SNV bevestigt: ontwikkelingshulp is corrupte industrie

Geen categoriemrt 26 2011, 10:15
Nepotisme, zelfverrijking, misleiding en de belastingbetaler ervoor laten betalen: de wondere wereld van de ontwikkelingshulpindustrie.
'Ontwikkelingsorganisatie SNV bedreef vriendjespolitiek', zo kopt De Volkskrant. De krant heeft de hand op enkele interne documenten van SNV, een gesubsidieerde ontwikkelingshulporganisatie, weten te leggen. Hieruit blijkt dat SNV verschillende opdrachten heeft 'gegund' aan familieleden en bevriende organisaties, en constructies bedacht om Europese aanbestedingsregels te ontwijken.
SNV ontvangt jaarlijks 90 miljoen euro (meer dan 80% van de totale inkomsten) om 'armoede te bestrijden'. Hier geeft de organisatie al langer een opvallende invulling aan door haar directeur Dirk Elsen een megasalaris te betalen, op het toppunt 160 duizend euro (exclusief pensioen en sociale lasten) groot. Pas na een boete en de dreiging om de miljoenensubsidie compleet te verliezen was SNV bereid om de bezoldiging (iets) te verlagen.
De lijst misstanden gaat nog even verder: er werd geld toegespeeld aan bedrijven waar SNV-werknemers voorheen gewerkt hebben, er werd verkapt salaris uitbetaald in de vorm van een huurtoeslag, contracten werden gesplitst om de maxima van de Europese aanbestedingsregels te ontwijken, niet-zakelijke plezierreisjes van de directie werden met SNV-subsidie gefinancierd, opdrachten werden verleend aan vrienden en familie, etc.
Persoonlijke favoriet: SNV-subsidie werd gebruikt om een vakantiereisje van Lodewijk de Waal naar Tanzania te financieren. Die reis werd gemaakt in het kader van een uitzending van het tv-programma Profiel, een co-productie van de KRO, IKON en de Humanistische Omroep. De Waal is tevens directeur van de Humanistische Alliantie, waar de Humanistische omroep onder valt.
Het nepotisme en de zelfverrijking binnen SNV bevestigt hoe dan ook (weer eens) dat de ontwikkelingshulporganisaties een volledig corrupte industrie vormen die door de subsidiegarantie volledig is losgerukt van elke marktcontrole. Elke Nederlander doneert, via de belastingen, aan al de ontwikkelingshulporganisaties: je SNV-donateurschap opzeggen als reactie op deze misstanden is simpelweg onmogelijk.
Werkelijk verbazingwekkend is dan ook dat De Volkskrant zich kennelijk verbaast over deze misstanden: hoe kan je in de situatie waarin SNV zich begeeft géén corruptie verwachten?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten