Screen Shot 2022 09 02 at 185151

Personeelsbestand op orde in een krappe arbeidsmarkt, zo doe je dat!

Economiesep 03 2022, 7:00
Dat we momenteel in een tijd leven waar de werknemer het voor het uitkiezen heeft in plaats van de werkgever, hoeven wij je waarschijnlijk niet uit te leggen. Het aanbod aan vacatures is ontzettend groot, het aanbod aan personeel daarentegen niet. Zeker goed geschoold personeel inclusief de juiste arbeidsethos, is lastig te vinden. Daarnaast loop je ook nog een groot risico dat je huidige personeel naar de concurrent vertrekt omdat ze daar nét iets meer kunnen verdienen. Kortom, uitdagende tijden op dat gebied. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je personeelsbestand toch op orde blijft, ook in deze lastige tijden? Wij geven je de tips.
Behoud kwaliteit
Werknemers die de kantjes ervan aflopen laat je natuurlijk liever gaan, maar de pareltjes binnen jouw personeelsbestand behoud je natuurlijk het allerliefste wel. Investeer hier dan ook ruimhartig in. Niet door ze alleen een financiële bonus in het vooruitzicht te stellen, maar door op ieder aspect tegemoet te komen. Denk actief mee met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, bied hierbij professionele begeleiding aan en geef de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding.
Maar ook de secundaire voorwaarden zijn heel belangrijk voor werknemers en worden steeds belangrijker. Geeft ze bijvoorbeeld de mogelijkheid te sporten in jouw tijd, organiseer écht leuke personeelsuitjes en voorzie ze van een heerlijke lunch. Allemaal aspecten die ervoor zorgen dat jouw personeel (méér dan) tevreden is en niet overloopt naar de concurrent. Daarnaast zorgen deze zaken ook voor een hecht team, eveneens een aspect wat ervoor zorgt dat ze niet snel overstappen naar een ander bedrijf.
Vind kwaliteit
Toch zul je er niet aan ontkomen dat je personeel ontslag neemt, óf dat je gewoon een aanvulling nodig hebt aangezien je bedrijf een groei doormaakt. In deze gevallen kun je de traditionele manieren van werving en selectie hanteren, maar je kunt ook meer out of the box denken. Zeker wanneer je personeel in de hogere en schaarsere functies zoekt, is het aan te raden zorgvuldig te werk te gaan.
Zo kan bijvoorbeeld een specialistische headhunter in Amsterdam precies de kandidaat vinden die bij jou aansluit. Zij hebben een ruim bestand aan mensen die (stiekem) openstaan voor nieuwe kansen. Scheelt jou weer veel slechte sollicitatiebrieven doorlezen, ongeschikte sollicitanten afwijzen en kansloze gesprekken voeren. Ook kun je nog breder laten zoeken door een executive search voor Nederland uit te zetten. Een tip; soms heb je niet per direct iemand nodig, maar heb je wel altijd ruimte voor talent. Laat dan een doorlopende opdracht lopen en vul het personeelsbestand aan wanneer de perfecte kandidaat zich via een recruiter meldt.
Kortom, goed personeel is vandaag de dag echt nog wel te vinden maar je zult er net even iets meer je best voor doen. Zelf geen zin en/of tijd om je hierin te verdiepen? Schakel dan de juiste personen voor in, ieder zijn vak!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten