mark jongeneel dagelijkse standaard column

-Mark Jongeneel- Debat over Russische inmenging is kroegpraat: Baudet slaat de spijker op zijn kop

Opinieapr 03 , 14:00
In de politieke arena van Nederland werd gisteren weer een staaltje van absurde theaterkunst vertoond. Vijf uur en tien minuten lang wijdde onze geëerde volksvertegenwoordiging zich aan wat zonder twijfel de grootste tijdverspilling van het jaar genoemd kan worden: een debat over Russische inmenging. Een vertoning die met de nodige bombarie werd aangekondigd, maar uiteindelijk niets meer bleek te zijn dan een leeg gesprek zonder kop of staart.
Hadden we werkelijk een marathon van speculaties nodig om tot de "diepzinnige" conclusie te komen dat het lastig debatteren is zonder concrete bewijzen of specifieke beschuldigingen? Deze open deur had men gerust kunnen inschatten zonder het parlementaire theater op te tuigen. Maar nee, liever verdoen we kostbare tijd – en daarmee ook geld van de belastingbetaler – aan een nutteloze exercitie die meer wegheeft van een kroeggesprek dan van serieus politiek beraad.
Het debat van gisteren legde pijnlijk bloot wat er mis is in Den Haag: een overvloed aan praatjes, maar een schrijnend gebrek aan daadkracht. In plaats van de toekomst van dit land veilig te stellen, houden onze politici zich bezig met het uitwisselen van nietszeggende beschuldigingen en het opvoeren van een schouwspel voor de bühne. En terwijl Nederland snakt naar oplossingen voor echte problemen – van de woningnood tot de asielcrisis – verzanden we in oeverloze debatten over vermeende inmenging zonder bewijs.

Gisteravond publiceerde minister @hugodejonge een brief over het rapport van de Tsjechische Inlichtingendienst waarin gewag zou worden gemaakt van “heimelijke beïnvloeding” door Rusland van o.a. Nederlandse politici. Het nieuws rondom dit rapport heeft de afgelopen dagen de pers…

5.3K
Reply
De afwezigheid van Forum voor Democratie bij dit debat was niet alleen begrijpelijk, maar ook prijzenswaardig. Zoals Thierry Baudet terecht opmerkte: "Feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties - zoals staat ingepland voor vandaag - vinden wij ons parlement onwaardig. Gekibbel en gespeculeer, dat op niets gebaseerd is, bewaart men maar voor de kroeg."
Deze farce bewijst eens te meer dat het hoog tijd is voor een fundamentele herziening van wat we onder politiek debat verstaan. We moeten af van de verzuurde en gefrustreerde aanvallen van een links dat iedere gelegenheid aangrijpt om te klagen en strengere regels te eisen, waar het werkelijke probleem elders ligt. Het wordt tijd dat onze politici hun verantwoordelijkheid nemen, stoppen met deze zinloze toneelstukjes en zich eindelijk richten op het besturen van het land. De Nederlandse samenleving verdient beter dan dit circustheater.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten