Rutte kiest voor rechts

Geen categoriesep 06 2010, 10:15
De kansen voor een rechts kabinet zijn nog lang niet verkeken. Volgens de Volkskrant is het weliswaar onvermijdelijk dat de PvdA weer als serieuze coalitiepartij meedoet, maar in werkelijkheid zal Ruttes conceptregeerakkoord van een aard zijn dat het CDA zeker kan aanschuiven en de PVV weinig te klagen zal hebben. Als de Koningin Rutte de opdracht geeft een conceptregeerakkoord te schrijven, betekent dat in feite de doorstart van de onderhandelingen van DDS I.
Het is verstandig om een rechts akkoord te schrijven, omdat er ten minste vier partijen - ook de SGP - zijn die zich daarin kunnen vinden en samen een meerderheid hebben in de Tweede Kamer. De kans van slagen van een dergelijk akkoord is dan ook groot, te meer omdat er waarschijnlijk al in hoofdlijnen een akkoord was uitonderhandeld tijdens de formatiebesprekingen.
Een rechts akkoord kan snel gesloten worden. En dat is van groot belang voor Rutte, want hij moet progressie maken, aangezien hij al geruime tijd het initiatief heeft en de formatie nu terug bij af is. Andere partijen zouden daartegen bezwaar kunnen maken bij de Koningin en zo zou Sint Job bijvoorbeeld Het Grote Boek een conceptregeerakkoord kunnen schrijven - of ten minste mogen meeschrijven met Rutte.
Bovendien heeft Rutte uitdrukkelijk aangegeven dat Paars-plus een afgesloten hoofdstuk is, wat impliceert dat hij ofwel opteert voor een rechts kabinet van VVD-PVV-CDA (en eventueel SGP), ofwel voor een middenkabinet van VVD-PvdA-CDA. Die laatste optie is onhaalbaar en onverstandig. Cohen heeft altijd gezegd niets te zien in zo'n kabinet en verliest zijn geloofwaardigheid als hij nu wel deelneemt aan onderhandelingen voor die coalitie. Tussen de PvdA en het CDA bestaat daarenboven ook nog veel haat en nijd waardoor van een goede werkrelatie geen sprake is. Wat er overblijft is DDS I.
Heren, schuift u maar weer aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten