TCE 20210429 Tweede Kamer155

ChristenUnie-leider Segers laat conceptversie coalitie-akkoord in trein slingeren: Plannen voor woningnood, CO2-reductie en migratie uitgelekt

Politieknov 17 2021, 10:00
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een conceptversie voor het aanstaande coalitie-akkoord in de trein laten slingeren. Een treinreiziger vond de stukken in een treincoupé en overhandigde ze aan de pers. Een gigantische blunder van Segers, want opnieuw is er nu vertrouwelijke informatie uitgelekt. Hieronder lees je welke plannen de VVD en het CDA in september hebben opgesteld.
De Volkskrant, dat in het bezit is van de gevonden notities, publiceert vandaag al een aantal van de gelekte plannen van de VVD en het CDA. De conceptversie van het coalitieakkoord werd in september opgesteld door Mark Harbers (VVD) en Jaco Geurts (CDA). D66 was destijds nog niet aangeschoven bij de onderhandelingen.
De coalitieplannen van VVD en CDA
Uit het rondslingerende coalitie-akkoord blijkt dat de VVD en het CDA de aanpak van de woningnood nu zien als een speerpunt. Er zou bijvoorbeeld worden overwogen om de verhuurdersheffing af te schaffen. Ook pandjesbazen die hun gebouwen leeg laten zouden een taks moeten gaan betalen over de huurinkomsten. Over een plan voor nog meer woningbouw heeft de Volkskrant het niet. Onduidelijk is of daar iets over staat vermeld in de gevonden stukken.
Verder wordt er door VVD en CDA gepleit voor verdergaande CO2-reductie. Die zou met 55 procent omlaag moeten in 2030. Om dat doel te kunnen halen zouden bedrijven CO2-heffing moeten gaan betalen. Deze passage uit de kladversie van het coalitie-akkoord is vermoedelijk opgesteld met de hoop dat D66 later weer zou aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Dat laatste gebeurde ook.
´Migratieparagraaf´
Uit berichtgeving van de Volkskrant blijkt verder dat migranten welkom blijven in Nederland. Daarom zou de norm voor kwetsbare vluchtelingen verder omhoog moeten. Momenteel gaat dat om zo´n 500 mensen per jaar. Hoeveel dat er volgens de VVD en het CDA moeten worden is nog een discussiepunt. Maar met de terugkeer van D66 aan de onderhandelingstafel, zal dat aantal wel flink omhoog worden geschroefd.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De vraag is nu of Segers echt zo slordig was om de gevoelige stukken in de trein te laten liggen. Of heeft hij er misschien een belang bij dat de conceptplannen van de VVD en het CDA nu op straat liggen? In de politiek gebeuren dingen vaak niet zomaar, het maakt deze ´blunder´ van Segers uiterst opmerkelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten