Taliban: Vrouwen mogen in Afghanistan niet meer werken en studeren

Taliban: Vrouwen mogen in Afghanistan niet meer werken en studeren

Vrouwen die werken voor Ngo's in Afghanistan mogen zich gaan melden bij de Afghaanse uitzendbureaus. Ook vrouwen uit het buitenland mogen niet meer werkzaam zijn voor lokale en buitenlandse Ngo's. Dit heeft de Taliban regering besloten.

De wetgeving geldt “tot nader orde“. De reden hiervoor is dat veel vrouwen zich niet zouden houden aan de strenge islamitische kledingvoorschriften. Er zouden namelijk veel klachten over binnen gekomen zijn. Organisaties die zich niet houden aan de strenge regels verliezen dan hun vergunning. Het gaat om meer dan 180 binnenlandse en internationale Ngo's. Deze beslissing van de Taliban regering heeft ook gevolgen voor agentschappen van de Verenigde Naties waarbij ook veel personeel in Afghanistan werkt. Een VN-woordvoerder heeft aangegeven dat veel zaken nu niet of nauwelijks door kunnen gaan als hun vrouwelijke werknemers niet meer volwaardig hun werk kunnen uitoefenen. Ook vanuit de Verenigde Staten is gereageerd. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vreest voor ernstige gevolgen en twitterde diep bezorgd te zijn. „Dit besluit kan verwoestend zijn voor het Afghaanse volk.”

Afgelopen week besloot de Taliban regering ook al om vrouwen de toegang tot universiteiten te ontzeggen, dit ook vanwege de kledingvoorschriften en dat er contact zou zijn met mannelijke studenten. Dit leidde tot veel onrust met protsten als gevolg.

Zo ook in de stad Herat waarbij de politie demonstranten te lijf ging met waterkanonnen en wapenstokken. Inwoners van de hoofdstad Kabul meldden dat er een zware militaire aanwezigheid is om mogelijke protesten direct de kop in te kunnen drukken.

Met de Taliban aan het hoofd is het voor vrouwen in Afghanistan absoluut niet fijn leven, voor zover het überhaupt fijn leven is als vrouw zijnde in een streng islamitisch land. Sinds vorig jaar Augustus wordt het leven voor vrouwen zowat onmogelijk gemaakt en nu vrouwen ook niet meer een studie kunnen volgen is er weinig positiefs in het vooruitzicht voor deze vrouwen.

Lees meer over:
Vrouwen Afghanistan Taliban

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties