Politie veegt Museumplein schoon, confrontatie tussen de Mobiele Eenheid en in het nauw gedreven betogers

Politie veegt Museumplein schoon, confrontatie tussen de Mobiele Eenheid en in het nauw gedreven betogers

Demonstratie De Dam, Amsterdam, 5 september tegen coronabeleid. Bron: De Dagelijkse Standaard

Duizenden mensen lopen zondagmiddag in een stoet door het centrum van Amsterdam. Ze hadden zich eerder verzameld op het Museumplein. De politie en Mobiele Eenheid leken minder gastvrij en veegden het plein al snel leeg.

Terwijl de demonstranten zich noodgedwongen door de smalle straatjes van Amsterdam moeten bewegen, ontstaan er ook confrontaties met de politie. Ondanks een aangekondigde staking blijkt die in grote getale aanwezig te zijn. Burgemeester Femke Halsema wilde zich niet laten verassen en zette het demonstratierecht opzij door de demonstratie te verbieden.

Bijna alle demonstranten zijn inmiddels via de Van Baerlestraat richting het Westerpark vertrokken. In eerste instantie werd de groep nog tegengehouden door agenten. Al snel mochten ze toch doorlopen om de doorstroom te bevorderen. Toch zijn er op enkele plekken in de stad confrontaties tussen de Mobiele Eenheid en de betogers.

De meeste demonstranten hebben zich inmiddels verzameld in en rondom het Westerpark. Daar lijkt de politie zich (vooralsnog) te hebben teruggetrokken. De sfeer in het Westerpark is gemoedelijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties