Consequenties en afwegingen scenario DDS - SP!TS

Geen categoriemrt 14 2011, 6:59
We beschrijven hieronder wat er per partij gebeurt. De berekeningen vindt u hier.
VVD
De VVD is al de grootste partij van Nederland met 15 volle zetels, maar komt door de steun van de PVV (één Statenlid in Noord-Holland en één in Zeeland), de onafhankelijke provinciale partijen in Noord-Holland en Zeeland en mogelijk ook 50-plusser Henk Krol op 17 zetels uit.
PvdA
PvdA grijpt een restzetel, maar wil de VVD nog achterhalen om die partij uiteindelijk van een restzetel af te houden en niet zelf het schip in te gaan. Mocht de PvdA steun krijgen van de Frysk Nasjonale Party, dan is dat genoeg. Ook Jan Nagel kan de PvdA een steuntje in de rug bezorgen, maar die kans is niet zo groot. Nagel is ex-PvdA'er en geen mensen hebben een grotere hekel aan een partij dan ex-partijleden. De PvdA komt in ieder geval op 14 zetels uit.
CDA
CDA is met 10 zetels meer dan gehalveerd ten opzichte van 2007, maar doet wat terug in de reststemmenverdeling. SGP, een Noord-Hollandse PVV'er zorgen ervoor dat het CDA op 12 zetels uitkomt.
PVV
De PVV moet haar reststemmen opofferen om de coalitie aan een meerderheid te helpen. Dat is zuur, omdat de PVV een aardig eind op weg was naar een tiende zetel. Geluk bij een ongeluk: bijna alle reststemmen kunnen ingezet worden. De PVV komt uit op 9 zetels, maar bezorgt de twee coalitiepartijen allebei een extra zetel.
SP
De Maoïsten vallen tussen wal en schip. De PvdA kan ze geen reststemmen lenen, en dus is Emile Roemer afhankelijk van de Frysk Nasjonale Party of 50plus voor een restzetel. 50plus is niet ondenkbaar, maar wel lastig. Jan Nagel heeft namelijk een belangenpartij opgericht en schiet er geen klap mee op als hij een zetel aan de SP gunt, omdat die partij hem geen politieke beloftes kan doen. Geen coalitiepartij namelijk. 7 zetels.
D66
Alexander Pechtold heeft vanaf het begin van de campagne gezegd dat hij geen pure oppositiepolitiek zou gaan bedrijven en plukt daar nu de zure vruchten van. Niet kansloos voor een restzetel, maar ook niet geschikt om een extra oppositiezetel te claimen. De 446 reststemmen kunnen ze niet kwijt aan GL, PvdA en SP omdat die partijen wél keihard oppositie voeren en niet aan de CU omdat veel a-religieuze D66'ers niet zouden trekken. Als de partij toch reststemmen gaat weggeven aan één van deze partijen, dan heeft ze heel wat uit te leggen. 6 zetels. That's it.
GL
Staat er goed voor in de restzetelverdeling (plek drie), maar moet de VVD van plek 2 verschuiven. Daar zijn welgeteld 7 stemmen voor nodig, peanuts. Grootste verspilling van alle reststemmen, want het minimum aantal stemmen dat GL kan incasseren is 98 (een Zeeuwse zetel). Zetel vijf kan GroenLinks niet ontgaan.
CU
Het meest tragische verhaal van de afgelopen verkiezingen. De hippe christenen verloren fors ten opzichte van 2007, terwijl de aanzienlijk minder hippe SGP procentueel een goede dag beleefde. Kwade tongen beweren dat de linkse koers van de partij Rouvoet en de zijnen parten heeft gespeeld. In ieder geval maakten de heren nog een christelijk-sociale strategische fout door na de verkiezingen in het D66-vaarwater van "voor de coalitie oppositie voeren" te gaan zitten. Is daarom niet geschikt voor een oppositionele restzetel. Met de forse hoeveelheid eigen reststemmen kan de partij het kabinet niet laten struikelen omdat het dan precies doet wat de partij nu twee zetels kost: niet trouw blijven aan de eigen principes. Enige optie: de andere constructief-kritische partij aan een extra zetel helpen: D66. Ziet u het gebeuren? 2 zetels.
SGP
Meer dan een halve zetel aan stemmen over waarmee de partij in de geschiedenis graag een collega-christelijke partij van dienst is gebleken. De CU maakte grote kans, maar heeft haar eigen glazen ingegooid door her en der (Europa, enkele gemeenten, enkele provincies) de SGP ter zijde te schuiven. Kostte de SGP nu in Zeeland een zetel en eerder al in - in ieder geval - Den Haag. Ga er van uit dat de 1003 reststemmen van de SGP naar het CDA gaan en de mannenbroeders zelf lekker op hun ene zetel blijven zitten.
50plus
Ruim één zetel, hoopte dat de OSF er een tweede zetel van zou maken. Dat feest gaat niet door; meneer OSF Noord-Holland stemt VVD, één Zeeuw ook en de tweede Zeeuw vermoedelijk ook. Resultaat: Henk Krol (Noord-Brabant, zware provincie met stemwaarde 446) kan zonder 'zijn' 50plus te benadelen een extra zetel aan de VVD schenken.
Partij voor de Dieren
Een bijzonder magere zetel voor de vega-bontkraagjesbrigade van Marianne Thieme. 135 reststemmen over, genoeg om GroenLinks aan zekere restzetel te helpen. Blijft er voor dierenpoes zelf één zetel over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten