Ondertussen aan de Grieks-Turkse grens

Geen categoriemrt 09 2011, 19:00
Momenteel zijn alle ogen gericht zijn op de woelingen in Noord-Afrika en de ongenode landverhuizers uit die regio die massaal aan land komen op het Italiaanse eilandje Lampedusa. Maar ondertussen zitten we nog steeds opgescheept met dat andere lek in de Europese buitengrens. Met dank aan EU-kandidaatlid Turkije, dat vrijwel onbelemmerd doortocht verleent aan de ongenode immigranten die door het oversteken van het grensriviertje Evros Griekenland, en dus de EU, binnenkomen.
Van alle mooie plannen om die stroom in te dammen horen we de laatste tijd weinig meer. De EU lijkt zich minder druk te maken over het tegengaan, dan over het soepel laten verlopen van deze ongewenste immigratie. Frontex, de EU-dienst voor de grensbewaking, heeft nog geen opvallende successen te melden uit het Grieks-Turkse grensgebied.
Wel opvallend is dat de in Wenen gevestigde Fundamental Rights Agency (FRA) van de EU (ja, dat bestaat echt!) op zijn zachtst gezegd nogal ontevreden is over de opvang in Griekenland. Het is een publiek geheim dat die landverhuizers oneigenlijk gebruik maken van het asielrecht om in de EU een voet tussen de deur te krijgen. Maar daar heeft een club als de FRA natuurlijk geen boodschap aan. Er zouden wel eens een paar echte vluchtelingen tussen kunnen zitten, toch?
De Grieken kennende zal dat gekrakeel uit Wenen weinig indruk op hen maken. En die weten ook dat, hoe harder de FRA loopt te foeteren, des te ongemakkelijker de meer bonafide EU-lidstaten zich zullen gaan voelen, en hoe eerder deze landen geneigd zullen zijn de hand maar over het hart te strijken en die immigranten op te nemen. En anders is er altijd nog het Mensenrechtenhof in Straatsburg (EHRM) dat die landen – nee natuurlijk niet de Grieken – met een stevige uitspraak een duwtje in de rug zal geven. Dat zou immers niet de eerste keer zijn.
Kortom, dankzij een niet-loyaal kandidaatlid van de EU, dat bizarre vluchtelingenverdrag, het niet-functionerende verdrag van Schengen, de falende grensbewaking en de overijverige immigratielobby, waartoe ook de FRA en het EHRM kunnen worden gerekend, zijn we mooi in de aap gelogeerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten