De geschiedenis van het WK voetbal

De geschiedenis van het WK voetbal

sportsep 10, 7:30
Zondag 20 november is het weer zover: na 4,5 jaar wachten is het weer tijd voor het WK voetbal, dat ditmaal in Qatar plaatsvindt. Voor de kerst weten we wie de nieuwe wereldkampioen is, want de finale wordt gespeeld op zondag 18 december. Tot die tijd kun je je WK voorspelling voor 2022 opgeven als je er een gokje op wilt wagen! Dan is het natuurlijk wel handig als je wat feeling hebt voor dit toernooi. Alle reden om eens in de geschiedenis van het WK voetbal te duiken!
Winnaars WK voetbal afgelopen jaren
Eerst de recente geschiedenis van dit mooie toernooi. De huidige wereldkampioen voetbal is Frankrijk, dat in 2018 Kroatië in de finale wist te verslaan. Dat toernooi vond plaats in Rusland, iets wat nu natuurlijk ondenkbaar zou zijn. Andere WK voetbal winnaars van de afgelopen jaren zijn Duitsland (2014), Spanje (2010, toen ze Nederland versloegen in de finale) en ook Italië prijkt met zijn overwinning in 2006 op de WK winnaars lijst van enigszins recente toernooien. In 2002 was het Brazilië die er met de beker vandoor ging, nadat het in de finale Duitsland wist te verslaan.
De geschiedenis
De geschiedenis van WK voetbal begint in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Voetbal, dat tot die tijd een olympische sport was, werd opeens niet meer opgenomen als onderdeel van het programma van de Olympische Zomerspelen van 1932 in Los Angeles, omdat voetbal in de Verenigde Staten niet zo populair was en de FIFA en het IOC van mening verschilden over de status van amateurspelers. Hieruit kwam het plan voort om voor het voetbal een eigen internationaal toernooi te organiseren, waarop de sterkste nationale voetbalploegen konden strijden om de titel van wereldkampioen. In mei 1928 werd nota bene in Amsterdam besloten dat Uruguay het eerste gastland zou worden van het allereerste officiële wereldkampioenschap voetbal, dat in 1930 ging plaatsvinden. Het gastland wist het toernooi, waaraan 13 landen deelnamen, nog zelf te winnen ook.
De statistieken
Helaas moeten we de vraag ‘Heeft Nederland ooit het WK gewonnen?’ met nee beantwoorden. Nederland is nooit wereldkampioen voetbal geweest, ondanks dat we driemaal de finale gehaald hebben. Onze oosterburen wel. Hoe vaak is Duitsland dan wereldkampioen geworden? Dat is maar liefst vier keer, waarvan de eerste drie keer als West-Duitsland. En het ultieme voetballand Brazilië, hoe vaak is Brazilië wereldkampioen geworden? Maar liefst vijf keer, waarmee het ook de meeste WK titels in het voetbal heeft. Frankrijk, de huidige houder van de titel, werd tot nu toe twee keer wereldkampioen. In welk jaar werd Frankrijk dan nog meer wereldkampioen voetbal? Dat was in 1998, toen ze het toernooi zelf organiseerden!
Organisatoren
Nederland organiseerde het toernooi nog nooit. De komende editie in Qatar is ook meteen de eerste keer dat het WK in het Midden-Oosten georganiseerd wordt. Op één keer in Japan en Zuid-Korea en nu dus in Qatar na, werd het toernooi verder nooit in Azië georganiseerd. Het toernooi werd één keer in Afrika gehouden. Dat was in 2010 in Zuid-Afrika, toen Nederland de finale haalde. De volgende editie, in 2026, wordt gehouden in Canada, de Verenigde Staten en Mexico.
Kijk jij ook al uit naar het komende wereldkampioenschap voetbal? Klik op voor het WK 2022 speelschema, zodat je precies weet wanneer Nederland speelt en op welke wedstrijden je kunt wedden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten