Wilders had nooit zijn zin mogen krijgen in VARA-cartoonrel

Geen categoriefeb 25 2011, 11:35
Geert Wilders heeft zijn zin gekregen: de VARA heeft de omstreden cartoon waarin de PVV-leider als nazi-kampleider wordt afgebeeld van de site gehaald.
De progressieven van de publieke omroep deden dat niet omdat ze de cartoon zelf zo verschrikkelijk vonden, maar omdat rechtse tokkies VARA-medewerkers met de dood bedreigden. Één van de slachtoffers was (de overigens ongelooflijk irritante, maar dat terzijde) Paul de Leeuw.
De VARA laat weten dat:

"Deze beslissing hebben we niet lichtvaardig genomen," meldt de VARA. "Maar het veiligheidsgevoel van medewerkers is dermate aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen."

Hoewel de cartoon nooit geplaatst had moeten worden, zeker niet op een website deels gesponsord door belastinggeld, had de VARA 'm na plaatsing gewoon moeten laten staan. Zeker toen de bedreigingen binnen begonnen te komen hadden salonsocialisten de rug recht moeten houden.
We kunnen het Wilders niet aanrekenen dat hij boos werd toen de VARA de cartoon publiceerde. Zijn woede was gerechtvaardigd. Maar hij had nooit impliciet moeten eisen dat ze de stupide afbeelding van Joop.nl moesten verwijderen (of anders!). Door zijn komst naar het debat zo duidelijk te koppelen aan de cartoon plaatste hji de VARA-directie voor een onmogelijke keuze. En toen bepaalde tokkies die zijn partij blijkbaar steunen De Leeuw en andere VARA-presentatoren begonnen te bedreigen had hij juist hun kant moeten kiezen. Een politicus die werkelijk in de vrijheid van meningsuiting gelooft had zijn tegenstanders op dat moment gesteund.
Laat er geen misverstand over bestaan: de cartoon was bijzonder onsmakelijk, maar er mag nooit en te nimmer toegegeven worden aan mensen die meningen met geweld willen bestrijden. Dat had Wilders kunnen en móéten zeggen. Hij had deze gelegenheid moeten aangrijpen om te bewijzen dat hij niet alleen vrijheid van meningsuiting eist voor zichzelf en individuen die zijn denkbeelden delen, maar ook voor ieder ander.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten