnoemlijk veel vreemdelingen het land zijn binnen gekomen voor het grootste deel van de autochtone bevolking minder plezierig geworden. Maar als je zo ervaart, wordt dat racistisch genoemd. Dat is ontmenselijking, die we mee maken. Het geeft recessie op de eerdere vooruitgang in Europa. Dat wordt door velen zo gevoeld. Het is een zwaar offer dat men niet wil brengen, dat men ook niet nodig acht en daarom onderdrukking is. Daarvan profiteren de oude onderdrukkers waarvan we dachten, dat we die voor het grootste deel hadden overwonnen. Maar dat blijkt steeds meer van niet. Te meer wordt zelfopoffering opgelegd. Het machtig wapen om de mensen te kleineren. Onze politici heersen als lakeien over ons en trachten ons alleen maar in het gelid te houden. Maar dat komt van de oude valse machten, die terrein herwinnen..Wie zich daar goed bij voelt, is net zo goed getekend. Alleen komt dat niet aan de orde.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.