VVD maakt een misstap: Melanie Schultz van Haegen wordt minister

Geen categorieokt 08 2010, 11:30
VVD-leider Mark Rutte heeft vrijwel geen fouten gemaakt tijdens de formatie. Hij is op een juiste manier omgegaan met de perikelen bij met name het CDA, en heeft zijn partij bewust in een rechtse coalitie gebracht die door de PVV wordt gedoogd. Het gebrek aan lekken binnen de VVD-fractie de afgelopen maanden bewijst dat Rutte al evenlang buitengewoon goed werk levert.
Maar nu heeft hij wat mij betreft toch een foutje gemaakt: Melanie Schultz van Haegen wordt namelijk minister in zijn aanstaande kabinet. Voor zij die niet begrijpen waarom iemand een probleem kan hebben met Schultz, wijs ik u even op dit verhaal van zes jaar geleden:

VD-staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz van Haegen staat niet afwijzend tegenover het opheffen van haar partij. De VVD zou kunnen opgaan in 'een grote sociaal-liberale partij, met delen van de PvdA en D66'.

Ja dat leest u goed: een grote "sociaal-liberale partij" met "delen van D66" en de light socialisten van de PvdA. Geen enkele echte (kleine overheid, meer vrijheid, vrije markt, lage belastingen) liberaal zou er zelfs maar over nadenken samen te werken met socialisten, maar Schultz wel. Deze dame mag dan wel lid zijn van de VVD, maar ze is gewoon links.
Schultz komt ongetwijfeld in het kabinet omdat Rutte haar goed kent en vertrouwt. Wat dat betreft is het een voorspelbare keuze. Of het ook een verstandige keuze is, is een andere vraag. Hij lijkt er geen rekening mee hebben gehouden dat het aanstaande kabinet een uitgesproken rechts karakter heeft. Het wordt al lastig genoeg de boel bij elkaar te houden zonder dat er een links kabinetslid is waarbij je vraagtekens kunt zetten of ze samenwerking met de PVV wel ziet zitten en die ook nog eens op milieu gezet, waar ze zich ongetwijfeld zal inzetten voor bepaalde, dure linkse hobbies (klimaatsverandering bijvoorbeeld).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten