Daar gaan we weer. De klimaat-paniekkerk en haar wetenschappelijke acolieten hebben een nieuw slachtoffer gevonden: wijn. Ja, echt. Het nieuwste rapport van een stel hysterische doemdenkers van de actiegroep Pesticide Action Network Europe waarschuwt: er zitten “alarmerend hoge concentraties PFAS” in Europese wijn. Dus we moeten stoppen met wijn drinken. Natuurlijk. Na vlees, vis, eieren, melk, groenten en fruit is nu ook wijn verdacht. Want: trifluorazijnzuur! Een chemisch stofje dat je lever misschien een beetje zou kunnen irriteren en – o hemel – zich “ophoopt in mens, dier en plant.”
Dat klinkt natuurlijk eng. Totdat je naar de cijfers kijkt.
Je moet 200 glazen per dag drinken voor het “gevaarlijk” wordt
Volgens Ronald de Groot van het wijnmagazine Perswijn moet je maar liefst 200 glazen wijn per dag achteroverslaan voordat je aan de Europese limiet voor TFA komt. Maar hé, laten we vooral massaal stoppen met wijn, want misschien is het op de héle lange termijn niet 100% gezond.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
Alsof iemand die een glas Chardonnay inschenkt daar even aan denkt: “Oh jee, misschien bevat dit microgrammen van een afbraakproduct van een pesticide dat in 1988 in Zuid-Duitsland gebruikt is.”
Nee. Niemand denkt dat. Terecht.
“In hun gezicht uitlachen, dat gezeik!”
Rutger van der Noort
zegt op X wat velen denken:
“Tijd om dit soort onderzoekers in hun gezicht uit te lachen met hun eeuwige gezeik.” En: “De levensverwachting loopt al jaren op, dus dram niet zo.”
Exact. De mensheid is nog nooit zo gezond geweest, we leven gemiddeld tot ver in de 80, maar ondertussen mogen we geen vlees, vis, boter, kaas, eieren of wijn meer. Want wellicht, mogelijk, eventueel zit er een molecuul in dat ergens misschien een probleem zou kunnen zijn voor de lever van een muis in een lab.
Stop met chemische troep, maar laat wijn met rust
Wat PFAS betreft: ja, het is rotzooi. En ja, we moeten absoluut af van die giftige rommel van bedrijven als Chemours en de verpakkingsindustrie. Maar laten we alsjeblieft niet de wijnbouw als zondebok gebruiken voor iets wat chemiegiganten veroorzaken.
Zoals wijnboer Ilja Gort terecht opmerkt: “Ik ben erop tegen dat ze de wijnbouw als pispaal nemen.” Veel wijnboeren – zeker de biologische – doen juist keihard hun best om het goed te doen. En nu mogen zij het boetekleed aantrekken?
Proost op de waanzin
Dus: laat je niet gek maken door weer een zoveelste “alarmerend” rapport van weer een zoveelste actiegroep met een naam die klinkt als een superheldenteam. Drink lekker je glas wijn. Biologisch, conventioneel, met of zonder TFA – wat dan ook.
Want zolang je geen 200 glazen per dag wegtikt, is er precies nul reden tot paniek.
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
200 glazen per dag. Oudeis, komt u aan die hoeveelheid?
Dat jullie nog luisteren naar dit soort berichten. Ik kijk altijd eerst naar wie iets zegt en pas dan ga ik denken daar zou iets in kunnen zitten. Eerst de vraag hoe geloofwaardig is de spreker dan pas wat zegt hij eigenlijk.
"actiegroep Pesticide Action Network Europe", is eigenlijk gewoon een extreem linkse geitenwollensokken club. Laatst zaten ze ook in Keuringsdienst van waren van de NPO of Kassa, 1 vd 2, dat ging om planten bij Tuincentra, dat ze allemaal zoooooo vol zouden zitten met "Vergif", dus toen kwam er een lijstje voorbij, en ik ging op onderzoek uit bij de staaf die het hoogste was, ik ben hovenier van beroep dus dat ligt in mijn interesse, dus ik ging dat stofje opzoeken en wat bleek, die stof maken planten zelf aan om zichzelf staande te houden, dus ff heel simpel gezegd als dat stofje niet in die plant zou zitten dan zakt hij als een pudding in elkaar en is dus een "natuurlijke" stof die de plant zelf aanmaakt..... hoe kunnen die lui dat nou onder "gif" rekenen ???? Er klopt gewoon geen zak van!.
Blijf maar wijn drinken maar niet teveel.
Gevaarlijk zijn linkse engnekken en migranten.
Haha, en al de dames maar eieren bakken op een oververhit pfas bekleed pannetje, maar dat hebben ze niet eens in de gaten.
Jaren geleden maakten ze ons bang met polychloorbifenylen, toen met chloorfluorkoolstoffen (CFK's), chloorfluorkoolwaterstoffen (HCFK's), broomfluorkoolwaterstoffen (HBFK's), zure regen, nu met CO2, stikstof, de angstporno slaat weer toe, eet gewoon je eitje van je scharrelkipje, en de groenten uit je volkstuin, daar zitten namelijk geen waslagen, apeel, schimmelwerende middelen, zoals natriumbenzoaat of thiabendazool op, laat je niet bang maken door de lieden die de gehele voedselketen in hun macht willen krijgen.
Dat halen ze zelfs tijdens de "lunch" in het Europarlement nog niet beste @blondie.
Wij drinken hier (in Frankrijk) locale wijn. In de wijde omtrek is geen industrie te bekennen, en water komt direct uit de bergen.
Dus sodemieter op met je kut verhaal over PFAS. Eet een eitje uit Nederland!
200 glazen wijn per dag, dat halen ze zelfs in het Europarlement nog niet !
Hallo, Champagne is ook heel dodelijk en gevaarlijk voor de EU mafketels daar in Brussel. En zeker zo vaak als dat hun daar per dag van die glaasjes drinken. Nou, daar komen de arrogante zelfingenomen elites met gemak aan! Drink graag nog meer Champagne, dan zijn we straks van jullie gezeur af❗️🚽
De pseudo's denken nog steeds dat ze geloofwaardig zijn, zielig eigenlijk.
200 glazen per dag.?
Heel veel mensen halen dat niet.
Hier pas een jongeman overleden aan 1 fles wijn. Hij kreeg een volle fles op zijn hoofd.......