20211103 Tweede Kamer coronadebat 132

Hugo de Jonge wordt keihard afgedankt: 'Geen CDA'er als minister van Volksgezondheid meer'

Politiekdec 10 2021, 13:11
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge liet eerder weten graag terug te keren in die hoedanigheid in het kabinet Rutte IV. Als dat ooit zitting neemt. Nou, slecht nieuws voor de Rotterdamse CDA'er: de andere partijen hebben met elkaar afgesproken dat het ministerie van VWS naar "een andere partij" gaat. Voor hem is het dus heel binnenkort einde oefening... wat deze positie betreft tenminste.
De kans is natuurlijk groot dat Hugo de Jonge wél terugkeert als minister. Want hem dát ontnemen zou wel héél hard zijn - en vooral ook een heel publiekelijke manier om hem met een mes in de rug te steken. Het zou te opvallend zijn. En dus doen ze dat vast niet.
Maar zelfs als hij terugkeert in een andere hoedanigheid is het besluit, aldus het mediakartel, om zijn ministerie aan een andere partij te geven natuurlijk buitengewoon beledigend voor de man die al tijden functioneert als Mark Ruttes capo tov Ruttes positie als capo di tutti capi.

Hugo de Jonge keert niet terug als CDA-minister van Volksgezondheid. Zelf gaf De Jonge aan ‘bereid en beschikbaar’ te zijn om door te gaan op de zorgportefeuille als de partij een beroep op hem doet, maar het ministerie van Volksgezondheid krijgt geen CDA-bewindslieden, meldt een bron: ,,Daar komt geen CDA-minister, dat is al een tijdje duidelijk.” Zo kan het komende dinsdag de laatste coronapersconferentie worden voor de CDA-bewindspersoon.

Als één man deze publiekelijk vernedering verdient, dan is het De Jonge natuurlijk. Want wat heeft hij zich afgrijselijk misdragen de afgelopen maanden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al die momenten waarop duidelijk werd dat hij niet alleen kwaadaardig is, maar ook nog eens incompetent.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het enige jammere hieraan? Het beleid van De Jonge wordt natuurlijk gewoon doorgezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten