shutterstock 1252481464

DNB: Financiële stabiliteit in gevaar door dalende huizenprijzen

Economieokt 10 2022, 12:30
De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat de dalende huizenprijzen een gevaar zijn voor de financiële stabiliteit van Nederland. De banken zijn daarom de komende twee jaar verplicht om extra kapitaal aan te houden. Dat maakte de toezichthouder vanochtend bekend.
Het zijn financieel zware tijden. Naast de hoge inflatie, oplopende rentes, en een mogelijke wereldwijde recessie kan de huizenmarkt de financiële markten destabiliseren volgens DNB. Door stijgende hypotheekrente en de verslechterde economische vooruitzichten kunnen er sterke prijsdalingen ontstaan op de oververhitte woningmarkt. Ieder mens met gezond verstand zag dit aankomen. De hele huizenmarkt is één grote luchtbel.
De banken moesten van DNB sinds begin dit jaar al extra kapitaal aanhouden als dekking voor hun uitstaande hypotheekleningen. Die maatregel wordt nu met ruim twee jaar verlengd, tot 1 december 2024. DNB-president Klaas Knot waarschuwt bovendien voor de consequenties van hoge inflatie en oplopende rente bij een dalende economische groei in het FD; 'Dat is een mix van factoren die we sinds de jaren zeventig niet in deze mate hebben gezien. We staan er beter voor dan toen en ik heb vertrouwen in de weerbaarheid van onze financiële sector, maar deze combinatie van ongunstige ontwikkelingen vergroot onmiskenbaar de financiële stabiliteitsrisico’s.' Knot verwijst naar de oliecrisis die was ontstaan als gevolg van de Jom Kipoer-oorlog in 1973.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Banken moeten volgens DNB dan ook zuinig zijn op hun financiële buffers en niet te veel kapitaal uitkeren aan aandeelhouders. 'Ze moeten terughoudend zijn met het uitkeren van dividend en het inkopen van eigen aandelen.' Hopelijk hebben de bank geleerd van 2008. Veel financieel specialisten hebben daar een hard hoofd in.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten