shutterstock 1068582437

Uh, oh! Poetin speelt hoog spel: 'Wij accepteren alleen nog gas-geld in roebels van onvriendelijke staten'

Buitenlandmrt 23 2022, 14:26
De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat Rusland alleen nog maar betalingen gaat accepteren in roebels van wat hij "onvriendelijke landen" noemt. Het gaat daarbij natuurlijk om de (Westerse) landen die Oekraïne steunen en harde sancties hebben afgekondigd tegen Moskou.
Tot nu toe accepteerde Rusland natuurlijk betalingen in buitenlandse valuta (hallo, meneer de US Dollar!). Maar daar komt heel binnenkort een einde aan. Want hoewel Rusland de contracten zal naleven die het gesloten heeft met Westerse landen wil Poetin overgaan op betalingen in roebels. Dit om er zeker van te zijn dat de Russische economie niet nog harder gestraft kan worden.
https://twitter.com/RT_com/status/1506610572179263493
"We gaan in transitie naar een systeem waarin vijandige landen ons in roebels moeten betalen voor gas en andersoortige fossiele brandstoffen," aldus Poetin. "Natuurlijk gaat Rusland door met het leveren van gas en zal zij de gemaakte verplichtingen en afgesproken prijzen naleven. Dit in tegenstelling tot sommige andere landen. Wij vinden onze reputatie als betrouwbare leverancier en partner namelijk wél belangrijk, dit in tegenstelling tot sommige anderen."
"Dit gaat alleen over de valuta waarin we betaald willen worden," ging hij verder. En die valuta wordt dus de eigen roebel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten