screen shot 2023 01 05 at 162035

Waarom de oude wijsheid van Epictetus nog steeds van toepassing is vandaag de dag"

Opiniejan 07 2023, 19:00
Epictetus was een filosoof uit de oudheid die leefde in het Romeinse Rijk. Hoewel hij voornamelijk bekend is vanwege zijn werken over stoicisme, heeft zijn werk ook relevantie voor onze moderne tijd. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om Epictetus te lezen:
  1. Epictetus benadrukt het belang van persoonlijke verantwoordelijkheid. In zijn werk benadrukt hij dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze emoties en gedachten, en dat we niet de dingen in de wereld kunnen veranderen, maar wel hoe we erop reageren. Dit kan ons helpen om beter om te gaan met moeilijke situaties en om ons te concentreren op wat we wel kunnen beïnvloeden. Zo zegt Epictetus: "Het is niet wat er gebeurt dat ons overkomt, het is hoe we erop reageren."
  2. Epictetus benadrukt het belang van het oefenen van gematigdheid. In een wereld die vaak gericht is op het maximaliseren van ons eigen geluk en het verkrijgen van dingen, kan het lezen van Epictetus ons helpen om ons te concentreren op wat echt belangrijk is en om te leren omgaan met teleurstelling en tevreden te zijn met wat we hebben. Zo zegt Epictetus: "Wees tevreden met wat je hebt, en geef je niet over aan het verlangen naar wat je niet hebt. Want wie zich overgeeft aan het verlangen, zal nooit tevreden zijn."
  3. Epictetus benadrukt het belang van het ontwikkelen van een mentale houding van acceptatie. In plaats van te vechten tegen de dingen die we niet kunnen veranderen, leert Epictetus ons om ze te accepteren en ons te concentreren op wat we wel kunnen veranderen. Dit kan ons helpen om stress te verminderen en een mentaal evenwichtiger leven te leiden. Zo zegt Epictetus: "We moeten leren om te gaan met wat ons overkomt, in plaats van te vechten tegen wat ons overkomt. Want als we vechten tegen wat ons overkomt, lijden we pijn; als we leren om te gaan met wat ons overkomt, leren we te leven."
In samenvatting is het lezen van Epictetus belangrijk omdat het ons kan helpen om beter om te gaan met moeilijke situaties, gematigdheid te oefenen en een mentale houding van acceptatie te ontwikkelen. En, om zodoende, gelukkig en goede mensen te zijn. Uiteindelijk is dát waar alles om draait, niet waar?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten