7557187368 564d05dedc z

Rusland zegt havenstad Marioepol eindelijk veroverd te hebben

Buitenlandapr 21 2022, 11:35
Na dagen van zware gevechten bij de Azovstal staalfabriek zegt Rusland Marieopol veroverd te hebben. Heeft Rusland met dit wapenfeit de Azovmilitie verslagen in Marioepol? Voor Poetin is dit heel belangrijk hij ziet de Azovmilitie als Nazi's.
Persbureau Reuters meldt dat volgens de Russische minister van Defensie Sergei Sjojgoe het laatste bolwerk van de Azosmilitie in Marioepol, de Asovstal staalfabriek is gevallen. Hiermee is de Oekraïense stad Marioepol in handen gekomen van de Russen. Poetin garandeert een veilige aftocht van de Oekraïense militairen. Volgens de Russen hebben ongeveer 1500 Oekraïense soldaten zich overgegeven.
President Vladimir Poetin heeft zijn manschappen gefeliciteerd met "de succesvolle operatie in Marioepol". Niet alle Oekraïners hebben zich overgegeven in de Asovstal staalfabriek. Er bieden nog een paar duizend Oekraïense militairen verzet in en rondom de fabriek. Deze militairen zitten nu als ratten in de val omdat de fabriek wordt afgesloten van de buitenwereld. De Russen willen deze militairen uithongeren en zo ertoe bewegen om zich over te geven. Volgens president Vladimir Poetin zullen strijders die het complex verlaten en zich overgeven met respect worden behandeld.
humanitaire corridor
De Oekraïense vice-premier Irina Veresjtsjoek wil een humanitaire corridor om burgers en gewonde soldaten te evacueren uit de Azovstal-fabriek in Marioepol laat ze op Telegram weten. Hiermee geeft zij indirect de Russen gelijk dat Oekraïne wel degelijk burgers gebruikt als menselijk schild. Dit is ook een oorlogsmisdaad. Ook de Oekraïners schenden de rechten van de conventie van Genève. De Russen hebben aangegeven dat militairen en burgers ongeschonden het fabrieksterrein kunnen verlaten. 
De komende dagen zullen we zien wat de woorden de waard zijn van de Russische president Poetin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten