Screen Shot 2022 07 05 at 120816

Nu een bedrijf kopen, doen of niet?

Economiejul 05 2022, 7:08
Een bedrijf beginnen, daar lezen we veel over. Maar een bedrijf kopen veel minder. Toch is dit jammer, want hier liggen mooie kansen voor elke branche; Van de kruidenier tot de webdesigner.
Het voordeel van een bedrijf kopen boven het opbouwen is de snelheid. Wanneer je een goed lopend bedrijf koopt zul je zien dat je eerder aan de winst toe komt dan wanneer je vanaf nul begint. Maar is het kopen van een bestaand bedrijf nu een goed idee? Wij leggen het uit.

Opwarmen of afkoelen?

De laatste jaren zagen wij de markt ontzettend toenemen waar het ging om de vraagkant naar ondernemingen. Veel jongeren zagen het zitten om te starten als ondernemer. Veel doen dit in de vorm van een start-up, maar ook het overnemen van een bestaand bedrijf werd alsmaar populairder.
Een groeiende behoefte aan vrijheid en goede financiële tijden zorgden ervoor dat de vraag en daarmee ook de prijs van bedrijven steeg. Van het online marketingbureau tot de financieel adviseur, iedere ondernemer kreeg een goede prijs voor zijn onderneming.
Toch zien wij de afgelopen tijd de markt veranderen. We leven in onzekerdere tijden dan een aantal jaren geleden. We zijn ons meer gaan beseffen dat het leven geen garanties biedt en dat externe factoren plannen rigoureus kunnen verstoren.
Afgelopen jaren hadden veel ondernemingen het moeilijk en konden met steun van de overheid net hun hoofd boven water houden. Dit deed het besef landen dat de zekerheid van een baan in loondienst ook wel erg fijn is. Maar toch, het lonkende gevoel van vrijheid als ondernemer is vaak lastig te onderdrukken.

This is the moment

Bovenstaande samengenomen kunnen we concluderen dat een bedrijf kopen nu vrij gunstig is. Er is nog volop aanbod, en de vraag is langzaam aan het afnemen. Ook zijn Nederlandse bedrijven (nog) relatief goedkoop ten opzichte van bedrijven in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In die landen wordt gemiddeld 11 tot 20% meer betaald voor een bedrijf. Het is daarom wachten op het op moment dat dit overslaat naar Nederland.
Kortom, wanneer jouw droom altijd al was om voor jezelf te beginnen dan is nu actie ondernemen een goed plan. Ga echter nooit over één nacht ijs maar kijk goed rond en verdiep je in de mogelijkheden. Dat de markt gunstig is om een bedrijf over te nemen, dat mogen we wel voorzichtig concluderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten