shutterstock 2224914311

Filmpje! Paniekerige Maarten van Rossem reageert op Braziliaanse toestanden: 'Extreemrechts populisme is levensgevaarlijk!'

Buitenlandjan 09 2023, 8:30
Er is iets heel aparts gaande in Brazilië. Daar zijn 'supporters van Bolsonaro' gisteren overheidsgebouwen binnengelopen, waaronder het 'Congres' van het land (oftewel het parlement). Hoewel een paar politiemannen probeerden in te grijpen blijkt uit alle beelden dat het vrij gemakkelijk voor de demonstranten was om dit te doen... Ondertussen reageert Maarten van Rossem op hoge - en zwaar paniekerige - toon op dit alles. Volgens hem bewijst het namelijk dat "extreemrechts populisme" levensgevaar is... wat natuurlijk inhoudt dat rechtspopulisme wat hem betreft verboden moet worden.
De NOS bericht ademloos over de "bestorming" van de overheidsgebouwen. "Na enkele uren kregen ordediensten de situatie weer onder controle, maar verwacht wordt dat de nasleep van de bestorming nog lang gaat duren. De vraag is onder meer hoe de bestorming, die wordt vergeleken met die van het Amerikaanse Capitool in 2021, kon gebeuren en wat die betekent voor het kersverse presidentschap van Lula, die nog maar een week geleden werd beëdigd," aldus de NOS.
Maar als je daadwerkelijk naar beelden kijkt van de "bestorming" zie je dat veel "bestormers" zich eigenlijk gedroegen alsof ze een dagje uit gingen naar de dierentuin. Ze liepen over het algemeen op hun gemakje rond daar. Een deel van de demonstranten misdroegen zich wel door kamers kort en klein te slaan of objecten te stelen en door ramen kapot te slaan. Tussen de 200 en 400 individuen zijn dan ook opgepakt.
Dat gezegd hebbende ging het allemaal heel gemakkelijk. Zelfs Latijns-Americacorrespondent Boris van der Spek legt uit: "Om die reden werden bij de beëdiging van Lula als president vorige week veel veiligheidsmaatregelen genomen. Bij de demonstratie van gisteren waren die er niet, terwijl er volgens lokale media wel signalen waren dat die uit de hand kon lopen. Veelgehoorde kritiek is nu dat de politie en veiligheidsdiensten onvoldoende hebben ingegrepen - of zelfs van tevoren van de bestorming afwisten."
Hmm. Jeetje. Opmerkelijk hoor. Het is dus bijna alsof de veiligheidsdiensten deze mensen in staat hebben gesteld de overheidsgebouwen - die leeg waren in die zin dat er niemand meer was - te bezetten.
Er wordt gesproken over dat het Bolsonaro-mensen waren die de betogers erin lieten. "Lula heeft de deelstaatregering van Brasilia al aan de kant geschoven en de hoogste veiligheidschef van Brasilia ontslagen. De verwachting is dat er nog meer koppen zullen rollen," aldus de correspondent.
Gek genoeg (...) is dat voor Lula niet eens zo negatief. Want in de veiligheidsdiensten en dergelijke zijn veel mensen die benoemd zijn door Bolsonaro... en die nog steeds loyaal aan hem zijn. Die mensen kunnen door Lula nu in één klap vervangen worden door zijn eigen mensen. Joh.
Die Lula heeft gereageerd op de "bestorming" door de betrokkenen "fascisten en fanatici" te noemen. Daarbij geeft hij zijn voorganger Bolsonaro de schuld, omdat die eerder impliceerde (of zei) dat Lula en zijn bondgenoten fraude zouden plegen bij de verkiezingen - en dat ook inderdaad gedaan hebben.
Onze eigen Maarten van Rossen heeft ook hoegenaamd geschrokken gereageerd op dit akkevietje. Volgens hem bewijst het allemaal "hoe gevaarlijk dat extreemrechtse populisme is."
Natuurlijk is de kans dat deze actie van de Bolsonaro-demonstranten een effect heeft dat zij willen nihil. We hebben in Amerika gezien met hun actie op 6 januari dat dit soort 'bestormingen' uiteindelijk alleen maar positief uitpakken voor de zittende macht, omdat die de gebeurtenis dan kan gebruiken om de tegenstanders weg te zetten als extremisten, mensen op te pakken, en natuurlijk om gewone kiezers bang te maken voor het "gevaar" van de tegenstander.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
Niet alleen is het dus immoreel om mee te doen aan zulke acties, het is ook nog eens contraproductief én onnozel. "Yay, laten we het parlement bezetten waarna honderden van ons worden opgepakt en bestraft worden als coupplegers, en de zittende macht aan wie we een hekel hebben meer macht heeft dan ooit én ook nog eens ónze gevierde man voor eens en altijd uit de politiek kan verbannen. Wat een geweldig idee!" Dat lijkt de denkwijze te zijn van de nuttige idioten die meedoen aan dit soort acties - wat natuurlijk de meerderheid is.
Daarnaast zijn er ook nog de mensen die dit georganiseerd hebben. Dat schijnt toch wel gedaan te zijn in chatgroepen. Die mensen zijn natuurlijk niet slechts "achterlijk," maar gewoon kwaadaardig. Want dat de meerderheid domme schapen zijn weten we wel; het gaat om dat andere deel. Het deel dat bestaat uit mensen die 'bestormingen' plannen om de macht te grijpen (wat sowieso niet gaat werken, trouwens, maar goed) en figuren die het gewoon hartstikke leuk vinden om voor onrust te zorgen.
Kwalijk. Extreem kwalijk, zelfs. Ten eerste omdat het immoreel én illegaal is om dat te doen, en ten tweede ook nog eens omdat het linkse autoritaire gekkies als Van Rossem weer het excuus geeft om op te roepen tot een verbod op alles dat zij 'rechts-populisme' vinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten