Russische schepen onderschept bij Nederlandse kust terwijl zeekabels en windmolenparken in kaart werden gebracht

Russische schepen onderschept bij Nederlandse kust terwijl zeekabels en windmolenparken in kaart werden gebracht

Nederlandse inlichtingendiensten hebben gewaarschuwd dat Russische schepen hebben geprobeerd om zeekabels en windmolenparken voor de Nederlandse kust in kaart te brengen, mogelijk met het doel om sabotage te plegen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hebben maandag tijdens een presentatie gewaarschuwd dat Rusland geïnteresseerd is in Nederland en heimelijk inlichtingen probeert te verzamelen over internetkabels, gasleidingen en windmolenparken.

Volgens de diensthoofden heeft de Kustwacht Russische schepen onderschept binnen de Nederlandse territoriale wateren, die bezig waren om zeekabels en windmolenparken in kaart te brengen. De Russen zijn uiteindelijk weggeleid door de Kustwacht, zodat ze hun werk niet konden afmaken. Het is voor het eerst dat een dergelijke actie is waargenomen en dat er een stokje voor is gestoken.

"Deze actie van de Russen toont aan dat dit soort zaken veel dichterbij is dan we denken," zei MIVD-directeur Swillens tijdens de presentatie. De AIVD en MIVD hebben de dreiging van Russische inmenging in Nederland al langer op de radar en dit laatste voorval bevestigt hun zorgen. Nederland is immers een belangrijk land voor de infrastructuur van Europa en daarom een interessant doelwit voor buitenlandse inlichtingendiensten.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Het is niet duidelijk wat de Russen van plan waren met de informatie die ze wilden verzamelen over de zeekabels en windmolenparken. Maar de AIVD en MIVD maken zich zorgen dat dit deel uitmaakt van een bredere campagne van Rusland om Europa te verzwakken en hun invloed te vergroten. De Nederlandse inlichtingendiensten hebben daarom hun waarschuwingen voor de dreiging van buitenlandse inmenging herhaald en roepen op tot waakzaamheid. De Koude Oorlog is weer in alle hevigheid losgebarsten en als de Chinezen de Russen echt wapens gaan leveren dan komt de Derde Wereldoorlog rap dichterbij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties