Redding van hoger onderwijs nabij?

Geen categorieapr 21 2011, 14:00
InHolland doet afstand van het competentiegerichte onderwijs. Dit is onderdeel van de grote sanering die is aangekondigd bij monde van Doekle Terpstra. Is dit de Grote Doorbraak richting de redding van ons beroepsonderwijs?
Het tij lijkt te keren. De meest opmerkelijke van de veranderingen die Terpstra heeft aangekondigd, is dat de kwaliteit van het onderwijs weer centraal komt te staan - en dat is de laatste decennia wel anders geweest. Terpstra gisteren in het NRC:

Inholland neemt ook de manier van lesgeven op de schop, omdat de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet, zegt Terpstra. Met die kwaliteit is het bij een aantal opleidingen slecht gesteld. Inholland werkt nu via de methode van het competentiegericht leren, waarbij studenten veel vrijheid krijgen opdrachten naar eigen inzicht uit te voeren. Terpstra: „We stoppen met ons huidige onderwijsconcept. Inholland gaat studenten in de toekomst meer structuur en houvast bieden.”

Vroeger was het heel normaal dat een onderwijsmanager met zoiets als vraaggericht leren op de proppen kwam. Het was dan de bedoeling dan een VMBO'er van een jaar of dertien uit zichzelf vroeg hoe dat eigenlijk zat met Karel de Grote en d/t-regels.
Men komt erachter dat dat niet werkt. Minder vrijheid en meer eisen aan de studenten, dat wordt de nieuwe lijn als we Terpstra mogen geloven. InHolland gaat zelfs verplichte intakegesprekken invoeren met nieuwe studenten en eerstejaars moeten minimaal 45 van de 60 studiepunten in hun eerste jaar halen. Tevens gaat Terpstra voor schaalverkleining en wordt het docentschap in ere hersteld. Het management wordt teruggewezen naar een faciliterende rol.
Goh, verstandige man, die Terpstra. Klinkt als iemand die het beste voor heeft met het onderwijs. Maar wacht even, was Terpstra niet een van degenen die het onderwijs de vernieling in heeft geholpen?
Ja, dat was hij. Als voorzitter van de HBO-raad, verklaarde hij:

"De school bestaat niet meer. De school heeft plaatsgemaakt voor een kennisinstelling."
"Een docent met een krijtje in zijn hand is niet meer de werkelijkheid. Het is de werkelijkheid van de vorige eeuw" en "We moeten af van eerstegraads leraren die over vakkennis beschikken en op basis daarvan les geven"

Docenten moesten niet zeuren over de teloorgang van de onderwijskwaliteit en de inperking van hun eigen verantwoordelijkheden binnen het geheel, maar 'de mouwen opstropen en aan de slag'.
Deze wending van Terpstra is dan ook vooral te danken aan de nobele strijd van Beter Onderwijs Nederland van VU-filosoof Ad Verbrugge. Laten we hopen dat meer mensen het licht zien (hier kunt u uw licht opsteken).
Wat de plannen van Terpstra betreft: eerst zien, dan geloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten