Hof Straatsburg ondermijnt democratie

Geen categorienov 13 2010, 19:00
In de NRC vandaag een opiniestuk van jurist en historicus Thierry Baudet over het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg (alleen voor abonnees). Dit Hof, niet te verwarren met het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg, heeft als het gaat om het saboteren van democratisch tot stand gekomen nationaal beleid, zo langzamerhand een uiterst bedenkelijke reputatie opgebouwd. Zonder enige legitimiteit, aldus Baudet, stelt dit allesverslindende monster nationale wetten en regelingen buiten werking. De democratisch gekozen Tweede Kamer kan zoveel willen, maar het Hof in Straatsburg beslist. Baudet:

De afgelopen dagen bleek dat nog maar weer eens: burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zat klaar om op basis van nieuwe wetgeving een aantal kraakpanden te ontruimen, toen het hof in Den Haag erachter kwam dat dit niet mocht van het Europees Hof. En Gerd Leers stond op het punt om het nieuwe kabinetsbeleid inzake uitgeprocedeerde asielzoekers toe te passen, maar ontving een boze e-mail uit Straatsburg dat dit toch echt strijdig was met de opvattingen van het Hof over humanitair recht. De geplande uitzending werd opgeschort. Deze overname van de Nederlandse democratie door Straatsburg is onaanvaardbaar.

En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de machtsovername door het Hof. De lijst is eindeloos, zoals blijkt uit het artikel van Baudet.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is saboteert het Hof nu ook EU-afspraken. Vandaag nog konden we lezen dat nu ook het terugsturen van illegale immigranten naar andere landen van eerste aankomst dan alleen Griekenland, zoals geregeld in de Conventie van Dublin, niet langer mag van het Hof in Straatsburg. In zijn algemeenheid ben ik geen fan van EU-beleid buiten het economische domein. Het vrije personenverkeer van ‘Schengen’ had voor mij niet gehoeven, maar als dat er dan toch zo nodig moest komen, dan is de Conventie van Dublin een onmisbaar veiligheidsslot. Niet dus, volgens het Hof in Straatsburg.
Minister-president Willem Drees, die ook al zo’n vooruitziende blik had inzake de rampzalige gevolgen van de massa-immigratie, zag destijds de bui al hangen:

Nederland behoort tot de oprichters, hoewel toenmalig minister-president Drees er een overtuigd tegenstander van was. Al snel bleek dat wat Drees vreesde waarheid werd: het Hof wilde veel meer zijn dan alleen de beloofde ultieme controle. Het ging zich bemoeien met van alles en nog wat

Waar komt dit alles nu eigenlijk op neer? Baudet:

Dus hoe ‘fundamenteel’ de beginselen achter deze ‘mensenrechten’ misschien ook zijn, in de praktijk is hun betekenis volkomen onduidelijk en onderwerp van politiek debat. Anders gezegd: wie de macht heeft te bepalen wat een ‘fundamenteel recht’ in de praktijk precies betekent, heeft de macht zijn politieke opvattingen op te leggen aan anderen.

Je zou dat Hof in Straatsburg misschien kunnen vergelijken met het Amerikaanse Supreme Court, ook een rechtscollege met feitelijke politieke macht. Maar er is één belangrijk verschil:

In de VS staat tegenover het Supreme Court bovendien altijd nog de wetgever, die tegenwicht kan bieden. Checks and balances noemen de Amerikanen dat: de ene macht houdt de andere in bedwang. Maar in Europa houdt niemand het Hof in bedwang. Er is geen wetgever die de interpretatie van grondrechten door het Hof kan bijsturen met nadere juridische bepalingen. Omdat het Europees Hof boven iedere staatsmacht uittorent, bewaakt niemand de bewakers.

En dan te bedenken dat in het Straatsburgse Hof ook rechters zitting hebben uit landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten en democratie, zoals Rusland en Turkije. Dit alles kan maar tot één conclusie leiden:

Om twee redenen is handhaving van grondrechten op het nationale niveau dus beter dan op het internationale niveau: ieder land kan zijn eigen afwegingen maken op basis van de eigen nationale cultuur, en de rechters kunnen door de andere staatsorganen in toom gehouden worden.

Met een variant op de klassieke bede uit de tijd van de Noormannen: "Van de gesel van de doorgeschoten magistraten in Straatsburg, verlos ons Heer".
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten