michael van der galien de dagelijkse standaard column

-Michael van der Galien- Kritiek op de PVV mág - nee MOET

Opinieapr 06, 10:45
De laatste dagen en weken wordt er vanuit 'patriottische' en 'conservatieve' hoek steeds vaker kritiek geleverd op de PVV. Ook door ondergetekende. Zo was ik er gisteren niet blij mee dat de partij Nexit heeft laten vallen als doel. Hoewel veel lezers die kritiek delen zijn er ook flink wat lezers die vinden dat élke kritiek op de PVV VERBODEN zou moeten zijn. In ieder geval op een website als DDS. Hoewel ik die instelling wel begrijp, ben ik het er niet mee eens. Juist nu is het belangrijk om de PVV te bekritiseren en Wilders en co. zo ver mogelijk naar rechts te sleuren.
Als je als vaderlandslievende, conservatieve partij aan de macht wil komen in Nederland zul je zaken moeten doen met wat het "politieke midden" genoemd wordt. Dat is vervelend, dat midden heeft Nederland de afgelopen decennia immers vakkundig gesloopt. Maar het is helaas ook de realiteit.
De PVV heeft voor het eerst sinds 2010 kans op regeringsdeelname. En dan niet als 'gedoogpartij', maar als één van de kernpartijen. Geert Wilders zal geen premier worden, maar zijn partij kan wel een stevige vinger in de pap krijgen.
Dat is geweldig nieuws. Het betekent immers dat er mogelijk - eindelijk! - iets gedaan wordt aan immigratie, de afbraak van de zorg, het gebrek aan woningen, de onbetrouwbare overheid. Het zou voor Nederland mogelijk een geweldige verbetering zijn. Niet zo gek natuurlijk, want de andere partijen hebben er de afgelopen jaren werkelijk een enorme puinhoop van gemaakt.
Tegelijkertijd betekent dit niet dat we dús maar kritiekloos moeten zijn over de PVV. Het tegendeel is zelfs waar. Juist omdat de PVV mogelijk aan de macht komt en het één en ander kan veranderen is het van het grootste belang om Wilders scherp te houden. Dat kunnen PVV'ers soms als vervelend ervaren, maar het is onze taak om die partij nu steeds weer tot de orde te roepen en naar rechts te slepen.
Toen de PVV in de oppositie zat hoefde dat niet. Overheidskritisch opereren was voor de PVV toen immers de manier om zichzelf te profileren en dus om kiezers aan zich te binden.
Dat is nu anders. De PVV wil meedoen - als niet ten koste van alles, dan toch in ieder geval ten koste van heel veel.
Daarom is het van het grootste belang dat Wilders nu (harde) kritiek krijgt van de rechterflank. Als we dat niet doen loopt de PVV namelijk het gevaar om op álle belangrijke onderwerpen steeds meer in te leveren... tot dat het onderscheid tussen de PVV en de VVD, BBB en NSC feitelijk niet meer bestaat.
Met andere woorden, de kritiek op Wilders moet niet minder zijn - maar meer. En feller. Niet omdat de PVV opeens een slechte partij is en Wilders een vervelende man, maar omdat we weten dat de partij enorme potentie heeft en het juist daarom belangrijk is dat dit potentieel benut wordt. Want als dat niet zo is verandert er niets in Nederland... en zullen nóg meer kiezers de moed opgeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten