Crisis Midden-Oosten treft DDS-I-stemmer dubbel zo hard

Geen categoriefeb 28 2011, 17:45
Minister Verhagen van EZ liet vandaag weten dat de situatie in het Midden-Oosten de inflatie kan laten stijgen. Joh, Maxime, wat een beschaafd commentaar. In werkelijkheid hoopt de goede man dat de stijgende olieprijs de inflatie niet al te zeer in beïnvloedt en dat Nederland minder harde klappen krijgt.
Europese economieën liggen door de recente turbulentie namelijk sowieso onder vuur. De zieke oude mannen van Europa, waaronder Italië en Spanje, importeren een enorme hoeveelheid Libische olie. Een stijgende olieprijs betekent voor hen niet alleen inflatiegevaar, maar een directe knauw voor hun toch al broze economieën.
Voor Nederland geldt dat in mindere mate. Libische oliekrapte heeft voor ons vooral indirect invloed, door de stijging van de olieprijs. Maar stijgen zal de olieprijs en daarmee de inflatie. En wie gaat dat vooral merken? De DDS-I-stemmer, de autorijder. Brandstoffen zijn natuurlijk vooral zo duur vanwege de achterlijk hoge accijnzen. Maar andere belangrijke constituenten van de brandstofprijs zijn de olieprijs (die enorm zal stijgen door de onrust) en de inflatie (die Europa toch al teistert, maar nu verder wordt verstrekt).
Autorijders krijgen dus een dubbele klap. Ja, u merkt binnenkort aan de pomp dat vrijheid en democratie (of dat verworven zal worden, valt nog te bezien) werkelijk een prijs hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten