Greenpeace zet masker van onafhankelijkheid af

Geen categoriejan 16 2011, 19:00
Greenpeace doet graag alsof het politiek onafhankelijk is en dus boven de partijen staat. Dat moet ook wel, want een significant deel van de eigen donateurs is bij lange na niet zo links als de leiding van de organisatie zelf. Als je als organisatie dan toch overkomt als een soort van club van, voor en door PvdA'ers en ander linkse types haken dit soort donateurs al snel af. Daar komt natuurlijk bij dat Greenpeaces lobby-praktijken veel minder effectief zijn als ze politiek kleur bekent. Dus pretendeert Greenpeace noch voor links, noch voor rechts te zijn, Het is een "onafhankelijke" organisatie waar CDA'ers, PVV'ers en VVD'ers zich ook prima thuis kunnen voelen.
Vandaag bewees Greenpeace dat dit apolitieke imago flauwekul is. De organisatie was namelijk aanwezig bij de door Job Cohen georganiseerde grote linkse demonstratie in Amsterdam. De milieulobbyclub leverde zelfs een spreker in de persoon van Joris Thijssen.
Door Thijssen te sturen naar deze bijeenkomst heeft Greenpeace zichzelf definitief ontmaskerd als deel van de linkse kerk. De hele demonstratie draaide immers maar om één ding: het organiseren van het linkse verzet tegen het regeringsbeleid. Er werd gesproken over hoe dit verzet het beste georganiseerd kon worden, hoe men bepaalde doelgroepen kon bereiken, hoe verschrikkelijk slecht het kabinet wel niet was, en hoe verstandig linkse oplossingen voor de problemen van dit land zouden zijn. Roemer verwoordde het doel van de aanwezigen perfect toen hij zei "schouder aan schouder" op te willen trekken met andere partijen en maatschappelijke organisaties om het kabinet Rutte ten val te brengen.
De afgezant van Greenpeace bewees door zijn aanwezigheid en deelname aan deze demonstratie dat zowel Greenpeace als hij dit doel delen met de leiders van de verschillende linkse partijen. Hoewel het normaal gesproken geen enkel probleem is dat een organisatie zo duidelijk voor een bepaalde politieke stroming kiest, wordt Greenpeaces kas deels gespekt door de Nederlandse belastingbetaler. Begrijpt u me niet verkeerd: Greenpeace mag zo links zijn als ze zelf wil, maar belastinggeld is er alleen voor organisaties die werkelijk het algemeen belang vertegenwoordigen, niet voor clubs die in feite niets meer zijn dan aanhangwagens van de linkse partijen.
Overigens was NOS Brussel correspondent Paul Sneijder ook aanwezig als deelnemer aan één van de panels. Wat doet een journalist van een publieke omroep in hemelsnaam bij zo'n expliciet politieke linkse bijeenkomst die nota bene gericht is tegen het zittende rechtse kabinet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten